nieuws

Julianakerk Heijplaat door brand verwoest

De Julianakerk aan de Zaandijkstraat op Heijplaat is zondagavond laat grotendeels in de as gelegd. Het vuur greep razendsnel om zich heen en verspreidde veel rook, die ook over de rivier trok richting het centrum van de stad. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
De torenspits - die van hout was- , het dak en de ruimte daaronder zijn afgebrand. Alleen de stenen muren en de kerktoren staan nog overeind. Het gebouw moet als verloren worden beschouwd.
Vanwege instortingsgevaar is omstanders gevraagd op afstand te blijven.

Vlammen

Om 00:30 uur waren de vlammen nog steeds niet gedoofd. Rond 03:00 uur had de brandweer het vuur onder controle.
Twintig omliggende woningen in de Zaandijkstraat en de Streefkerkstraat zijn tijdelijk ontruimd. Ongeveer veertig bewoners werden uit hun huis gehaald.

NL-Alert

Vanwege de vele rook werd rond 23:30 uur een NL-Alert verstuurd met het advies om ramen en deuren dicht te houden. De rookoverlast hield tot halverwege de nacht aan. Daarna werd het advies ingetrokken.
De veiligheidsregio kreeg veel meldingen over rookoverlast binnen vanuit Rotterdam-Centrum. Het aantal klachten dat de Milieudienst Rijnmond DCMR binnenkreeg, staat op twaalf.

Hervormde kerk

De Julianakerk in Heijplaat werd in 1930 als Nederlands Hervormde kerk in gebruik genomen.
De kerk werd de laatste jaren door meerdere christelijke stromingen gebruikt voor diensten en samenkomsten. Het gebouw stond een tijd te koop.

Orgel

De eigenaar vertelde aan verslaggeefster Sanne Teijn dat het vuur ontstond bij een oud orgel, en dat hij nog heeft geprobeerd de vlammen te blussen.
Hij had het kerkgebouw in maart van dit jaar gekocht.