FEYENOORD

Feyenoord-hooligans richten schade van 250 duizend euro aan in stadion Graz: 'We zijn nog in shock'

| Foto:
| Foto:
Aanhangers van Feyenoord hebben naar schatting voor een kwart miljoen euro schade aangericht aan de Merkur Arena in het Oostenrijkse Graz. De 'fans' gingen na de Europa League wedstrijd Sturm Graz-Feyenoord op 27 oktober los. Ze vernielden toiletgedeelten en een verkooppunt voor drank en eten.
"We schatten de schade op een bedrag tussen de 250- en 300.000 euro", zegt Gerald Pototschnig van Stadion Graz Liebenau, dat na twee weken de rekening heeft kunnen opmaken. Het stadion is eigendom van de gemeente Graz. Het maakt onderdeel uit van een groot beurscomplex, waar ook nog andere gebouwen en twee ijshallen bij horen.
De schade werd vooral veroorzaakt door het slopen van de toiletgedeelten bij het vak voor de uitsupporters. Toiletten en wasbakken werden van de muur gerukt en kapot gemaakt. Ook sprongen de waterleidingen als gevolg van het brute geweld. Het water stroomde vervolgens door heel het gebouw. Een fitnesszaal, een gedeelte van de tribune van de ijshal en de ijsvloer van de kleine ijshal werden door het stromende water beschadigd.
Ook het verkooppunt voor drank en eten van het uitvak moest het ontgelden. Toen de supporters na de wedstrijd te keer gingen, besloten de twee vrouwelijke medewerkers om de rolluiken te laten zakken. "Met karatetrappen hebben de supporters vervolgens de rolluiken kapot getrapt", vervolgt Pototschnig. "Uit angst hebben de twee dames zich verstopt in een kast, terwijl de supporters alles kapot maakten. In de kast kregen de dames ook nog last van de pepperspray die de politie naar de relschoppers spoten. Ze hebben echt gevreesd voor hun leven."

'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

In de Oostenrijkse plaats zijn vaker voetbalsupporters te gast geweest. Ook Feyenoord speelde al eerder tegen Sturm. Maar wat er 27 oktober gebeurde is nog steeds moeilijk te begrijpen. Pototschnig: "We zijn nog altijd in shock. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Deze vorm van geweld is onbegrijpelijk. Het leek wel alsof ze het complete stadion wilden slopen."
Beeld van de schade in de Merkur Arena
Beeld van de schade in de Merkur Arena © Rijnmond
Nog dagelijks komen experts en aannemers naar de schade kijken. Een gedeelte zal tijdens de winterstop worden gemaakt. Dat gebeurt als dit weekeinde Grazer AK (spelend in de tweede divisie) (de andere gebruiker van het stadion, red.) de laatste wedstrijd heeft gespeeld.
"Dan kunnen we een deel van de schade repareren. Maar het water zit zelfs achter de tegelwanden van de toiletgedeelten. Ik verwacht dat die stukken pas in de zomer kunnen worden hersteld", vermoedt de Oostenrijker.

Rekening naar Feyenoord

Het stadion gaat de rekening van de schade neerleggen bij Sturm Graz, dat de Merkur Arena huurde voor het duel met Feyenoord. "Wij betalen die rekening en leggen die vervolgens voor aan Feyenoord. Betaalt Feyenoord de rekening niet, dan schakelen we de UEFA in", legt een woordvoerder van Sturm Graz uit.
Feyenoord laat in een reactie aan Rijnmond weten nog in afwachting te zijn van de officiële schaderapporten: "De hoogte van de bedragen die nu in de media circuleren lijken evenwel niet te rijmen met de schade zoals vooralsnog bekend bij Feyenoord", aldus de club.
Het is niet duidelijk of de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oostenrijk maatregelen neemt. Volgens een woordvoerder van de Europese voetbalbond komt de tuchtcommissie binnenkort weer bijeen. Naar aanleiding van eerder wangedrag van een deel van de aanhang mochten er dit seizoen al geen supporters mee naar de uitwedstrijd in Rome tegen Lazio.

Aanhoudingen

In het stadion waren tweeduizend Nederlandse fans. Na de wedstrijd ging een deel van de aanhang ook in de aanval tegen de politie, zegt woordvoerder Fritz Grundnig van de politie Steiermark. Zeven 'fans' werden aangehouden, tegen 28 werd proces-verbaal opgemaakt. De aanklachten tegen de Nederlanders waren het aanvallen van agenten, gooien met vuurwerk, ordeverstoring en verzet bij de aanhouding. Hun rechtszaken zullen volgens de Oostenrijkse politie via justitie in Nederland worden afgehandeld.
Na de wedstrijd was er ook een steekpartij waarbij 2 Nederlanders gewond raakten. Vier verdachten zijn aangehouden. Volgens de politie had het voorval niets te maken met de voetbalwedstrijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl