MUZIEK

Radio Capelle-dj Bas (17) leeft eigen droom: 'Anderhalf jaar geleden zat ik nog op m'n kamer te klooien'

Na talloze vlieguren in de studio van Radio Capelle mag Bas van Schaik (17) zich nu ook op talentenstation NPO KX laten zien als radio-dj
Na talloze vlieguren in de studio van Radio Capelle mag Bas van Schaik (17) zich nu ook op talentenstation NPO KX laten zien als radio-dj © Radio Capelle
Het begon allemaal met 'klooien' op zijn eigen kamertje, maar inmiddels heeft Bas van Schaik vlieguren gemaakt in de studio van Radio Capelle en heeft hij een eigen radioshow bij het opleidingsstation van de NPO. "De volgende stap is om 's nachts op een landelijke zender te mogen beginnen", zegt de 17-jarige radiomaker uit Rotterdam Nesselande.
Bas zat twee jaar geleden thuis vanwege de coronalockdown: geen school, geen sport, maar wel verveling. Toen kwam hij op YouTube een leuke video tegen van Ivo van Breukelen, bekend als dj bij Radio 538 en NPO 3FM. "Hij vertelde hoe hij ooit is begonnen met radio maken." Dat vond Bas zo leuk dat hij zelf ook begon en vervolgens een mailtje naar Radio Capelle stuurde: "De rest is geschiedenis."

Vlieguren maken

Na enkele testuitzendingen bij de lokale omroep van Capelle wisten ze genoeg: de toen 15-jarige Bas krijgt, zonder enige ervaring, een dagelijks radioprogramma. Met de nodige radiobegeleiding van enkele vrijwilligers komt hij een stuk verder, maar als hij er nu aan terugdenkt klonk het in het begin 'voor geen meter'.
Anderhalf jaar later is dat wel anders: met een gelikte show maakt de jonge radiomaker er dagelijks een waar spektakel van. Best knap, als je ook nog eens bedenkt dat Bas in zijn examenjaar zit en korfbalt op hoog niveau. "Je leert radio maken door het zo veel mogelijk te doen", zegt hij. Dat vraagt enige planning, maar dat maakt Bas niet uit.

Droom die uitkomt

Zijn grote droom is radio maken op een landelijke zender. Daarvoor stuurt hij een demo op naar de NPO. En met succes. Hij volgt inmiddels een opleiding op de NPO Campus. Niet veel later worden de talenten van Bas opgepikt en krijgt hij een eigen programma krijgt op de vrijdagavond van NPO KX, het opleidingsstation voor nieuw radiotalent van de NPO.
"Toen ik daar voor de eerste keer in de studio zat had ik even een momentje dat ik dacht: anderhalf jaar geleden zat ik nog op m'n kamer en nu zit ik hier met allemaal nieuwe knopjes. Dat is waar ik natuurlijk al die tijd al van droomde", zegt Bas met een grote glimlach. Hij is dan ook ontzettend dankbaar voor deze kans en het vertrouwen bij Radio Capelle waardoor hij zich zo razendsnel kon ontwikkelen.
Bas tijdens een van zijn eerste uitzendingen in de studio van NPO KX
Bas tijdens een van zijn eerste uitzendingen in de studio van NPO KX © Radio Capelle

Professionele carrière

Een professionele carrière lijkt voor het oprapen te liggen. Grote namen als Gerard Ekdom, Timur Perlin, Rob Janssen en Domien Verschuuren ging Bas allemaal voor bij NPO KX. "Ik ben er ontzettend trots op dat ik nu al bij NPO KX zit, maar als ik straks mijn opleiding heb afgerond hoop ik natuurlijk de volgende stap te zetten en van mijn hobby mijn werk te maken." Daarvoor moet Bas nog wel even wachten tot hij 18 jaar oud is.
Dit is een verhaal van onze mediapartner Radio Capelle

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl