WOONCRISIS

Posters op dichtgetimmerde huizen Burgemeester Roosstraat als protest tegen gemeente: 'We zijn harteloos uit huis gejaagd'

Renza en Erik voor dichtgetimmerde huizen met protestposters
Renza en Erik voor dichtgetimmerde huizen met protestposters © Rijnmond
In de Burgemeester Roosstraat in het Oude Noorden zijn portretten van bewoners op dichtgetimmerde huizen geplakt. De huizen worden verkocht door de gemeente Rotterdam, nu grondige renovatie noodzakelijk is. Enkele huizen zijn nog bewoond. Deze gezinnen startten een protestactie met persoonlijke foto's op de panden. "We gaan weg maar we verdienen het niet om zo behandeld te worden. Mensen gaan hier aan kapot."
De witte cipierswoningen uit 1883 zijn dichtgetimmerd met ijzeren platen en zien er troosteloos uit. Ooit bloeide dit rijtje oude huizen op door de bewoners van woonvereniging de Roos, maar dat is verleden tijd. Tussen de dichtgetimmerde huizen, vind je de voordeuren van Renza en haar ouders Lenie (77) en Pim (81). De rozenstruiken in het geveltuintje staan er nog fleurig bij. Op de platen een poster met een statige foto van Lenie en Pim.
Pim en Lenie in het huis van Renza
Pim en Lenie in het huis van Renza © Rijnmond / foto op de poster door Frank Hanswijk
Achter de voordeur is het een stuk minder zonnig. Al hun hele leven woont de hechte familie Rietveld in de arbeidershuizen in het Oude Noorden van Rotterdam. Het naderende gedwongen vertrek uit de straat heeft hun levenslust doen verdwijnen. Het is een einde van een tijdperk. "Het is een gevoel van onmacht. Dat je denkt: dat mijn ouders dit nog allemaal moeten meemaken."

'Ik wil mijn ouders niet aan hun lot overlaten'

Vooral de manier waarop er met hen gecommuniceerd wordt, voelt koud en kil. Brieven van een herhuisvesting bedrijf waarin ze gesommeerd worden om snel te verhuizen. Brieven over de juridische consequenties en aansprakelijkheid als ze hun huis niet op tijd en leeg opleveren. "We willen gewoon samen praten en om tafel", verzucht Renza.
Zelf heeft ze deze week een huis aangeboden gekregen in Rotterdam-Alexander. Daar is ze dankbaar voor. "Maar ik wil ook dat mijn ouders in de straat terecht kunnen. Zodat ik kan blijven mantelzorgen." Lenie heeft kanker en is dement. Pim loopt met een stok na een lelijke val en botbreuk. Traplopen is moeilijk.
Renza naast haar huis
Renza naast haar huis © Rijnmond
"Ik zoek daarom naar twee woningen in dezelfde straat. Zodat ik snel bij ze kan zijn. Net zoals nu. Ik kan mijn ouders niet aan hun lot overlaten en ze willen niet naar een verzorgingshuis", legt Renza uit. "Maar in de brief stond: voor 11:30 uur accepteren en je huis binnen twee maanden leeg opleveren. Anders helpen we je niet meer." Ze heeft een brief gestuurd om dit dilemma. "Ik lig hele nachten wakker van dit gedoe."

Het leven niet meer zien zitten

Haar vader ziet het leven soms niet meer zitten. "Waarom zou ik nog wakker willen worden, als ik straks niet meer bij jou in de buurt ben."
Dankzij een motie in de gemeenteraad werd de gemeente Rotterdam gedwongen voor ‘passende woonruimte’ te zorgen voor de vertrekkende bewoners. Het contract met de woonvereniging werd per 27 juli ontbonden. De wethouder liet destijds weten dat het bemiddelingstraject voor vervangende woonruimte nog wel een paar maanden zou kunnen duren.
| Foto:
| Foto:
Als de bewoners zich 'constructief opstellen' dan krijgen ze deze tijd ook en kunnen ze in de huizen blijven wonen. Nu lijkt de rek eruit te zijn, zegt bestuurder Erik Jutten van de bewonersvereniging.

Verzakte huizen en slechte fundering

"We worden er nu echt uitgejaagd terwijl er nog geen passende oplossing voor bewoners als Lenie, Pim en Renza is gevonden." Veel bewoners hebben al wel een passende sociale huurwoning geaccepteerd. Erik heeft zelf een huis gekocht waar hij volgend jaar in kan met zijn gezin. Andere bewoners die geen recht hebben op een sociale huurwoning, zijn nu ook bezig met een koopwoning. "Vrije sector huur is gewoon niet te betalen."
In deze video nemen we een kijkje in de Roosstraat:
Protestactie tegen woonbeleid in de Roosstraat
Lenie Rietveld heeft de huizen in de negentiger jaren gered van de sloop. Dit door met de bewoners een woonvereniging op te richten en de huizen in zelfbeheer onder hun hoede te nemen. In al die jaren hebben ze veel geklust. Van het dak en de kozijnen vervangen tot de riolering aanpakken.
Nu zijn de huizen echt op. De fundering is in zeer slechte staat en de huizen zijn verzakt. De gemeente besloot de bruikleenovereenkomst op te zeggen en de huizen in de verkoop te zetten met een vraagprijs van 1,5 miljoen euro. Een onhaalbaar bedrag voor de bewoners.
Erik blijft teleurgesteld dat het niet is gelukt om de woningen gezamenlijk te kopen als wooncoöperatie. "Met hulp van de gemeente had dat gekund."
De posters op de dichtgetimmerde huizen trekken veel bekijks
De posters op de dichtgetimmerde huizen trekken veel bekijks © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl