SPARTA

Sparta naar Voren! Jesper Gudde geeft unieke inkijk in de scouting van Sparta: 'Van data via video naar eigen waarneming'

Jesper Gudde tijdens Sparta naar Voren!
Jesper Gudde tijdens Sparta naar Voren! © Rijnmond
In de laatste aflevering van Sparta naar Voren! van dit jaar geeft Jesper Gudde een unieke inkijk in de scouting van Sparta. Dat er deze zomer goed is gescout bij de Kasteelclub is geen geheim meer en de hoofdscout laat in deze aflevering uitgebreid zien hoe dit in zijn werk gaat. Er wordt dieper ingegaan op Joshua Kitolano en Tobias Lauritsen, waar vooral bij laatstgenoemde een bijzonder verhaal de revue passeert.
Gudde geeft in deze aflevering veel openheid over het beroep van een scout, en hij blijkt hier bijzondere tools voor te gebruiken. "We gebruiken ook de app Football Manager bij het scouten van spelers", vertelde hij. Waar dit natuurlijk eigenlijk een spel is, komt er veel van de realiteit in terug en dit maakt het dus zelfs voor professionele scouts relevant.
Uiteraard zijn er meerdere programma's waar de scouting van Sparta gebruik van maakt, zoals in het bijzonder SciSports. Dit is het bedrijf waar Gudde in het verleden voor werkte, en waar hij Henk van Stee ooit al voor probeerde warm te maken. "Henk vond het niet passen binnen de structuur van de club en heeft er toen vanaf gezien", zegt hij hierover.
Anton Slotboom en Frank Stout waren vrijdag als supporters op het Kasteel te vinden, en hadden ondanks het gelijkspel een heerlijke avond. De hotspots voor Spartanen werden bezocht en de avond eindige met karaoke. Wel merkte de heren op dat de fanatieke Spartanen niet heel goed hoorbaar waren, en een beetje overklast werden op basis van geluid door de uitsupporters van FC Twente.

Lauritsen en Kitolano

Het verhaal van de scouting van Lauritsen blijkt wel een hele bijzondere te zijn. Het leek niet te lukken om de Noorse spits binnen te halen, maar door daadkrachtig handelen van de scouts van Sparta lukte het toch. Hij was bijna rond met Aberdeen, maar nog niet helemaal. De spits begon te twijfelen om bij de schotse club te tekenen, en dit was het moment dat de scouts van Sparta inhaakte. Via Gerard Nijkamp is de transfer toen in hoog tempo rond gekomen.
Volgens de gegevens van SciSports was Kitolano de perfecte match met het profiel waar Sparta naar op zoek was. "Joshua scoorde op alle relevante punten precies wat wij op zijn positie zochten, en toen hebben we voor hem gekozen" beargumenteerd de hoofdscout van de Kasteelclub. Gudde schetst met mooie beelden van het scoutingsprogramma een uniek beeld van de manier waarop dit proces in zijn werk gaat.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl