FC RIJNMOND

Henk van Stee in FC Rijnmond: 'Liever een technisch directeur dan een technisch manager bij Feyenoord'

Bart Nolles, Henk van Stee, Dennis van Eersel en Harry van der Laan in FC Rijnmond
Bart Nolles, Henk van Stee, Dennis van Eersel en Harry van der Laan in FC Rijnmond © Rijnmond
In een gloednieuwe FC Rijnmond bespreekt presentator Bart Nolles met Dennis van Eersel, Harry van der Laan én Henk van Stee, oud-technisch directeur van Sparta, de titelstrijd van Feyenoord na de zege op FC Volendam, de vliegende start van Sparta, de periode van Van Stee op het Kasteel én de positie van technisch manager in de Kuip. En uiteraard nog veel meer.
De mannen zagen Feyenoord tegen FC Volendam (0-2) een bijzonder gemakkelijke zege boeken. Toch waren de mannen kritisch op de ploeg van Arne Slot. Feyenoord liet talloze kansen om de score op te hogen maar trof maar twee keer doel. Daarmee liet de ploeg na aan het doelsaldo te werken. "Dat kunnen ze zichzelf verwijten. Het zou gewoon een lange strijd kunnen worden dit seizoen, waarin doelsaldo een grote rol kan gaan spelen", zegt Harry van der Laan.
Want, zo is de mening van de mannen aan tafel, Feyenoord kan dit seizoen serieus mee gaan doen in de titelstrijd. De ploeg staat qua verliespunten voor op koploper PSV en gelijk met nummer twee Ajax. Henk Van Stee: "Als ze de komende twee duels voor de winterstop (met Cambuur en Excelsior, red.) winnen, staan ze er gewoon goed bij. Het gaat tussen Ajax, Feyenoord en PSV dit seizoen. Al komen er er nog lastige wedstrijden tegen topploegen aan. Die zullen beslissend worden, want tegen de kleintjes zie ik de topploegen weinig punten laten liggen."

Vleugelspel

Tegelijkertijd wijst Van der Laan erop dat het spel van Feyenoord beter moet. Hij noemt de rechterkant als concreet voorbeeld. Van der Laan vindt Lutsharel Geertruida het als rechtsback niet altijd even goed invullen. "In aanvallend opzicht kiest hij er telkens voor om naar binnen te trekken en op het middenveld uit te komen. De rechtsbuiten moet daardoor aanvallen en óók als een soort rechtsback spelen. Dat helpt het vleugelspel van Feyenoord niet, vind ik."
Bekijk hier de hele uitzending van FC Rijnmond. Tekst gaat verder onder de video.
Henk van Stee in FC Rijnmond over oude club Sparta: 'Ik koester geen rancune, maar geniet juist van wat ze presteren'
Ook hebben de heren aan tafel het (natuurlijk) over Sparta, dat op indrukwekkende wijze bij Vitesse (0-4) won en knap zesde staat. Van der Laan geniet van de ploeg van Maurice Steijn, in meerdere opzichten. "De ploeg loopt over van het vertrouwen, er staat een goede spits (Tobias Lauritsen, red.), Sven Mijnans is opgeleefd en ga zo maar door. Ik vond Steijn dit seizoen wat verdedigend starten, maar dat is hij aan het veranderen. Daarnaast staat er een brede selectie en heb je een aardige bank. Dat heeft Sparta goed gedaan."

Geen rancune

Van de mannen aan tafel zullen de goede prestaties van Sparta Van Stee nog het meest doen. De Rotterdammer was tot november nog de technische man op het Kasteel, maar vertrok daar na onenigheid binnen de club. "Ik ben aan het genieten van dit Sparta. Toen ik er nog zat vorig jaar zomer is er, om wat voor reden dan ook, niet zoveel geïnvesteerd. Dit seizoen is er veel geld in gestoken en dat heeft Gerard Nijkamp (de technisch directeur van Sparta, red.) goed gedaan. Ik koester richting hem of Manfred Laros helemaal geen rancune."
Met Van Stee, technisch directeur van beroep, wordt ook diezelfde functie bij Feyenoord besproken. De club lijkt na het vertrek van Frank Arnesen over te gaan naar een nieuwe constructie, waarbij er een technisch manager onder de hoede van algemeen directeur Dennis te Kloese valt. Dat lijkt Van Stee onverstandig. "Het is geen goede situatie dat een algemeen directeur kan beslissen over een technisch manager. Als het goed gaat, loopt iedereen achter elkaar aan. Maar het kan ook botsen als het minder gaat. Ik snap niet dat ze de constructie veranderen. Liever een technisch directeur dan een technisch manager."