FEYENOORD

Feyenoord boekt moeizame zege op Cambuur en is gedeeld koploper in de eredivisie

Quilindschy Hartman (midden) wordt tegen SC Cambuur gefeliciteerd met zijn eerste treffer voor Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft donderdagavond tegen Cambuur zijn derde zege op een rij geboekt. De ploeg van Arne Slot kwam via Quilindschy Hartman razendsnel op voorsprong en liet kansen op meer liggen, maar zegevierde wel. Feyenoord staat daarmee na dertien competitieduels gedeeld bovenaan in de eredivisie, naast PSV.
Dit moet je onthouden van Feyenoord-Cambuur
Dit moet je onthouden van Feyenoord-Cambuur © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
In de wetenschap dat Ajax een dag eerder punten tegen Vitesse had laten liggen en de (gedeelde) koppositie daardoor voor het grijpen lag, begon Feyenoord aan de thuiswedstrijd tegen Cambuur. Arne Slot zag na de zeges op Lazio (1-0) en FC Volendam (0-2) geen reden om zijn ploeg te wijzigen en dus startten onder anderen Igor Paixão én Quilindschy Hartman opnieuw in de Feyenoord-basis.
De keuze van Slot voor die laatste speler betaalde zich al binnen vier minuten uit. David Hancko kwam door vanaf de linkerkant, stuitte op Cambuur-doelman João Virgínia, maar in de rebound haalde Hartman verwoestend uit. De inzet van de 20-jarige linksback eindigde in het dak van het doel, waarmee Hartman zijn eerste Feyenoord-goal maakte en zijn ploeg op voorsprong zette.
Zo klonk de 1-0 van Quilindschy Hartman op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder het fragment:
Zo klonk de 1-0 van Quilindschy Hartman bij Feyenoord-SC Cambuur op Radio Rijnmond
De vroege voorsprong en de fase na het doelpunt leek leek een voorbode voor een eenvoudige wedstrijd voor de mannen van Arne Slot. Feyenoord had weinig moeite met Cambuur en zocht rustig naar een opening in de Friese defensie. Die vond het vaak wel, maar in de eindfase was Feyenoord niet precies genoeg. Dat was Hancko ook nét niet, toen hij in de 27ste minuut een goede kopkans kreeg op aangeven van Javairô Dilrosun en de bal via de paal uit het doel zag verdwijnen.
Na een half uur spelen gooide Cambuur de schroom van zich af en meldde het zich voor het eerst voor het Rotterdamse doel. Uit een voorzet van Remco Balk kon Jamie Jacobs de bal echter onvoldoende raken, waardoor Justin Bijlow, die voor de wedstrijd werd gehuldigd voor honderd duels voor Feyenoord, kon redden.

Paixão

Paixão had Feyenoord niet lang daarna op een grotere voorsprong moeten zetten. De Braziliaan kreeg een vrije kopkans, maar kopte de bal vanaf een paar meter van het doel recht op Cambuur-doelman João Virgínia af. Feyenoord scoorde niet meer voor rust, maar kwam nog wel goed weg toen Leon Bergsma de bal vlak voor de pauze nog op de paal kopte. Feyenoord ging zo met een voorsprong rusten.
Na rust zocht Feyenoord direct weer de aanval, maar tot grote kansen leidde het geruime tijd niet. Cambuur bleef zo in de wedstrijd, maar had na 66 minuten spelen wel de genadeklap moeten krijgen. Na een prima actie van Sebastian Szymanski had invaller Patrick Wålemark de bal voor het inschieten, maar de inzet van de Zweed werd door een Cambuur-verdediger van de lijn gehaald.
Bekijk hier het interview met Quilindschy Hartman. Tekst gaat verder onder de video:
Matchwinner Hartman dolgelukkig met eerste goal voor Feyenoord: 'Je wordt gek, veel emotie en blijdschap'
Niet veel later kreeg Santiago Giménez dé kans op 2-0, maar de Mexicaan schoot oog-in-oog met de doelman van Cambuur wild over. Ook bij de volgende Feyenoord-kans ontstond een duel tussen Giménez en João Virgínia en wéér won de Cambuur-keeper. Feyenoord kreeg de tweede er maar niet in en moest tegelijkertijd oppassen dat het er niet plots tóch een tegen zou krijgen. Cambuur-middenvelder Michael Breij kreeg daarvoor een enorme kans, maar schampte de bal gelukkig voor Feyenoord onvoldoende, waardoor de bal naast ging.
Feyenoord boekte daardoor een minimale zege en kwam zo op dertig punten uit dertien duels. Daarmee staat de ploeg van Arne Slot gedeeld bovenaan in de eredivisie, met evenveel punten (en een iets minder doelsaldo) dan PSV.

Feyenoord - Cambuur 1-0 (1-0)

4' Quilindschy Hartman 1-0
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman (88' López); Kökcü, Timber (72' Wieffer), Dilrosun (59' Wålemark); Szymanski, Danilo (59' Giménez), Paixão (72' Jahanbakhsh).