NIEUWS

Fotograaf en regisseur Marwan Magroun uit Rotterdam is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Marwan Magroun gefotografeerd door Dirk Jan van der Burg, de vorige Fotograaf des Vaderlands
Marwan Magroun gefotografeerd door Dirk Jan van der Burg, de vorige Fotograaf des Vaderlands © Dirk jan van der Burg
Nederland heeft een nieuwe Fotograaf des Vaderlands en het is.....Rotterdammer Marwan Magroun. De fotograaf werd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam voor twee jaar benoemd tot ambassadeur van de fotografie. Magroun is de zesde Fotograaf des Vaderlands en is opvolger van de Haagse Jan Dirk van der Burg.
"Fantastisch dat ik twee jaar lang verteller en verbeelder van het vaderland mag zijn", zegt Marwan Magroun over zijn benoeming. Volgens hem heeft hij de titel te danken aan het feit dat hij fotografie naar een hoger niveau kan tillen. De jury noemt zijn werk verrassend en integer. "Terwijl hij ons inspireert, ontroert en uitdaagt, doorbreekt hij uiteenlopende visuele clichés."
De 37-jarige Marwan Magroun is van Nederlands-Tunesische afkomst. Naast zijn werk als documentair en commercieel fotograaf is hij actief als regisseur van documentaires, commercials en videoclips. Zijn werk toont een bonte stoet van mensen en weerspiegelt in zijn eigen woorden 'zijn fascinatie met de stad Rotterdam en zijn inwoners'. Hij maakte in de coronacrisis naam door mee te doen aan de tentoonstelling 'Stil Leven' van de Rotterdamse Kunsthal. De tentoonstelling liet aan de hand van de foto's van 12 makers zien hoe de wereld volledig stilviel.
Vorig jaar organiseerde het Nederlands Fotomuseum een expositie van het werk van Marwan Magroun onder de titel 'Rotterdam Werkt'.

Life of Fathers

De omslagfoto van het fotoboek Life of Fathers van Marwan Magroun
De omslagfoto van het fotoboek Life of Fathers van Marwan Magroun © Marwan Magroun
Met het crossmediale project The Life of Fathers won Magroun de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Photo Award en SO Award. "Iedereen kent mij inmiddels door die serie." In het project belicht de maker de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Het is deels geïnspireerd op zijn jeugd waarin zijn vader weinig in beeld was.
"In onze samenleving heerst een hardnekkig stigma over vaders met een migratieachtergrond: ‘ze zijn vaak afwezig bij de opvoeding van hun kinderen’. Hoewel dit beeld behoorlijk zwart-wit is, merk ik dat dit in grote lijnen wel degelijk het beeld is dat veel mensen hebben bij het stereotype van de bi-culturele vader."

Uitnodiging aan koning Willem-Alexander

Wat is het eerste wat hij gaat doen als Fotograaf des Vaderlands? "Ik wil graag de koning fotograferen, hij komt natuurlijk naar Rotterdam. Ik hoop dat mijn wens op de een of andere manier bij hem terechtkomt."
Rotterdammer Marwan Magroun nieuwe Fotograaf des Vaderlands