nieuws

Hirsch Ballin mogelijk getuige in smokkelzaak

hirsch_ballin.cropresize.2.jpg
hirsch_ballin.cropresize.2.jpg
ROTTERDAM - Minister Hirsch Ballin van justitie wordt mogelijk als getuige gehoord in een grote rechtszaak tegen elf Chinese Rotterdammers. De minister zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij het onderzoek.
In de zaak worden elf Chinezen verdacht van moord, afpersing en mensenhandel. Hirsch Ballin zou een criminele asielzoeker die het land moest verlaten alsnog een verblijfsvergunning hebben gegeven. Deze man, Yi geheten, heeft vervolgens een belastende verklaring afgelegd over de elf verdachten.
De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne wil weten of hier sprake is van een deal: een verblijfsvergunning in ruil voor een verklaring. Justitie heeft altijd ontkend dat er toezeggingen zijn gedaan aan Yi. Van Ardenne gaat het gerechtshof in Den Bosch morgen vragen Hirsch Ballin als getuige op te roepen.
De zaak loopt nu in hoger beroep. Eerder bij de rechtbank is justitie niet ontvankelijk verklaard. Justitie had namelijk informatie verzwegen over de kroongetuige Yi. Alle verdachten gingen vervolgens vrijuit.