FEYENOORD

Feyenoord walst in Rotterdamse derby over Excelsior heen en gaat als koploper WK-stop in

De spelers van Feyenoord vieren een van de treffers tegen Excelsior.
De spelers van Feyenoord vieren een van de treffers tegen Excelsior. © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Feyenoord gaat als koploper van de eredivisie de WK-stop in. In de Rotterdamse derby in de Kuip tegen Excelsior kwam de ploeg van Arne Slot al snel op achterstand. Feyenoord stelde echter rap orde op zaken en won overtuigend van de stadsgenoot uit Kralingen: 5-1.
Dit moet je onthouden van Feyenoord-Excelsior
Dit moet je onthouden van Feyenoord-Excelsior © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Met een indrukwekkend eerbetoon voor de zaterdag overleden Cor van der Gijp begonnen Feyenoord en Excelsior aan hun eerste krachtmeting sinds 3 februari 2019. Arne Slot wijzigde zijn ploeg ten opzichte van het midweekse duel met Cambuur (1-0) op één plaats en gaf Santiago Giménez de voorkeur boven Danilo.
Bij Excelsior was er na twee nederlagen op een rij, tegen Heerenveen en Go Ahead Eagles, meer reden voor verandering en dus wijzigde Marinus Dijkhuizen zijn ploeg op meerdere plaatsen: Joshua Eijgenraam, Mike van Duinen en Couhaib Driouech speelden in plaats van Yassin Ayoub, Reda Kharchouch en Lazaros Lamprou.
Of het aan de wijzigingen van Dijkhuizen lag of niet, zullen we nooit weten, maar Excelsior begon furieus aan het duel in de Kuip. De Kralingers kwamen al in de vierde minuut op fraaie wijze op voorsprong. Feyenoord-huurling Marouan Azarkan stak Kenzo Goudmijn weg en de middenvelder roste de bal snoeihard het doel in achter WK-ganger Justin Bijlow.
Bekijk hier het interview met Feyenoord-huurling Marouan Azarkan. Tekst gaat verder onder de video.
Feyenoord-huurling Azarkan was extra gedreven voor Excelsior in de Kuip: 'Wilde me hier bewijzen'
Een enerverend begin van het duel, iets wat zich daarna door zou zetten. Een minuut na de 0-1 haalde Javairô Dilrosun uit, maar de Feyenoord-aanvaller zag zijn bal via de lat over het Kralingse doel scheren. Dat gebeurde niet bij het schot van Sebastian Szymanski, die de bal vanaf een meter of twintig in de kruising poeierde. Een prachtig doelpunt, dat Feyenoord op gelijke hoogte bracht.
Zo klonk de 1-1 van Sebastian Szymanski op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder de video.
Zo klonk de 1-1 van Sebastian Szymanski bij Feyenoord-Excelsior op Radio Rijnmond
Feyenoord wilde snel orde op zaken stellen en deed dat al in de twintigste minuut. Een vrije trap van Orkun Kökcü, die zijn honderdste eredivisieduel speelde, werd van richting veranderd en verdween achter een kansloze Excelsior-doelman Stijn van Gassel. Niet lang erna kreeg Feyenoord zelfs de kans op 3-1, maar het fraaie hakballetje van Giménez werd gestopt door Van Gassel.
De ploeg van Slot leek op weg naar een grote score, maar dat viel tot aan de rust vies tegen. Eenmaal bijgekomen van de schrik, begon Excelsior immers ook steeds meer van zich af te bijten. De ploeg van Dijkhuizen was in de fase voor rust zelfs de betere ploeg, maar was dat wel zonder echt grote kansen te creëren. Voor rust scoorden de beide ploegen dan ook niet meer.
Bekijk hier het interview met Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen. Tekst gaat verder onder de video.
Dijkhuizen baalt van vele tegengoals Excelsior tegen Feyenoord: 'We moeten verdedigend grote stappen maken willen we erin blijven'
Na rust, waarin de inmiddels vertrokken Marcos Senesi en Luis Sinisterra door het Feyenoord-publiek werden gehuldigd, koesterde Excelsior uiteraard de hoop om Feyenoord een lastige tweede helft te gaan bezorgen. Die hoop werd al binnen vijf minuten de grond in geboord door Szymanski, die Feyenoord uit een prima steekpass van Dilrosun op 3-1 schoot en de wedstrijd besliste.
Via het tweede doelpunt van Kökcü liep Feyenoord na ruim een uur spelen nóg verder weg bij Excelsior. De Turkse aanvoerder van de ploeg van Slot nam de bal in één keer uit de lucht en bracht de ploeg uit Kralingen zo nog meer schade toe. Excelsior kon daar weinig meer tegenover stellen en slechts hopen dat het bij 4-1 zou blijven. Dat bleef het niet, want via een klutssituatie en het been van Wålemark, maakte Feyenoord er ook nog 5-1 van.
Bekijk hier het interview met Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü. Tekst gaat verder onder de video.
Uitblinkende Kökcü is blij met koppositie maar blijft kritisch op Feyenoord: 'We kunnen alleen nog maar beter worden'
Feyenoord boekte zo een overtuigende zege en profiteerde optimaal van het puntverlies van Ajax en PSV. De ploeg van Arne Slot gaat daardoor als koploper de WK-stop in, met drie punten voorsprong op de eerdergenoemde twee ploegen. Excelsior staat na de nederlaag na veertien duels op de dertiende plaats.
Zo klonk Feyenoord-Excelsior (3-1) op Radio Rijnmond

Feyenoord – Excelsior 5-1 (2-1)

4' 0-1 Kenzo Goudmijn
11' 1-1 Sebastian Szymanski
20’ 2-1 Orkun Kökcü
50' 3-1 Sebastian Szymanski
66' 4-1 Orkun Kökcü
78' 5-1 Patrik Wålemark
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman (61' López); Timber (69' Wieffer), Kökçü, Szymanski (69' Jahanbakhsh); Dilrosun, Gimenez (61' Danilo), Paixão (29' Wålemark)
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Seymor, Tjoe-A-On; Baas, Goudmijn (76' Kharchouch), Eijgenraam (69' Fein); Azarkan (76' Donkor), Van Duinen (69' Lamprou), Driouech

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl