LOKAAL

Vreewijks icoon Het Witte Paard viert 100-jarig bestaan: 'Mooi dat een historische plek als deze een nieuw leven krijgt'

Het Witte Paard in 2020
Het Witte Paard in 2020 © Rijnmond
De meeste mensen kennen wel iemand die er getrouwd is, een feestje heeft gegeven of is er zelf wel eens een hapje gaan eten: restaurant het Witte Paard. Het Vreewijkse icoon vierde afgelopen week het 100-jarig bestaan.
Het pand aan de Groenezoom is een begrip in Rotterdam en heeft een belangrijke functie in de buurt. Naast het restaurant is er voor de Vreewijkers ruimte voor muziek, film, theater en kunst. Door de coronacrisis moest de zaak noodgedwongen de deuren sluiten, maar uitbaters Bob Richters en Mireille van den Berg hebben het restaurant sinds begin vorig jaar nieuw leven in geblazen.
"Het pand werd in 1922 opgeleverd aan familie De Koning, in de zomer. Rond deze tijd dat jaar werd het uiteindelijk in gebruik genomen als hotel en restaurant. Dat vinden wij bijzonder genoeg om uitgebreid bij stil te staan", legt Mireille uit aan OPEN Rotterdam. Het feit dat Het Witte Paard ooit een hotel was, is bij veel huidige bezoekers niet bekend. "Ik ken het niet anders dan een restaurant. Dat is toch een mooi stukje geschiedenis dan", zegt een van de aanwezige gasten.

Geen gewoon restaurant

Volgens Mireille is Het Witte Paard geen gewoon restaurant. "We proberen hier voor zoveel mogelijk mensen leerwerkplekken te maken, te zorgen dat veel mensen de kans krijgen om naar school te gaan en hier betaalde werkervaring op te doen", legt ze uit. "Eigenlijk willen we dat niet alleen de Vreewijkers trots zijn op het Witte Paard, maar dat vanuit de hele stad mensen hier heen gaan voor een mooie film of lekker eten. En dat Vreewijk daardoor ook weer een beetje gaat leven."
"Ik vind het mooi dat een historische plek als deze een nieuw leven in geblazen is", zegt een man die aanwezig is op het feest. "En dat met best een uniek concept: ze hebben hier mensen aan het werk, die een kleinere kans hebben om op de arbeidsmarkt werk te vinden. En ze hebben ook nog eens geweldig eten!"
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl