ROTTERDAM

Dode 'raadzaalrat' vertraagt debat in Rotterdamse gemeenteraad

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
Niet het begrotingsdebat, maar een dode rat hield donderdag de gemoederen bezig in de raadzaal van het Rotterdamse stadhuis. Eerst zorgde het beestje ervoor dat het luchtverversingssysteem van slag raakte, waarna niet veel later een bedenkelijke geur door de raadzaal trok. De raadsvergadering werd zelfs geschorst. Nadat de rat was verwijderd, diende GroenLinks-raadslid Mina Morkoc een motie in om de 'begrotingsrat' onder te brengen in het Natuurhistorisch Museum. Dat werd door directeur Kees Moeliker met enthousiasme ontvangen. Er was alleen één probleempje...
Bloedheet was het net na het middaguur in de raadzaal van het stadhuis. En dat terwijl het in de vergaderzaal aan de Coolsingel normaliter toch wat aan de frisse kant is. Toen het een beetje begon te stinken, gingen her en der alarmbellen rinkelen. De opgetrommelde brandweer nam een kijkje in het ventilatiesysteem. Daar lag een dode rat.
Het begrotingsdebat liep na de lunch bijna een uur vertraging op.

Stadhuisrat naast Tweede Kamermuis?

GroenLinks-raadslid Mina Morkoc bedacht zich geen moment: een begrotingsvergadering die wordt stilgelegd door een dode rat, dat is een historisch moment. Ze diende een motie in om de rat veilig te stellen voor het Natuurhistorisch Museum. Tot vreugde van Kees Moeliker, directeur van het museum aan de Westzeedijk.
Hij zag het wel zitten om de stadhuisrat te verwelkomen en had al een plekje voor het diertje in gedachten: gebroederlijk naast de Tweede Kamermuis. "Die muis is min of meer in het geheim van het Binnenhof gesmokkeld en bij het museum bezorgd", vertelt Moeliker op Radio Rijnmond. "Dat was een jaar of vijf geleden. Maar een rat die uit onze eigen stad komt en via de democratische weg het museum zou bereiken, die verdient een plaatsje in onze collectie."
De motie van GroenLinks-raadslid Mina Morkoc
De motie van GroenLinks-raadslid Mina Morkoc © Raadsinformatiesysteem
Er was alleen één probleem: hoe de rat er nou in de praktijk bij lag, wist niemand. Moeliker liet al weten niet al te kritisch te zijn: "Het liefst hebben we verse, dode dieren. Maar ja, een kadaver of wat er van is overgebleven, dat kunnen we natuurlijk op de een of andere manier nog wel conserveren. Een schedeltje, een botje, de staart. Elk restant is welkom." En om zijn boodschap kracht bij te zetten: "Als het moet fiets ik vanavond even naar de Coolsingel om de rat op te halen. Dan kunnen we 'm gelijk conserveren."
Maar helaas. Mocht Moeliker donderdagavond de fiets hebben gepakt naar het stadhuis, dan kwam hij van een koude kermis thuis. Hij was blij gemaakt met een dode mus. Want van de rat was weinig meer van over. En wat er van over was, was al in de vuilnisbak beland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl