MOORD

Vrijspraak Leon van M. voor de kofferbakmoord zorgt voor verbijstering: dit is wat je moet weten

De auto van Caroline van Toledo op het Kruininger Gors
De auto van Caroline van Toledo op het Kruininger Gors © Archief
Vrijwel vanaf het begin werd zijn naam gekoppeld aan de moord op Caroline van Toledo. En hij werd er ook voor veroordeeld tot vijftien jaar cel. Maar donderdag volgde in hoger beroep vrijspraak voor Briellenaar Leon van M. Hoe zat het ook alweer met de kofferbakmoord op Voorne-Putten? Een tijdlijn.
Het is zaterdag 3 september 2005, als de vader van Caroline van Toledo rond 06:00 uur uit bed gaat om de koeien te melken. Hij en zijn vrouw horen tumult bij de woning van hun dochter Caroline, vlak achter de boerderij. De brandweer is al aan het blussen.
Kort daarna wordt een lichaam gevonden bij het Kruininger Gors. Het blijkt van Caroline te zijn. Ze is, naar later blijkt, levend verbrand In de kofferbak haar auto. Het is een gruwelijk einde van een tot dan toe rustig en overzichtelijk leven. Caroline (35) woonde op zichzelf, dichtbij haar ouders. Vanaf haar zeventiende werkte ze bij de plaatselijke apotheek in Oostvoorne. Ze was gek op paarden en op haar hond.
Tijdens het proces over de 'kofferbakmoord' zegt moeder Van Toledo tijdens haar slachtofferverklaring: "Lieve Caroline, wat was jij geliefd. Je hield niet van poespas. Dat dit Caroline is overkomen, is voor niemand te bevatten. Caroline, die altijd met iedereen het beste voorhad. Niemand kwaad deed en niet tegen onrecht kon. Waarom?"
Slachtoffer verklaring Wil van Toledo
Op de waarom-vraag is nooit een duidelijk antwoord gekomen. Een van de scenario's is dat het de dader te doen was om een sleutel van de apotheek waar Caroline werkte, om daar verdovende middelen te halen.

Strafblad van twintig kantjes

Na de moord heeft de politie een aantal verdachten in het vizier. Een van hen is Leon van M., een Briellenaar met een strafblad van twintig kantjes. Daarop staan zaken als diefstal, drugshandel, brandstichting en bedreiging. Een officier van justitie noemt hem 'een begrip in Brielle en Oostvoorne'. "Eigenlijk was iedereen bang voor Leon. Je kon maar beter bevriend met hem zijn."
Van M. wordt in 2007 opgepakt en zit negen maanden in voorlopige hechtenis voor de 'kofferbakmoord'. Wegens gebrek aan bewijs moet justitie hem laten gaan. Het onderzoek belandt in een impasse en wordt een zogeheten 'cold case'.
Een van de problemen is het gebrek aan sporen. Het is lange tijd onmogelijk om die tussen de verkoolde resten nog iets te vinden dat richting de dader wijst. Tot 2017. Dan vindt een dna-expert alsnog een miniscuul stukje dna-materiaal. Caroline van Toledo was met haar handen op de rug vastgebonden met een stropdas en daarop valt door nieuwe technieken dna te detecteren. Het materiaal matcht deels met dat van Leon van M. De Briellenaar wordt opnieuw in de boeien geslagen.
Reportage over de moord op Caroline van Toledo uit 2005
Er duiken getuigen op, die zeggen dat Van M. de moord aan hen heeft opgebiecht. Hij zou daarbij onder meer hebben verteld hoe Caroline nog gilde toen hij de auto op het Kruininger Gors in brand stak. Een vrouwelijke getuige verklaart dat Van M. tegen haar zei: "Je hebt een moordenaar in huis."
Ook kabelbinders wijzen volgens justitie in de richting van Leon Van M. De binders die bij Caroline waren gebruikt, kwamen overeen met de kabelbinders die in het huis van de verdachte en de woning van zijn ouders zijn gevonden. En dan is er nog de pinpas van Caroline, waarmee na de moord geld werd opgenomen. In een afgeluisterd gesprek in het huis van zijn ouders noemt Van M. precies het bedrag dat met de pas is gepind: 350 euro. Justitie ziet dit als daderkennis, omdat op dat moment nog niet naar buiten was gebracht hoeveel geld er bij de Rabobank in Rozenburg was opgenomen.

Wie het heeft dan gedaan?

In 2019 komt de zaak voor de rechter. Leon van M. blijft stug volhouden dat hij niets met de kofferbakmoord te maken heeft. Hij verklaart Caroline niet te kennen. en beroept zich grotendeels op zijn zwijgrecht. Het alibi dat hij zegt te hebben, ontvouwt hij niet.
Justitie wil dat van M. twintig jaar de cel in gaat. De rechtbank komt een stuk lager uit: op vijftien jaar. Zowel Leon van M. als justitie gaan in hoger beroep.
Tot verdriet van de familie Van Toledo spreekt het gerechtshof Leon van M. deze donderdag vrij. Volgens de rechters zijn de getuigenverklaringen tegen de Briellenaar 'onbetrouwbaar', omdat ze pas jaren later zijn afgelegd en bovendien komen uit een circuit van drank en drugs. Het dna-spoor is te vaag om als bewijs te kunnen dienen en de kabelbinders zijn te weinig uniek. Ook in de 350 euro zien de rechters geen bewijs dat Van M. de dader is.
Zelf is de man uit Brielle niet in de rechtszaal. Zijn advocaat Pieter Hoogendam is dat en pleegt direct na de uitspraak een telefoontje. "Hij is uiteraard blij, maar we vinden het niet gepast hier nu uitbundig over te doen", reageert Hoogendam.
De zus van Caroline van Toledo wacht het vonnis niet af. Zodra ze doorkrijgt welke kant de rechter uitgaat, beent ze geëmotioneerd de zaal uit en gooit de deur met een klap dicht. Een andere nabestaande roept later: “Is dit nou een rechtsstaat?”
Op sociale media zijn de reacties voornamelijk vol ongeloof. "On-voor-stel-baar", schrijft de een. "Dit is toch niet te bevatten?", reageert een ander. Een enkeling geeft geen commentaar, maar stelt een vraag: "Wie heeft het dan gedaan?"
De herdenkingssteen van Caroline van Toledo
De herdenkingssteen van Caroline van Toledo © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl