CHEMOURS

Waakhond DCMR onder vuur om 'falend' toezicht Chemours: 'Slager keurt zijn eigen vlees'

DuPont Chemours in Dordrecht
DuPont Chemours in Dordrecht © Rick Huijzer
De Dordtse wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) heeft de Milieudienst Rijnmond DCMR en de provincie op het matje geroepen over het toezicht op het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Zij wil dat de uitstoot van het bedrijf vaker en strenger in de gaten wordt gehouden. Ook de plaatselijke VVD uit felle kritiek op waakhond DCMR, maar de provincie zegt deze kritiek niet te herkennen.
"De slager keurt zijn eigen vlees", zegt VVD-raadslid Alexander Kuhlman tegen RTV Dordrecht. Volgens hem maakt DCMR zich er te makkelijk vanaf door bij het toezicht vooral informatie en data te checken die Chemours zelf aanlevert. Er worden weliswaar ook prikacties op het terrein gehouden, maar dit zou volgens Kuhlman veel vaker en strenger moeten.
De chemische fabriek stoot meerdere risicovolle stoffen uit via haar fabriekspijpen die te boek staan als ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen). Ze zijn volgens wettelijke normen verdacht kankerverwekkend. Ondertussen liggen woonwijken in Dordrecht en Sliedrecht onder de rook van het bedrijf.

'Hoogst onbetrouwbaar'

Chemicus Johan Vollenbroek van onderzoeksbureau Mobilisation for the Environment (MOB) schreef onlangs aan de gemeente Dordrecht dat het toezicht op de emissie uit de fabriekspijpen zowel bij Chemours, als DCMR niet op orde is. Vollenbroek, de man die met succes het Nederlandse stikstofbeleid aanvocht, kijkt met argusogen naar de fabriek.
"Chemours profileerde zichzelf als een bedrijf dat voldoet aan de hoogste eisen van milieuzorg en een hoog niveau van eigen verantwoordelijkheid. De slogan van Chemours is: 'miracles of science'. In werkelijkheid is het bedrijf hoogst onbetrouwbaar gebleken met betrekking tot zorg voor omgeving in combinatie met onvoldoende beperking van toxische emissies in het milieu", schreef hij recent in zijn onderzoeksrapport aan de gemeente.
Zijn conclusie is door het stadsbestuur overgenomen bij haar zienswijze op de nieuwe vergunning die Chemours dit jaar aanvraagt bij de provincie.

Meetsysteem

De Dordtse wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) zegt dat zij de vervuilende en giftige stoffen bij Chemours 24 uur lang wil gaan screenen. Hierover wil ze een gesprek met DCMR en ook Rijkswaterstaat, als het gaat om lozingen in het water. "Eigenlijk zou mijn wens zijn om toe te werken naar een permanent meetsysteem, zodat we voortdurend weten wat daar gebeurt en zodat we veel sneller kunnen reageren."
Ook de Nederlandse drinkwaterbedrijven maken zich al langer grote zorgen over de lozing en emissie van GenX (PFAS, red.) van Chemours in de lucht en de rivier. Het chemische stofje plopt na zuivering van het rivierwater, alsnog op nano-niveau in je glaasje kraanwater. Het drinkwater is nog veilig, maar voor Evides voelt het niet goed. "Wij pleiten daarom voor een nationaal en Europees totaalverbod op PFAS: de productie, uitstoot en toepassing ervan", aldus Evides, dat kraanwater verzorgt in Dordrecht en de regio Rotterdam-Rijnmond.

Niet naar België

De Dordtse gemeenteraadsleden lieten dinsdagavond ondertussen ook hun grote zorgen blijken, omdat Chemours haar afvalstroom met resten GenX niet langer mag afvoeren naar afverwerker Indaver bij Antwerpen. Die loost het namelijk weer in de Westerschelde. Dat water is inmiddels zo vergiftigd dat het RIVM al een aantal maanden geleden afraadde er nog langer vis uit te eten. De fracties in Dordrecht zijn ondertussen bang dat het afval van Chemours nu achterblijft op het fabrieksterrein aan de Baanhoekweg, nu transport naar België verboden is.

'Afvalberg'

"Dordrecht moet niet een soort afvalberg worden van Chemours", zegt Kuhlman van de VVD. Aan RTV Dordrecht laat Chemours echter weten dat het afval met GenX nog steeds gewoon per vrachtwagens op transport gaat naar Indaver. Formeel is er namelijk een voorgenomen verbod van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport ( ILT). Er is nog geen definitief verbod.
De provincie Zuid-Holland zegt de kritiek van de gemeente én de VVD op waakhond DCMR niet te herkennen. "En wij kunnen dit ook niet staven aan de ingediende zienswijze van de gemeenten op basis van andere beschikbare informatie."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl