FIETS

Tientallen mannen opgeroepen voor DNA-onderzoek na verkrachtingen in Schiedam en Vlaardingen

De '3D-dader'
De '3D-dader' © Politie/Bureau Rijnmond
Met een groot DNA-onderzoek onder tientallen mannen hoopt de politie een 12-jaar oude zedenzaak op gang te krijgen. In deze cold case zoekt de politie de dader van twee verkrachtingen in Schiedam en Vlaardingen en één poging daartoe in Vlaardingen. De slachtoffers waren 13 en 15 jaar oud.
De gebeurtenissen in de zaak zijn gruwelijk. De eerste verkrachting is op 31 augustus 2010. Een meisje wil haar fiets in de kelderbox van haar woning aan het Bachplein in Schiedam opbergen. Een brildragende kalende man met een buikje, een lichte huidskleur en tussen de 35 en 45 jaar oud, vraagt of hij haar fietspomp mag lenen. Hij loopt met het meisje mee naar de kelderbox, bedreigt haar daar met een mes en misbruikt haar. Opvallend aan de dader is dat hij een hoge stem heeft.
Bijna een maand later verkracht dezelfde man een meisje in een kelderbox in het flatgebouw aan de Koninginnelaan in Vlaardingen. Nog geen uur later spreekt de verkrachter een meisje aan in een kelderbox aan de Vlaardingse Lissabonweg, maar zij weet te ontkomen.

Opvallend hoge stem

De politie laat geen mogelijkheid onbenut om de verdachte te vinden. Vorig jaar is van hem nog een hologram gemaakt die is vertoond via internet en schermen in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen. Ook is er een stripverhaal over de zaak verspreid.

Bij deelname ben je geen verdachte

Deze actie heeft 300 tips opgeleverd. Aan de hand daarvan zijn tientallen mannen geselecteerd. Dat gebeurde aan de hand van een aantal criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem. Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van de lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht, en de mannen die benaderd worden zijn ook geen verdachte. Deskundigen gaan het afgenomen DNA vergelijken met het DNA dat de dader in 2010 achterliet.

'Niet iedereen is dader'

René Bergwerff, leider van het coldcaseteam, kan zich voorstellen dat de mannen die benaderd worden vragen hebben over het onderzoek en de procedures: “Meewerken aan het DNA-onderzoek is voor een goed doel: het vinden van de man die de ernstige zedenmisdrijven op zijn geweten heeft. De personen van wie namen zijn genoemd, kunnen natuurlijk nooit allemaal de dader zijn. Dan is DNA een heel praktisch selectiemiddel.”
Het onderzoek gaat enkele maanden duren. Het genetisch materiaal van de mannen wordt niet bewaard, zegt de politie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl