ARMOEDE

Anashya (13) is dochter van een moeder uit de Toeslagenaffaire en zet zich nu in voor kinderen in armoede

De 13-jarige Anashya Soemai
De 13-jarige Anashya Soemai © Rijnmond
De 13-jarige Anashya Soemai groeide op in armoede, omdat haar moeder slachtoffer was in de Toeslagenaffaire. Nu vraagt ze aandacht voor kinderen die in armoede leven. Daarom is ze genomineerd voor de Nationale Vfonds Kinderprijs 2022. “Ik weet hoe het voelt om in armoede op te groeien. Dat is echt niet leuk.”
Tegenwoordig volgt Anashya een horeca-opleiding in Rotterdam. Ze weet ook al wat ze wil worden later: restauranteigenaar. Sinds twee jaar zit ze in een groep die de overheid advies geeft over armoede.

Hoe is het om genomineerd te zijn voor de prijs?

“Het voelt heel speciaal. Ik besef nu pas dat uit heel Nederland tien kinderen zijn genomineerd. Het voelt heel speciaal dat ik een van die tien kinderen ben.”

Hoe zag jouw leven er een aantal jaar geleden uit?

“Ik haalde altijd hoge cijfers maar na de scheiding van mijn ouders ging het slechter. Ik werd gepest en thuis ging het ook niet goed. Daarom kon ik niet goed leren. Ik was ook altijd op de kinderopvang."
"De kosten voor de opvang moesten mijn ouders terugbetalen en daarom moesten we naar de voedselbank en droeg ik tweedehands kleding. Ik had toen door dat er iets aan de hand was maar wist niet wat.”
Anashya (13) is genomineerd voor een prijs omdat ze aandacht vraagt voor kinderen in armoede: ‘stel het kind gerust’

Je hebt het over armoede. Hoe was dat voor jou?

“Er werd niet over gepraat. Ik wist ook niet dat we arm waren. Zo'n leven was voor mij normaal maar dat vond ik niet leuk."
"Volgens mij denken ouders dat kinderen niets doorhebben omdat we het niet snappen. Maar kinderen kunnen zich ook zorgen maken. Dan komt er stress die er niet hoeft te zijn. Voor een kind is dat niet goed. Ik had best wel veel stress.”

Hoe moet je dan wel omgaan met armoede?

“Wat zou helpen is de situatie uitleggen aan een kind. Zeggen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken want het komt wel weer goed. Dat geeft een kind rust. Je hoeft niet alles te vertellen. Maar stel het kind wel gerust.”
Je hoeft niet alles te vertellen. Maar stel het kind wel gerust
Anashya (13)

Je zet je nu in voor kinderen die in armoede leven, waarom doe je dat?

"Ik weet hoe het voelt om in armoede op te groeien. Dat is echt niet leuk. Ik hoop dat kinderen toch een lichtpuntje kunnen zien.”
“De groep waarin ik zit geeft adviezen voor problemen over armoede. Prinses Laurentien praat met mij en andere kinderen en geeft het dan door aan de minister die erover gaat. Dat gaat over hoe we tot oplossingen kunnen komen en wat de behoeftes zijn voor herstel. Het gaat steeds over de ouders, maar de kinderen hadden het ook moeilijk.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl