HUIZENMARKT

Marinier Nick woont in een zelfgebouwde camper: vrijheid en niet leven voor de vaste lasten

Nick heeft het interieur van de camper helemaal zelf gebouwd.
Nick heeft het interieur van de camper helemaal zelf gebouwd. © Rijnmond
Op een camperplaats naast de Oude Maas in Spijkenisse zet Nick Peperkoorn een kopje koffie in zijn camper. Drie jaar geleden zegde hij de huur van zijn prijzige huis in Capelle aan den IJssel op om in een camper te gaan wonen. Hij wil leven in vrijheid: "Ik zat alleen op de bank en dacht: ik heb niet zo'n groot huis nodig. Het is te zot voor woorden dat ik de helft van mijn salaris kwijt ben aan huur." Nu woont hij in zijn camper en spaart ondertussen voor zijn droom: een zeiljacht.
In 2018 woont Nick in een bungalow bij het Schollebos met zijn hond. Een huis met een extra slaapkamer voor zijn zoon die in de weekenden komt logeren. Toen zijn zoon volwassen werd en zijn hond overleed, kwamen de twijfels. "Waarom ben ik twintig uur per week aan het werk voor mijn kale huur? Wil dit ik dit wel?" Hij besloot het roer om te gooien. "Ik was niet meer gelukkig en wilde leven in vrijheid."
Nu woont Nick in een camper. "Ik sta overal: van de natuurcamping tot deze camperplaats aan de Maas. Hier heb je een mooi uitzicht op het water en het is vlakbij de judoschool waar ik train." Zijn bus is er niet in eentje uit een catalogus. Die kant-en-klare bussen zijn erg prijzig.

Spannend: het dakraam

Nick is handig en besloot een tweedehandswerkbus te kopen en om te bouwen tot camperbus. "Elk weekend was ik aan het klussen op de stoep van mijn huis", lacht Nick. Hij heeft alles zelf gemaakt: van de keuken en de zithoek tot het bed en het sanitair. Het maken van een dakraam was het meest spannend. "Je zaagt toch een gat in het dak en het moet wel goed zijn. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen."
De bus heeft alles: een bed, keuken en sanitair
De bus heeft alles: een bed, keuken en sanitair © Nick Peperkoorn
Hij herinnert zich het moment nog goed dat hij voor het eerst met zijn camper uit de poort van de kazerne – Nick is marinier – reed. "Het was avond. Donker. Ik dacht waar ga ik heen?" Hij gaat rijden en uiteindelijk komt hij op een plek in het bos. Het blijkt een goede keuze. Het leven in de bus geeft hem rust. "De wereld is nu mijn woongebied. Ik ben terug naar de basis en leef in vrijheid."

Langgekoesterde droom

Zijn doel is duidelijk: sparen voor een zeiljacht. Het leven op een boot is een langgekoesterde droom voor hem. "Het is heerlijk om op de wind van A naar B te gaan. De vrijheid en de rust." Hij heeft er al een voor ogen, een Bavaria 41. Een zeewaardig schip van 14 meter met veel woonruimte. Het is nog wel even sparen.
Voor dit soort zeilboten ben je al snel 60 duizend euro kwijt (voor een gebruikte boot). Over vijf jaar hoopt hij de stap te kunnen maken. Voor zijn 50e verjaardag. "Ik heb nu alleen kosten voor onderhoud, benzine en verzekeringen. Dus kan ik nu beter sparen dan vroeger." Maar hij voegt al snel toe: "Ik hoop dat mijn bus het zo lang volhoudt."
Het liefst staat Nick op natuurcampings
Het liefst staat Nick op natuurcampings © Rijnmond
De passie van Nick is judo. Hij traint in Hoogvliet en heeft ook zijn eigen judoschool in Overschie. Zijn judopak ligt altijd in de bus. Het is een van de dingen die belangrijk voor hem zijn in het leven. "Je gaat in een camper al snel kijken wat je écht nodig hebt. Dat heb ik nu allemaal bij me in mijn bus. Alleen mijn surfspullen liggen in een garagebox. Daar was niet genoeg ruimte voor."
Nick rijdt overal naar toe met zijn bus. Van de kazernes in Den Helder en Rotterdam tot mooie plekken in de natuur. De camper is een tussenstation. Over vijf jaar zien we Nick in zijn zeiljacht, mits alles volgens plan gaat. "Je weet het natuurlijk nooit. Als ik een vaste relatie krijg die niet in een camper of zeilboot wil wonen, zal alles anders zijn." Maar een ding is wel zeker: die boot komt er. "Zeilen en varen op de wind is heerlijk."
De bus geparkeerd bij een molen
De bus geparkeerd bij een molen © Privé
De bus voor de transformatie
De bus voor de transformatie © Privé
Hoeveel camperbewoners er precies zijn, is onbekend. Campingclub ACSI schat dat het om een paar honderd mensen gaat. Ruim 10 duizend mensen wonen op een 'bewoonde standplaats', blijkt uit cijfers van het CBS, maar dat gaat ook over stacaravans en woonwagens. Bovendien, laat een CBS-woordvoerder aan de NOS weten: "Als iemand in een camper woont, maar dit niet heeft doorgegeven aan de gemeente waardoor deze persoon niet in de Basisregistratie Personen staat, hebben wij er geen weet van." Wonen in een camper mag, maar mensen moeten wel ergens ingeschreven staan, of een Nederlands briefadres hebben.