MOORD

Leon van M. vrijgesproken van weerzinwekkende 'kofferbakmoord' op Caroline van Toledo

De uitgebrande auto van Caroline van Toledo
De uitgebrande auto van Caroline van Toledo © Rijnmond
Leon van M. uit Brielle is vrijgesproken van de moord op Caroline van Toledo in 2005. Het slachtoffer uit Oostvoorne kwam om het leven toen ze levend in brand werd gestoken terwijl ze in de kofferbak van haar eigen auto lag. Tegen de verdachte was twintig jaar cel geëist.
Caroline van Toledo werd in de vroege ochtend van de 3e september 2005 overvallen in haar woning in Oostvoorne. Ze werd mishandeld en in de kofferbak van haar eigen auto gelegd. De auto werd bij het Kruininger Gors geparkeerd en in brand gestoken. De 35-jarige Van Toledo is levend verbrand.
Lange tijd is het onmogelijk om bruikbare sporen te vinden tussen de verkoolde resten. Totdat dna-expert Richard Eikelenboom in 2017 alsnog een minuscuul spoor vindt. Caroline van Toledo was met haar handen op de rug vastgebonden met een stropdas en in het binnenste van de knoop zit dna: het matcht deels met dat van Leon van M.

Leon zou moord hebben opgebiecht

Het gaat om een beschadigd spoor en de bewijswaarde is daardoor beperkt. Het gerechtshof heeft nader onderzoek gedaan naar het dna-materiaal en concludeert dat er teveel onzekerheden zijn om het als bewijs te gebruiken.
Dat geldt ook voor de verklaringen van meerdere getuigen. Zij hadden gezegd dat Leon van M. de moord aan hen had opgebiecht. Het hof wijst erop dat deze verklaringen pas jaren later zijn gedaan en dat er toen al veel verhalen in Oostvoorne en in de media rond gingen. Ook zegt het hof dat de getuigenverklaringen afgelegd zijn in een milieu van drank en drugs en daarom ongeloofwaardig. De rechtbank in Rotterdam had de verklaringen van vijf getuigen wel als betrouwbaar gezien.
Verder waren als bewijs aangevoerd de kabelbinders die bij het slachtoffer waren gebruikt en waarvan soortgelijke exemplaren in de woning van Leon van M. zijn gevonden. Maar het hof wijst erop dat het geen unieke kabelbinders zijn en dat er miljoenen exemplaren van op de Nederlandse markt zijn gekomen.
Na de moord is er met de bankpas van Caroline van Toledo een bedrag van 350 euro gepind. De Rotterdamse rechter ging er vanuit dat het hier de broer van Leon van M. betrof. In een afgeluisterd gesprek in de woning van de ouders van Van M. is dit concrete pinbedrag ook genoemd. Ook hier ziet het hof geen sluitend bewijs in dat Leon van M. de dader is.
Zelf heeft de 45-jarige verdachte altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. Van M. was niet zelf aanwezig bij de uitspraak maar hij werd direct op de hoogte gesteld door zijn advocaat Pieter Hoogendam. "Hij is uiteraard blij maar we vinden het niet gepast hier nu uitbundig over te doen."
Leon van M. kan een schadeclaim indienen voor de vijf jaar dat hij onterecht heeft vastgezeten. Maar het OM kan nog besluiten om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dan wordt niet naar de feiten gekeken maar naar de procedure rond de zaak.
Caroline van Toledo
Caroline van Toledo © Privé

'Is dit nou een rechtsstaat?'

Voor de nabestaanden komt de vrijspraak als een grote teleurstelling. Advocaat Christiaan Kwint namens hen: “Ze hebben hier zeventien jaar op gewacht. Ze vinden het verschrikkelijk en zitten er helemaal doorheen. Zij zijn overtuigd van de schuld van de verdachte.”
Tijdens het voorlezen van de uitspraak verliet de zus van Caroline van Toledo voortijdig de zaal en gooide de deur met een klap dicht. Een andere nabestaande riep: “Is dit nou een rechtsstaat?”
De herdenkingssteen van Caroline van Toledo
De herdenkingssteen van Caroline van Toledo © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl