FEYENOORD

100 eredivisieduels voor Kökcü: van scorende debutant tot aanvoerder van Feyenoord

Aanvoerder Orkun Kökcü na de gewonnen wedstrijd tegen Cambuur
Aanvoerder Orkun Kökcü na de gewonnen wedstrijd tegen Cambuur © Yannick Verhoeven (VK Sportphoto)
Orkun Kökcü gaat zondag zijn honderdste eredivisieduel in het shirt van Feyenoord spelen. Een bijzondere mijlpaal voor de zelfopgeleide middenvelder, die direct scoorde bij zijn debuut en inmiddels is uitgegroeid tot de aanvoerder van de Stadionclub.
Kökcü maakte al veel mee bij Feyenoord. Vier trainers, successen en ook flinke teleurstellingen. Aan de hand van tien wedstrijden blikken wij terug op de eerste honderd eredivisieduels van Orkun Kökcü.

1. Scoren bij debuut in Emmen (9 december 2018)

Hij is 17 jaar als trainer Giovanni van Bronckhorst Orkun Kökcü zijn eerste minuten in het shirt van Feyenoord gunt. Met het onder-19 team heeft hij al mooie dingen laten zien in de Europese Youth League en ook in de eredivisie gaat het top. Met een assist en een goal draagt hij bij aan een 4-1 uitzege van Feyenoord in Emmen.
FC Emmen blijkt een favoriete tegenstander voor Kökcü te zijn, want ook in de seizoenen erna weet hij zowel uit als thuis tegen Emmen te scoren.

2. Eerste basisplaats thuis tegen Fortuna (16 december 2018)

Een week later mag Kökcü meteen voor het eerst in de basis beginnen. Hij zal niet met heel warme gevoelens terugkijken op zijn eerste officiële wedstrijd in De Kuip. Tegen Fortuna Sittard maakt hij de 90 minuten, maar het hele elftal heeft een complete offday: 0-2.

3. Belangrijke goal in Arnhem (10 maart 2019)

Drie maanden later mag Kökcü opnieuw een keer starten van Van Bronckhorst en deze keer gaat het beter. In een altijd lastige uitwedstrijd, bij Vitesse, is de middenvelder de enige Rotterdamse doelpuntenmaker. Door die treffer wordt het uiteindelijk 1-1 in Arnhem.
Orkun Kökcü viert zijn goal in Arnhem met Robin van Persie
Orkun Kökcü viert zijn goal in Arnhem met Robin van Persie © Yannick Verhoeven (VK Sportphoto)
Twee dagen na de wedstrijd wordt bekend dat Feyenoord zijn contract gaat openbreken en verlengen. "Dat ik nog geen twee jaar nadat ik hier mijn eerste profcontract heb getekend alweer mijn handtekening mag zetten onder een nieuw contract maakt mij ongelooflijk trots", laat Kökcü weten.

4. Basisspeler onder Advocaat (3 november 2019)

Na de slechte eerste maanden van Jaap Stam, waarin ook Kökcü deelt in de malaise, verovert Kökcü een basisplaats onder leiding van de nieuwe trainer Dick Advocaat. Kökcü speelde niet mee in de 4-0 in de Arena, de laatste wedstrijd van Stam. Advocaat liet hem de week erna wel starten in Venlo, tegen VVV (0-3).
Advocaat geeft hem daarna ook altijd veel vertrouwen. Voor heel Feyenoord, maar ook voor Kökcü is de wedstrijd in Venlo een kantelpunt in het seizoen.

5. Wederopstanding met Advocaat in Utrecht (22 december 2019)

De resultaten blijven goed onder leiding van Dick Advocaat. Sterker nog, als de slechte reeks onder Stam er niet zou zijn geweest, presenteert Feyenoord cijfers die kampioenswaardig zijn. Ook Orkun Kökcü draagt zijn steentje er aan bij. Zijn goal in de uitwedstrijd bij FC Utrecht bijvoorbeeld, is één van de mooiste die hij maakt in het shirt van Feyenoord.
Kökcü juicht na zijn goal in Utrecht
Kökcü juicht na zijn goal in Utrecht © Yannick Verhoeven (VK Sportphoto)

6. Teleurstellende eerste Klassieker (9 mei 2021)

Het succesvolle seizoen met Dick Advocaat wordt voortijdig afgebroken door corona, maar het elftal krijgt een herkansing om vanaf de start onder diezelfde werkwijze tot soortgelijke resultaten te komen. Na een redelijke eerste seizoenshelft zakt het in de tweede competitiehelft in elkaar.
Ook Kökcü weet het lage niveau niet te ontstijgen. Dieptepunt in die reeks is de thuiswedstrijd tegen Ajax. In een lege Kuip, vlak voor het einde van de competitie, moet Feyenoord eigenlijk winnen om de play-offs nog te kunnen ontlopen. Het lukt niet, met een duidelijke 3-0 nederlaag in eigen stadion.

7. Twee goals in Nijmegen (23 januari 2022)

Aan de hand van de opvolger van Advocaat, Arne Slot, wordt Kökcü belangrijker en belangrijker. Van de nummer 10 positie zakt hij iets verder terug naar de nummer 8 positie. En ondanks dat lijkt zijn scorend vermogen er op vooruit te gaan.
Aursnes en Linssen feliciteren Kökcü met zijn tweede goal tegen NEC
Aursnes en Linssen feliciteren Kökcü met zijn tweede goal tegen NEC © Yannick Verhoeven (VK Sportphoto)
In Nijmegen op bezoek bij NEC maakt hij voor het eerst twee doelpunten in één wedstrijd. Een penalty en een afstandsschot. Ook in de duels erna (Sparta-thuis, RKC-uit en dus Cambuur-thuis) scoorde Kökcü, die een metamorfose qua spel, fysiek en fitheid lijkt te hebben gemaakt sinds Slot de nieuwe trainer is.

8. De nieuwe captain van Feyenoord (3 september 2022)

Uit bij Go Ahead Eagles draagt Orkun Kökcü voor het eerst zelfs de aanvoerdersband van zijn Feyenoord. "Voor zijn eigen ontwikkeling zou het goed zijn om die band te gaan dragen. Bovendien is Kökçü vorig seizoen een dragende speler geweest", legt hoofdtrainer Arne Slot uit.
Slot licht zijn keuze voor aanvoerder Orkun Kökcü toe
Het lijkt aanvankelijk op een teleurstelling uit te draaien, als Feyenoord al snel tegen een 2-0 achterstand aan kijkt in Deventer. Maar, niet voor het eerst, blijkt Feyenoord veerkrachtig en neemt het alsnog drie punten mee terug.

9. Geweldige vrije trap tegen FC Twente (9 oktober 2022)

Over vrije trappen en het lage rendement is al langere tijd iets te doen in De Kuip. Robin van Persie was de laatste speler die regelmatig rechtstreeks scoorde uit een vrije trap. ‘Opvolger’ Steven Berghuis mocht alle standaardsituaties nemen, maar scoorde alleen tegen Emmen ooit. Inmiddels mag Kökcü vaak de vrije trappen nemen.
De vrije trap van Kökcü tegen Twente
De vrije trap van Kökcü tegen Twente © Yannick Verhoeven (VK Sportphoto)
Tegen FC Twente lukte het, in een belangrijke wedstrijd tegen een concurrent om Europees voetbal, op prachtige wijze. Hopelijk volgt hier meer van in de toekomst.
Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd laat Kökcü in ieder geval weten er veel op te traingen, onder andere met een innovatieve beweegbare muur die aangepast kan worden aan de lengte van de komende tegenstanders.

10. Opstaan in Alkmaar zonder aanvoerdersband (16 oktober 2022)

De meest besproken wedstrijd sinds zijn debuut is natuurlijk het duel van een aantal weken geleden tegen AZ. Orkun Kökcü weigert het uithangbord te zijn van de ‘One Love’-actie, waarbij alle aanvoerders van de Nederlandse met eenzelfde aanvoerdersband het veld op komen. Er ontstond zeer veel ophef en publieke verontwaardiging over zijn keuze.
Ondanks die ophef speelt Kökcü wel een sterke wedstrijd. Feyenoord heeft het middenveld in handen, Kökcü bepaalt het elftal en dirigeert de ploeg. En o ja, hij schiet ook een belangrijke strafschop binnen waardoor Feyenoord terugkomt van een achterstand. De scorende, debuterende jeugdspeler is inmiddels een leider in het veld voor zijn club. Met of zonder band om de arm.