KORFBAL

De Korfbal League is weer begonnen voor PKC en KCC: 'Vijf ploegen gaan uitmaken wie naar de finale gaat'

PKC-coach Wim Scholtmeijer denkt dat vijf ploegen dit seizoen gaan strijden om de zaalfinale, korfbalgoeroe Ben Crum ziet Fortuna als favoriet
PKC-coach Wim Scholtmeijer denkt dat vijf ploegen dit seizoen gaan strijden om de zaalfinale, korfbalgoeroe Ben Crum ziet Fortuna als favoriet © Rijnmond
PKC is de Korfbal League zaterdag begonnen met een zege op DOS '46. In Papendrecht werd het 23-16 voor de ploeg van Wim Scholtmeijer, die na afloop kritisch was op zijn ploeg. "Ik wil dat de mensen die komen kijken een leuke middag hebben, maar dat hadden ze niet denk ik."
PKC, waar Olav van Wijngaarden nog ontbrak, nam in de loop van de eerste helft al afstand van de tegenstander uit Nijeveen. De mooiste doelpunten kwamen van Jelmer Jonker, na een mooie combinatie met uitblinker Laurens Leeuwenhoek, en Arjen van Houwelingen. Laatstgenoemde scoorde op schitterende wijze in de allerlaatste seconde van de eerste helft. 13-7 was de stand halverwege.
In de tweede helft hield PKC de kloof met DOS '46 in stand. Zita Schröder, vorig seizoen nog verkozen tot beste speelster van de Korfbal League, en wederom Leeuwenhoek en Van Houwelingen zorgden voor fraaie doelpunten. Verder was het spel van PKC vaak slordig, maar een ruime zege op DOS '46 kwam geen moment in gevaar.
"Ik ben blij met de punten, maar er valt genoeg te verbeteren", analyseert coach Wim Scholtmeijer. "Ik wil dat de mensen hier een leuke middag hebben, maar dat hebben ze vandaag niet gehad denk ik. Het spel was stroperig, ik heb weinig lachende gezichten en leuke dingen in het veld gezien." Jelmer Jonker is iets positiever dan zijn coach. "We hadden de score harder door kunnen trekken, maar ik ben tevreden voor een eerste potje. We kunnen hier mee verder."
Tekst gaat verder onder de video.
PKC-coach Wim Scholtmeijer denkt dat vijf ploegen om de zaalfinale gaan strijden dit seizoen
Ben Crum, in het verleden onder meer bondscoach en trainer van PKC, was zaterdag aandachtig toeschouwer bij PKC-DOS '46. "Arjen van Houwelingen deed opmerkelijk goede dingen, hij is de enige die vooruit gaat", merkt Crum op. "Hij maakt een schitterende goal in de laatste seconde van de eerste helft. Laurens (Leeuwenhoek, red.) was ook goed, de dames deden het minder voor mijn gevoel. Een hele gedegen overwinning voor PKC, maar die tekende zich al af in de eerste minuten."
Tekst gaat verder onder de video.
Korfbalgoeroe Ben Crum: 'Fortuna speelt op dit moment het beste korfbal'

Brede top

Uiteraard wil PKC ook dit seizoen kampioen worden, waar afgelopen seizoen in de zaalfinale met één punt verschil verloren werd van Fortuna. Volgens Scholtmeijer is het geen uitgemaakte zaak dat die twee ploegen ook dit jaar om de titel gaan strijden. "Vijf ploegen gaan uitmaken wie er naar de finale gaat. De top is breed met DVO, LDODK, KZ en Fortuna. Een leuke competitie, ik kijk er naar uit. Dit is veel leuker dan wanneer je de finaleploegen al weet."
Korfbalgoeroe Crum heeft wel één duidelijke favoriet. "Fortuna. Zij spelen op dit moment het beste korfbal." Jonker: "Fortuna heeft ook nog steeds een hartstikke goede ploeg. Maar de top is net iets breder geworden, dat is alleen maar leuk. Je moet niet de hele tijd met vijftien goals verschil winnen. We willen wel kampioen worden."
Tekst gaat verder onder de video.
Jelmer Jonker verheugt zich op bredere top in Korfbal League: 'Je moet niet de hele tijd met vijftien goals verschil winnen'

KCC stunt en baalt

Voor regerend landskampioen Fortuna begon de competitie zaterdag in Capelle aan den IJssel, op bezoek bij KCC. In de eerste helft golfde het spel op en neer, maar pakte KCC verrassend genoeg meermaals een comfortabele voorsprong. De ruststand was 16-12 voor de thuisploeg, met vooral een uitblinkende Bo Oppe. Hij noteerde vijf treffers.
Tekst gaat verder onder de video.
KCC-uitblinker Bo Oppe baalt na gelijkspel tegen kampioen Fortuna: 'We hadden ze'
Na zeven minuten in de tweede helft was het gelijk. Daar had vooral Nik van der Steen een groot aandeel in, met negen treffers namens Fortuna. De ploeg uit Delft stond een groot gedeelte van de tweede helft op een kleine voorsprong tegen KCC, dat wel knap veerkracht bleef tonen. De ploeg van coaches Robin Diepenhorst en Wilrik Wassink kwam twee minuten voor tijd zelfs op een 23-22 voorsprong, maar via Fleur Hoek eindigde het duel in een puntendeling.
"Ik baal vooral", reageert KCC-uitblinker Oppe na afloop. "Je speelt een weergaloze eerste helft waarin je ze bij tijd en wijle wegtikt. We zakken weg na rust, dat is echt zonde. We hadden ze en lieten ze er weer inkomen. Dan worden zij de bovenliggende partij en komen wij nog terug, dat is knap denk ik."
Coach Wassink vult zijn pupil aan: "We spelen in spel en afspraken een heel goede eerste helft. In de tweede helft werd het zwaar en misten we de controle. Maar met mentale veerkracht trekken we het weer gelijk. We hebben een jonge ploeg, het talent druipt er vanaf. We hebben een signaaltje afgegeven dat we tegen elke ploeg die hoger staat op de ranglijst het maximale willen halen. En dan kijken of we tegen de top vier aan kunnen schurken."
Wilrik Wassink over doel KCC in Korfbal League: 'Kijken of we tegen de top vier aan kunnen schurken'