FEYENOORD

Noppert in plaats van Bijlow onder de lat bij Oranje? 'Het is heel apart'

Andries Noppert (links) en Justin Bijlow (rechts)
Andries Noppert (links) en Justin Bijlow (rechts) © VK Sportphoto - Mischa Keemink en Yannick Verhoeven
Zeer waarschijnlijk wordt niet Feyenoord-doelman Justin Bijlow maar sc Heerenveen-keeper Andries Noppert de eerste keuze bij Oranje op het WK Voetbal in Qatar. Voormalig doelman Joop Hiele en Feyenoord-watcher Dennis van Eersel zagen dit niet aankomen.
"Ik zou het verrassend vinden. Dan moet hij in de afgelopen dagen een ongelofelijke indruk hebben achtergelaten", vermoedt Hiele. Mocht Noppert daadwerkelijk eerste doelman worden, dan zou dat heel bijzonder zijn. Hij speelde voor aanvang van dit WK namelijk geen enkele interland voor het Nederlands Elftal. "Het is heel apart, omdat je ook praat over iemand die pas ruim een jaar ervaring in de eredivisie heeft."

'Noppert is niet op het niveau van Bijlow'

Van Eersel is eveneens verrast dat de bondscoach toch voor Noppert lijkt te kiezen. "Van Gaal heeft het nog niet bevestigd en hij houdt zijn kaarten nog tegen de borst. Maar als zoveel goed ingevoerde media het melden, dan kun je zeggen dat de keuze op Noppert is gevallen."
In eerste instantie dacht Van Eersel dat Van Gaal op een eerdere persconferentie, waarin de bondscoach vertelde dat Noppert de enige doelman in vorm is, Bijlow hiermee op scherp wilde zetten. "Noppert is inderdaad aan een goed seizoen bezig, maar niet op het niveau dat Bijlow laat zien", vindt de Feyenoord-watcher.
Justin Bijlow voorafgaand aan Feyenoord-Cambuur
Justin Bijlow voorafgaand aan Feyenoord-Cambuur © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Ook Hiele ziet dat Bijlow de laatste weken zijn oude niveau bereikt. "Als ik de berichten hoor van Van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek, die eigenlijk hierover gaat, dan zou Noppert al heel het seizoen in zijn blakende vorm zijn", reageert hij cynisch. Al doet Noppert het in de eredivisie prima, benadrukt Hiele.

Mentale weerbaarheid

Een eerste doelman van Oranje moet volgens Hiele coachend sterk zijn. "Hij moet goed de diepte achter de verdediging zien", legt de voormalig international uit. Hiele benadrukt dat de keeper van het Nederlands Elftal moet meevoetballen. "Daarnaast is het van belang, dat wordt wel eens terzijde geschoven door een aantal mensen in Nederland, dat je met je handen een bal tegenhoudt."
Als de keuze daadwerkelijk op Noppert valt, dan moet Bijlow volgens Hiele een echte teamspeler zijn. "Je moet dan zorgen dat de voorbereiding voor de andere startende spelers zo maximaal mogelijk is. Dat kost mentale weerbaarheid, maar dat hoort bij het keepersvak. Er kan er maar eentje spelen."