nieuws

Veteranendag dit jaar voor 'jonge' militairen

veteranendag.jpg
veteranendag.jpg
ROTTERDAM - Op Rotterdam Airport is het startsein gegeven voor de publiciteitscampagne van de Veteranendag. De organisatie legt dit jaar de nadruk op de jonge veteranen.
Deze dag wordt elk jaar gehouden op of rond de verjaardag van Prins Bernhard. Dit jaar is dat op 26 juni op het Malieveld in Den Haag.
Van de ruim 100.000 oudgedienden wordt ongeveer de helft beschouwd als 'jong'. Het gaat om mannen en vrouwen die hebben gediend bij vredesmissies in onder meer Bosnië, Libanon, Afghanistan en Irak. Eén van hen is Fabian Dasburg.

'Eén blik zegt genoeg'

De 41-jarige medewerker van de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb diende in 1995 zes maanden in Bosnië als monteur. Hij heeft voor de Veteranendag van dit jaar een rap geschreven, die hij samen met Karin Bloemen zal laten horen op 26 juni. Veteranendag is belangrijk voor Dasburg, want, zo zegt hij: "Als je elkaar tegenkomt geeft dat een bepaald gevoel dat ik niet kan uitleggen, maar we hebben aan één blik genoeg."

'Bewuster worden van noodzaak van het leger'

De start van de campagne werd opgeluisterd met een rondvlucht voor een aantal veteranen in een oude Dakota DC-3 boven Rotterdam, het Westland, Hendrik-Ido-Ambacht en Kinderdijk. Eén van de aanwezige veteranen, de 94-jarige John Vermeulen, had als piloot nog in Dakota's gevlogen na de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 vloog hij in een Fokker C-10, en voerde vanuit het Noordhollandse Bergen bombardementen uit op vliegveld Valkenburg nadat dat door de Duitsers was bezet.
Vermeulen vind het belangrijk dat Nederlanders zich bewuster worden van de noodzaak van het leger. "Nederlanders zijn niet zo dol op militairen, maar ze willen wel economisch overal meedoen, bij de G20 bijvoorbeeld. Maar het één kan niet zonder het ander."