nieuws

Zweefvliegtuig maakt landing naast N57

Een zweefvliegtuig heeft woensdagmiddag een buitenlanding gemaakt op de N57 bij Ouddorp. Er raakte niemand bij de landing gewond.
Het vliegtuigje kwam niet op de weg terecht, maar landde op een grasveld.
Het vloog vanuit Noord-Brabant terug richting Zeeland toen de thermiek minder werd, zegt chef instructeur Wouter van der Geur van vliegclub Haamstede.
"De piloot moest op lage hoogte een keuze maken voor een akker en daar een landing maken." Een gangbare procedure waar mensen voor worden getraind, aldus Van der Geur.

Thermiek


Thermiek is warme opstijgende lucht die herkenbaar is aan kleine wolkjes. "Als zweefvlieger vlieg je eigenlijk naar die wolkjes toe, probeer je die thermiek op te sporen om met die warme lucht mee omhoog te kunnen", zegt de chef instructeur.
Zweefvliegtuigen halen daarmee hoogtes van enkele duizenden meters die ze kunnen omzetten in afstand. "Op hele mooie dagen kunnen we vanuit Zeeland helemaal naar Duitsland vliegen."
Reden voor de verminderde thermiek was een flink wolkendek boven Goeree-Overflakkee, zegt Van der Geur. "Daardoor werd de zonne-instraling tegengehouden waardoor ook de thermiek minder werd", besluit de instructeur.