BIESBOSCH

Boswachter Harm Blom roept op om trekvogels aan hun winterrust te helpen: 'Anders overleven ze niet'

Vogels in de Biesbosch
Vogels in de Biesbosch © RTV Dordrecht
Tienduizenden vogels trekken in de winter naar de Biesbosch. De dieren komen op het natuurgebied bij Dordrecht af voor de rust. Het is in deze periode daarom des te belangrijker dat recreanten rekening houden met de bewoners van het natuurgebied, vertelt Boswachter Harm Blom: "Zonder die rust kunnen vogels de winters soms niet overleven." Afsluitingen in het water moeten de rust bewaren.
In de verte, op het water, zijn de klappende vleugels en de vrolijke gesprekken vol gekwetter en getsjirp van de vogels hoorbaar. Overal liggen veren en het water wordt versierd door allerlei vogels die scharrelen en ronddobberen. "Rond augustus komen er duizenden eenden bij en vanaf november beginnen wij noordelijke vogels te zien, zelfs uit de arctische streken", vertelt boswachter Blom.
Eenden, nonnetjes, brilduikers en kuifeenden: het is een divers gezelschap. Niet iedere vogel van dit gezelschap is even gediend van boten, sporters of andere recreanten. Sommige beestjes zijn heel verstoringsgevoelig, vertelt de boswachter: "Die vogels vliegen bij benadering op 300 á 400 meter al de lucht in."Het wegvliegen voor boten en watersporters kan een negatief effect hebben op de vogels. “Je moet je voorstellen dat zo’n vogel de lucht in vliegt, een stuk verderop landt en dan weer moet opvliegen voor de volgende boot", zegt Blom.

Van rust naar onrust

Een vicieuze cirkel dus, die veel energie kost. Uit onderzoek is gebleken dat vogels in zo’n situatie tussen een half uur en driekwartier aan het vliegen zijn binnen een uur tijd. De energie die de vogel zou moeten steken in het overwinteren en het rusten wordt dan gestoken in het rondvliegen. “De rust die de vogels nodig hebben, verandert dan in onrust. Vogels verlaten dan de Biesbosch en daar is het natuurgebied niet voor bedoeld”, zegt de boswachter.
Voor een mens is een avondje minder slaap misschien niet het einde van de wereld. Voor vogels daarentegen zijn de gevolgen een stuk serieuzer. Het kan het verschil maken tussen het leven en de dood. “Geen rust? Dan vallen de vogels af en kunnen ze winters zelfs niet overleven”, vertelt Blom.

Waterafsluitingen

Des te belangrijker is het om de rust in de Biesbosch te bewaren. "De Biesbosch sluit daarom al jarenlang gebieden af voor boten en watersporters”, zegt de boswachter. Zo liggen er grote, gele, drijvende afsluitingen in het water van verschillende delen van de Biesbosch. "In de Sliedrechtse Biesbosch, in de Dordtse en in de kern van de Brabantse Biebosch. Zo proberen we waterpartijen en watergangen af te sluiten voor de watersport."
De afsluiting in het water van de Biesbosch
De afsluiting in het water van de Biesbosch © RTV Dordrecht
Er zijn dit jaar geen nieuwe gebieden afgesloten, maar door de grote stroom aan vogels die de Biesbosch in vliegen vraagt de boswachter wel extra aandacht voor de rustgebieden. “ Zie je grote concentraties vogels liggen op het water? Probeer daar even omheen te varen”, geeft Blom mee als tip.
Wandelaars, vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen nog steeds genieten van het natuurgebied en alle vogels door op de toegestane paden te blijven lopen en door gebruik te maken van de aangewezen parkeerplaatsen en de musea. “Recreatie en natuur gaan in principe prima samen", besluit de boswachter.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl