KLAASWAAL

Ouders slachtoffers fatale ongeluk in Klaaswaal in spagaat: terwijl ze de uitvaart van Jesse regelen, waken ze bij zijn broer Remco

Bloemen op de plek van het ongeluk
Bloemen op de plek van het ongeluk © Privéfoto
De 15-jarige jongen die vrijdag met zijn broer betrokken was bij een zwaar auto-ongeval bij Klaaswaal, is af en toe weer bij kennis. Dat laat zijn oom Peter van der Hoek weten. De familie is in diepe rouw. Broer Jesse die de auto bestuurde, overleed ter plekke aan de gevolgen van het ongeluk. De hechte gemeenschap in Strijen rouwt mee. Die steun betekent veel voor de familie.
Jesse en Remco zijn twee broers uit een boerengezin in Strijen. Vader Martin de Ruiter is bekend van Beleef Het En Eet Het, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij mensen op zijn boerderij zelf hun groentes kunnen oogsten. De broers vertrekken vrijdag iets na 09:00 uur samen van huis. Jesse brengt zijn jongere broer Remco met de auto naar zijn stageadres. Ze rijden het erf af, twee keer linksaf en de Boomdijk op richting Klaaswaal. Nog geen vijf minuten later volgt een harde klap en komt de witte Renault tegen een boom tot stilstand.
UPDATE: De oom en tante van Jesse en Remco uit Strijen starten een inzamelactie voor de begrafenis van de 20-jarige Jesse. Jesse verongelukte bij Klaaswaal, toen de auto die hij bestuurde tegen een boom botste. Zijn broertje Remco reed met hem mee en raakte zwaar gewond. “Jesse hield van veel en van groot. Daar willen we recht aan doen.” Lees het hele verhaal HIER

Vader arriveert kort na de klap

Vader Martin is vlak na zijn zoons ook vertrokken, vertelt Peter van der Hoek zaterdag. Martin heeft eerder op de dag een uitgebreid interview gegeven aan een krant, als eerbetoon aan Jesse die hij 'een engel, een hele lieve jongen' noemt.
Hij wil zich samen met zijn vrouw Linda verder vooral concentreren op de zorg voor Remco. Daarom voert zijn zwager Peter het woord. "Martin reed dezelfde richting op als zijn zoons en dacht dat hij ze misschien nog zou tegenkomen. Toen zag hij de auto van Jesse tegen de boom. Hij ziet iemand die 112 aan het bellen is en ziet ook direct dat het niet goed is." Jesse overlijdt ter plekke, op 20-jarige leeftijd. Nota bene vlak nadat hij een zwaar bedrijfsongeluk heeft overleefd en maanden heeft gerevalideerd.
Privéfoto
Privéfoto © De 20-jarige Jesse overleed vrijdag bij de botsing op de Boomdijk bij Klaaswaal

Dikke maatjes

Remco moet een engeltje op zijn schouders hebben gehad, denkt ook Peter. Op foto's is te zien dat de auto aan de bijrijderskant de boom hard heeft geraakt. Toch overleeft de tiener het. Hij wordt uit het autowrak gezaagd en zwaargewond vervoerd naar het Erasmus MC in Rotterdam. De jongen heeft beide onderbenen en een bovenbeen gebroken, zijn milt is gescheurd en een van zijn armen is gezet.
Vrijdagavond komt Remco even bij, vertelt zijn oom. "Hij reageert op prikkels, maar is nog heel verward. Hij zit natuurlijk onder de medicijnen." Volgens Van der Hoek heeft de jongen ook een zware hoofdwond. "Het is nog spannend of hij een hersenbeschadiging heeft." De artsen maken hem om het uur wakker vanwege de bloeding in zijn hoofd.
De zorgen om Remco zijn groot, ook bij Peter. "Die jongens waren dikke maatjes." Ondertussen wijken zijn ouders niet meer van zijn ziekbed. "Ze zitten eigenlijk in een spagaat: ze moeten de uitvaart van Jesse regelen en voor Remco zorgen."
De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht door de politie
De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht door de politie © MediaTV

Gemeenschap leeft mee

Twee jonge slachtoffers, de enige kinderen van één familie, maakt indruk. Het ongeval vrijdagochtend gaat als een lopend vuurtje door Strijen en omgeving. In de kleine gemeenschap kent iedereen elkaar. "Het zijn de jongens van Martin de Ruiter." Een dag na het ongeluk zijn bloemen gelegd op de plek van het ongeval. Op Facebook heeft Martin zijn profielfoto gewijzigd in die van Jesse. Onder de post volgen al snel tientallen steunbetuigingen. "Geschokt, verstijfd, las ik het bericht van jullie zoon Jesse", schrijft een kennis. Een ander biedt hulp aan. Het betekent veel, zegt Peter. "Martin heeft er veel steun aan."
Ook een aantal brandweerlieden die op de Boomdijk de twee beknelde slachtoffers bevrijden, kent de slachtoffers. Burgemeester Charlie Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard reist vrijdag al rond het middaguur af naar de kazerne om met ze te praten. "Dit komt ook bij die mensen binnen, het zijn geen robots. Dat wordt tijdens zo'n bezoek extra duidelijk. Een van hen zei 'ik heb zelf kinderen, ik weet wat dit kan betekenen'." Aptroot roept in herinnering dat er in zijn gemeente nogal wat gebeurd is de afgelopen maanden, zoals het ernstige ongeluk met een vrachtwagen die eind augustus in buurtschap Zuidzijde in Nieuw-Beijerland van een dijk afrijdt en zeven mensen doodt. "De meeste brandweerlieden zijn ook vrijwilligers en ik heb er echt bewondering voor dat ze er altijd weer staan."