SINTERKLAAS

Hier kun je terecht voor speelgoed met een klein prijsje

Een deel van de collectie van Woord en Daad in de Hoeksche Waard
Een deel van de collectie van Woord en Daad in de Hoeksche Waard © Woord en Daad
Een heerlijk avondje met blije kindergezichtjes, daar horen voor velen cadeautjes bij in een jute zak. Ouders of verzorgers die speelgoed zoeken voor een prikkie kunnen terecht bij een tweedehandswinkel of de kringloop. Wij zetten een aantal van deze zaken op een rij.

1. Kringloopcentrum Graafstroom in Goudriaan

Bij Kringloopcentrum Graafstroom in Goudriaan ligt een behoorlijke collectie kinderspeelgoed. "Van poppen, autootjes, treintjes tot kinderfietsen", vertelt een medewerker van de kringloop. "Voor tieners is er ook het een en ander. Je moet dan denken aan sieraden, schrijfboekjes en sportartikelen." Van een koopgekte is nog geen sprake, maar klanten weten hen wel steeds beter te vinden. "Een deel van de klanten doen specifiek Sinterklaas- en kerstinkopen. Dat hebben we eerder niet zo gezien."
Bekijk hier de website.

2. ACR Kringloop in Berkel en Rodenrijs

Bij ACR Kringloop in Berkel en Rodenrijs wordt oud speelgoed en semi-nieuw speelgoed verkocht. Helma van der Spek: "Voor kinderen hebben we veel puzzels, spelletjes en poppen. Bij ons heb je van alles wat." Hoewel de meeste dingen tweedehands zijn, komt er ook veel speelgoed binnen dat nieuw is. "Dan zie je dat het plastic er nog omheen zit." De kringloop ziet nog geen toestroom van mensen die inkopen doen voor Sinterklaas en kerst. "Ik hoop dus dat ze nog komen."
Bekijk hier de website.

3. Kringloop Hoeksche Waard

Het afgelopen jaar zag kringloop Hoeksche Waard een stijging in het aantal bezoekers. "In de weken voor de feestdagen is het druk op de speelgoedafdeling", vertelt Arjan Molendijk van de kringloop. "Wij hebben van alles wat, maar vooral spelletjes en puzzels." Als gevraagd wordt wat het populairst is bij de kassa, moet Molendijk het antwoord schuldig blijven. "Maar een product komt eigenlijk nooit terug. We nemen alles aan en kijken dan of het product compleet en in goede staat is. Zo niet, dan gaat het weg." Met Sinterklaas en kerst in het vooruitzicht is ook de kerstafdeling en boekencollectie populair. "Het is zeker drukker dan anders."
Bekijk hier de website.

4. Kringloopwinkel Afrikaanderplein in Rotterdam

Kringloopwinkel Afrikaanderplein in Rotterdam heeft een ruime collectie met speelgoed en kerstspullen. Vooral de kleine cadeautjes zijn hier te vinden. Een medewerkster vertelt: "Heel veel spelletjes, boekjes, poppen, knuffels, maar ook een hele mand met autootjes voor een klein prijsje per stuk." Op woensdagen en zaterdagen is het gezellig druk door de Afrikaandermarkt. “Mensen uit de buurt komen vaak langs met een tasje spullen die zij over hebben. Vaak nemen ze dan zelf ook een kijkje”.
Bekijk hier de website.

5. Snuffelmarkt ’t Loosje in Dirksland

Bij 't Loosje in Dirksland is vooral veel speelgoed voor baby's en peuters te vinden, maar voor schoolkinderen ligt er ook genoeg, zoals kinderboekjes en spelletjes. "De collectie die we hebben, verandert natuurlijk iedere dag", zegt een medewerker. "Maar sommige producten zijn wel veel populairder. Als er Lego staat, dan is dat snel weg. Dat geldt ook voor poppen trouwens." In 't Loosje is het in het najaar niet drukker dan normaal, maar er is wel een nieuwe groep klanten bij gekomen. "Sinds dit jaar komen er veel Oekraïners, die hebben natuurlijk alles nodig, ook voor hun kinderen."
Bekijk hier de website.

6. Woord en Daad in Noordeloos

In een oude boerderij in Noordeloos liggen op de speelgoedafdeling vooral veel puzzels. "Van kleine puzzels voor kleuters tot puzzels van 1500 stukjes", laat een medewerker weten. "Maar hier hebben we ook veel knuffels en spelletjes voor kinderen. Alles wat gebruikelijk is in een kringloop." Hoewel klanten hen altijd wel weten te vinden, is het in deze periode niet drukker dan normaal. Wel krijgt het personeel regelmatig van klanten te horen dat ze zo'n ontzettend groot aantal producten hebben. "Je kunt daarom ook wel zeggen dat we een snuffelschuur hebben hier."
Bekijk hier de website.

7. Woord en Daad in de Hoeksche Waard

Bij kringloopwinkel Woord en Daad in de Hoeksche Waard wordt 'alles aangeboden dat er binnenkomt'. In de zaak ligt een scala aan speelgoed, voor alle leeftijden. "De spelletjes en puzzels doen het altijd heel goed", laat een medewerker weten. "Verder zijn keukentjes erg gewild. Die hebben we nog weleens." In de zaak ligt ook Lego, dat per zakje wordt verkocht. Nu velen inkopen doen voor de feestdagen is het ook in de kringloopwinkel drukker. "Maar niet alleen aan de kassa, mensen komen ook vaker speelgoed inleveren", zegt ze. "Ik denk dus dat er plaats wordt gemaakt voor nieuw speelgoed."
Bekijk hier de website.

8. Nieuwe Hoop Kringloop Rotterdam

In de Nieuwe Hoop in de Rotterdamse wijk Kralingen wordt het volgende gezegd over de speelgoedcollectie: "Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het", aldus een medewerker. Ook hier worden de puzzels veel verkocht, maar daarnaast gaan de knuffels en kinderboeken als zoete broodjes over de toonbank. "En Lego, dat komt weinig." Nu de feestdagen eraan komen, wordt het geleidelijk drukker in de zaak. "Voor pakjesavond en surprises worden veel kinderboeken verkocht. Die zijn tweedehands vaak nog heel goed."
Bekijk hier de website.
Speelgoed uit kringloopwinkel De Melkbus in Heinenoord
Speelgoed uit kringloopwinkel De Melkbus in Heinenoord © Paul Storm

9. Kringloopwinkel De Melkbus Heinenoord

De hervormde gemeente Heinenoord verkoopt tweedehands producten in kringloopwinkel De Melkbus. "We hebben een redelijk aanbod in speelgoed", vertelt Paul Storm. "Ik vind het lastig om aan te geven wat het meest verkocht wordt, maar Duplo en Lego is altijd snel weg." De kringloop zet regelmatig Facebook in om aandacht te vragen voor de producten in de zaak. "Soms komen klanten dan omdat ze iets leuks op de foto hebben gezien. Dan willen ze specifiek dat product. Daar zit ook speelgoed bij." De Sinterklaasdrukte is vooralsnog uitgebleven in Heinenoord, maar ze verwachten wel een aanloop. Op zaterdag 3 december is er een kerstmarkt waar ook speelgoed wordt verkocht.
Bekijk hier de website.

10. De Paardestal in Berkel en Rodenrijs

Naast de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs huist kringloopwinkel De Paardestal. De zaak laat weten 'van alles' te hebben voor pakjesavond. "Vooral spelletjes en puzzels zijn heel populair", laat Jan Beek weten. "Verder hebben we ook wel boeken en cd's en dvd's voor wat oudere kinderen." Een geheel enkele keer ligt er ook elektronica in de winkel, zoals een Wii en een Nintendo. "Maar ook elektrische auto's. Die worden wel eerst van tevoren gecontroleerd, anders komt er gedoe van."
Bekijk hier de website.
Een deel van de kinderboeken uit de Berkelse Paardestal
Een deel van de kinderboeken uit de Berkelse Paardestal © Jan Beek
Staat jouw dorp of stad hier niet bij? Bekijk dan hier bij welke tweedehands winkel of kringloop je nog meer terecht kan.