PAULUSKERK

Rami (18) knipt daklozen in zijn vrije tijd: ‘Ik wil ze er goed uit laten zien en doe het met liefde’

Rami knipt de dakloze Martin: “Maak er maar wat moois van”
Rami knipt de dakloze Martin: “Maak er maar wat moois van” © Tenny Tenzer
Rami Basheer is net 18 en volgt een opleiding tot beveiliger. In zijn vrije tijd knipt hij mensen die geen kapper kunnen betalen. Zoals daklozen in de Pauluskerk in Rotterdam. “Als ik een glimlach zie bij een ander, dan krijg ik ook een glimlach. Dat is gewoon mooi.”
Als je de Pauluskerk binnenstapt is het eerste wat je opmerkt de vele ogen die op je gericht zijn. Sommige half-slapend, andere wijd open. Het tweede wat opvalt is de geur. Dat is ook niet gek, want een aantal zijn ongewassen en onverzorgd. Daar wil Rami Basheer wat aan doen. “Ik wil de daklozen er verzorgd uit laten zien zodat ze zelfverzekerder zijn.”
Rami zet zijn koffer neer op tafel en stalt zijn scharen en tondeuses uit. Als snel komt een man in de stoel zitten. Onder zijn kroeshaar schuilt een vriendelijke glimlach. Rami doet de man een short om. “Hoe wil je de zijkanten? Kort of kaal?”. De man kijkt naar zichzelf in de spiegel en zegt: “Ik wil een streepje aan de zijkant net als Ronaldo.” 
Van Ronaldo-streepjes tot helemaal geknipt en geschoren, Rami (18) knipt mensen die geen kapper kunnen betalen
Waar veel jongeren van zijn leeftijd als hobby gamen of voetballen hebben, stort Rami zichzelf in knippen. Dat doet hij al sinds zijn veertiende. “Knippen en maatschappelijk werk is mijn hobby. Ik wil niet de hele dag achter een beeldscherm zitten. Als de daklozen blij zijn met hun kapsel dan ben ik ook blij. Ik wil iets kleins geven aan anderen zoals een nieuw kapsel. Voor de ander kan dat juist iets groots zijn. Ik doe het met liefde.” 
Even later is de man klaar. Hij loopt weg met twee streepjes aan de zijkant van zijn gemillimeterde hoofd. Net als Ronaldo. Voordat hij wegloopt krijgt hij een potje wax mee. “Dan lopen al de vrouwtjes achter je aan”, grapt Rami. “Dankjewel, broer”, zegt de man met zijn kenmerkende glimlach. Hij doet zijn hoody op en loopt weg.

Tranen

De kappersstoel is vaak ook een praatstoel. Rami is net volwassen maar hoort nu al de struggles van de daklozen die hij knipt. Zoals de afgelopen keer in De Sluis, een dagopvang van het Leger des Heils. “Tijdens het knippen vertelde een man hoe hij in deze situatie is terechtgekomen. Het begon als een gezellig gesprek en daarna kreeg hij tranen. Ik probeerde mijn tranen ook tegen te houden. Dan merk je dat je als kapper veel kan betekenen voor daklozen.”
Een man met een volle grijze haardos en dito baard is de volgende. Zijn diepblauwe waterige ogen staren in de leegte van de ruimte. Hij heet Martin en hij komt oorspronkelijk uit Twente. “Kan je dat niet horen aan mijn accent?” Martin zegt dat hij sinds een paar weken dakloos is. “Maak er maar wat moois van”, zegt Martin tegen Rami.
Zijn knipavonturen legt Rami vast op Tiktok. De Tiktokvideo van de knipsessie met daklozen in De Sluis is ruim zesduizend keer bekeken. “Mensen waarderen mijn content en dat is leuk om te zien. Ik krijg via Tiktok ook reacties van mensen die samen willen werken. Bijvoorbeeld van het Leger Des Heils, een verslavingskliniek of AZC.”
Martin, voor en na
Martin, voor en na © Tenny Tenzer
Het is half een. De Pauluskerk gaat dicht. Rami is net klaar met Martin die een metamorfose is ondergaan: de weelderige haardos en gezichtsbeharing heeft hij geruild met een verzorgd kapsel zonder baard. “Ik voel me een gelukkig man”, zegt hij met een voorzichtige glimlach. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl