FEYENOORD

Promotie naar de voetbalpiramide... het heilige doel blijft lastig voor Feyenoord onder 21

Een blessurebehandeling voor één van de spelers van Feyenoord onder 21
Een blessurebehandeling voor één van de spelers van Feyenoord onder 21 © Rijnmond
Er zijn nog drie wedstrijden te gaan in 2022 voor Feyenoord onder 21. Maar het kampioenschap voor het najaarsdeel van de competitie lijkt al aan de neus van de Rotterdammers voorbij te gaan. Waardoor de lang gekoesterde wens om te promoveren richting het betaald voetbal opnieuw een heel lastig verhaal is.
Vorig weekend verloor Feyenoord onder 21 van concurrent PEC Zwolle waardoor het gat tussen de clubs in de najaarscompetitie opliep tot negen punten. Met nog maar vier duels te gaan. Dit weekend won Feyenoord wel weer, met 4-1 van de leeftijdsgenoten van Almere City. En omdat PEC Zwolle verrassend verloor bij De Graafschap (2-1), blijft er een sprankje hoop.
Maar nog steeds, met drie duels te gaan en zes punten verschil moet PEC Zwolle dan blijven verliezen en Feyenoord blijven winnen. Heel realistisch wordt de kans op de najaarstitel niet meer geschat op Varkenoord. En dus wordt de tussenbalans al een beetje opgemaakt.

Moeilijk maar niet onmogelijk: De weg naar promotie

De titel van de najaarscompetitie was zeer welkom geweest voor Feyenoord, dat al jarenlang de wens heeft om te promoveren. Voor die promotie is Feyenoord sowieso al afhankelijk van de eindstand in de Tweede Divisie. Één van de beloftenteams in die competitie, Sparta of Volendam, moet lager dan tiende eindigen. Anders komt er al bij voorbaat geen promotieduel voor Feyenoord.
Behalve de resultaten in de Tweede Divisie die buiten de invloed van de Rotterdammers zelf liggen, moeten zij ook zelf presteren. De kampioen van de competitie voor beloftenploegen mag eventueel een promotiewedstrijd spelen. Dat kampioenschap behaal je door als team zowel najaars- als voorjaarskampioen te worden. Als dat twee verschillende clubs zijn, spelen zij eerst onderling om te bepalen naar wie de titel gaat.
Duizelt het je nu al? Vorig seizoen namen wij al een explainer op over de weg die Feyenoord met hun beloftenteam af moet leggen om te mogen promoveren richting het betaald voetbal. Tekst gaat door na de video.
Feyenoord onder 21 heeft de kans op de kortste weg naar eventuele promotie dus al zo goed als zeker vergooid, door geen beslag te leggen op de najaarstitel. Het team van Melvin Boel moét nu in 2023 de poule om de voorjaarstitel winnen, anders is er weer geen promotie op Varkenoord.

Tegenvallende resultaten in eerste competitiehelft

“De vrijblijvendheid moet er vanaf," zei trainer Melvin Boel nog na de eerste speelronde van dit seizoen. "Tuurlijk, ik heb liever zes debutanten uit mijn groep in Feyenoord 1 dan het kampioenschap, maar wij willen graag met de Onder 21 omhoog. Die druk moeten ik en mijn staf voelen, maar ook zeker de spelers.”
De praktijk blijkt weerbarstig, ook voor de ambitieuze trainer. De resultaten vallen tegen en promotie is – zo bleek ook de afgelopen seizoenen al – toch lastig. “Wij spelen allereerst in een competitie waar veel KKD-clubs in zitten,” legt Boel uit na de 4-1 overwinning op Almere City van deze zaterdagmiddag. “Die clubs spelen in het algemeen al op vrijdag en kunnen dan op zaterdag de wissels mee laten doen. Wij hebben dat niet, want ons eerste elftal speelt over het algemeen op zondag. Voor ons is die mogelijkheid dus een stuk kleiner.”
“Dan weten we dat we een ontzettend jonge ploeg hebben. Dat is geen excuus, maar we moeten dus nog harder werken dan andere ploegen. Die uitdaging gaan we graag aan. Maar of dat voldoende is om aan het eind van de competitie naar de piramide te gaan, dat moet blijken.”

Doet Feyenoord er voldoende aan?

Rondom en binnen Feyenoord wordt er al enkele jaren geroepen dat promotie naar de Keuken Kampioen Divisie een must is. De jeugdspelers kunnen dan wekelijks onder een weerstand spelen, waardoor de stap naar het eerste elftal minder groot kan zijn. Maar wordt er door Feyenoord ook daadwerkelijk gehandeld naar dit belang?
Lennard Hartjes is dit seizoen uitgeleend aan Roda JC en Aliou Baldé maakt zijn minuten bij FC Dordrecht. Ook de meer gearriveerde jeugdspelers Naoufal Bannis en Marouan Azarkan spelen alvast in het betaald voetbal, bij FC Eindhoven en Excelsior, in plaats van Feyenoord onder 21 aan promotie helpen. Hoewel er ook grote talenten wél blijven. Zoals Mike Kleijn of Mimeirhel Benita.
Mimeirhel Benita over Feyenoord onder 21 en wens om naar het eerste elftal te gaan
Voor de ontwikkeling van de verhuurde spelers is het geen onlogisch besluit, maar voor Feyenoord als geheel een gemiste kans. Er is daarom ook kritiek op het beleid van Feyenoord.

Wedstrijden in Engeland

“Feyenoord koos zelf voor een dubbel programma, spelers zonder minuten bij 1 op de bank en de verhuur van de beste 4-5 spelers,” schrijft de Feyenoord Youth Watcher op Twitter. Het is een account dat de uitslagen en ontwikkelingen op Varkenoord nauwlettend volgt.
Hij doelt op de Premier League International Cup waar Feyenoord onder 21 om speelt. Doordeweekse wedstrijden die in Engeland worden afgewerkt. Zo speelde Feyenoord afgelopen dinsdag nog tegen West ham United (3-0). Een bewuste keuze van de club en Boel, juist omdat Feyenoord (nog) niet in de Nederlandse voetbalpiramide deelneemt.
Melvin Boel over de promotiekansen van Feyenoord onder 21, duels in Engeland en eigen ambities
“Dit geeft ze de ervaring die ze uiteindelijk ook in het eerste elftal nodig hebben. In het weekend spelen en dan doordeweeks Europees, om op zondag weer een wedstrijd te spelen. Dat wil je ze graag mee geven,” legt Boel uit. “Hoe is het om met elkaar te reizen, in een andere omgeving te zijn, niet thuis te zijn. Lange dagen hebben met elkaar en besprekingen om van daaruit drie keer in de week een bepaalde intensiteit te leveren.”
“Wij zijn extreem jong, ten opzichte van bepaalde tegenstanders. In Engeland is de intensiteit heel erg hoog, met veel lopende mensen. Daar willen wij graag in mee, om daarin voetballend het verschil te maken. Dat is ons spel, zo willen wij graag spelen binnen heel de Academy. En wij werken eraan hoe wij dat kunnen laten zien op een toneel waar de absolute top speelt.”

Ambitie en deelname aan cursus Coach Betaald Voetbal

Waar zijn spelers dromen van De Kuip heeft Melvin Boel ook zijn ambities. En die steekt hij al enkele jaren niet onder stoelen of banken. Hij wil trainer worden in het betaald voetbal.
Daarvoor heb je het diploma Coach Betaald Voetbal nodig. Het is lastig om deel te mogen nemen aan de cursus om aan die papieren te komen, maar na twee eerdere pogingen is het boel nu wel gelukt.
Melvin Boel als coach langs de kant bij Feyenoord onder 21
Melvin Boel als coach langs de kant bij Feyenoord onder 21 © Rijnmond
“Je weet dat de coach betaald voetbal cursus, de hoogste cursus in Nederland, niet voor iedereen is weggelegd. Als je dan in mijn situatie, met geen betaald voetbal achtergrond, na al die jaren hard werken die stap kan gaan maken… Dan is dat de laatste stap die ik moet voltooien om een mogelijke kans in het betaald voetbal te krijgen. Daar ben ik zeer content mee.”
“Je moet aan een aantal criteria voldoen. Een stukje ervaring. Een stukje visie en management. De commissie oordeelde eerder dat ik er nog niet aan toe was. Ik heb toen wel feedback gekregen en ben daarmee aan de slag gegaan. In gesprek gegaan met andere trainers en kennis en ervaring opdoen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu wel aan de cursus mag deelnemen.”
“Dit zeg ik tegen mijn spelers ook altijd. Dromen hebben we allemaal. Maar je moet je dromen omzetten in doelen. En mijn doel is het om trainer te worden in het betaald voetbal, absoluut.”