SPORT

In Qatar is de ophef over het WK geen discussie: AD-journalist Sjoerd Mossou vertelt over zijn eerste dagen in Doha

Het Nederlands Elftal maakt zich op voor het WK Voetbal van 2022 in Qatar
Het Nederlands Elftal maakt zich op voor het WK Voetbal van 2022 in Qatar © Orange Pictures - Peter De Voecht
Het Nederlands Elftal begint maandag aan het WK Voetbal met een groepswedstrijd tegen Senegal. AD-journalist Sjoerd Mossou is in Qatar, volgt Oranje op de voet en vertelt over zijn ervaringen in het Midden-Oosten. "Het toernooi heeft een onmiskenbare lelijke kant, maar het is ook mooi om dit mee te maken."
"Het is wonderlijk. Qatar is een andere wereld dan we gewend zijn", stipt Mossou aan. "Je ziet dat het een WK is - los van alle drama en verhalen vooraf - waar de sfeer onvergelijkbaar is met datgene wat we eerder hebben gezien. Dit is echt een toernooi van het Midden-Oosten. Als je mensen op straat ziet, dan komen ze bijvoorbeeld uit Bahrein, Egypte, Oman of Tunesië. Ook zijn er Zuid-Amerikanen, maar je ziet bijna geen Europeanen."
Mossou merkt dat er geen voetbalcultuur in Qatar is. "Het is een mini-woestijnlandje waar tot voor kort stadions waren, laat staan toeschouwers. Dit toernooi haalt heel de regio naar Qatar. Je ziet dat de manier waarop voetbal in Arabische landen wordt beleefd, anders is dan in Europa. Maar het is niet minder intens."
Zo haalt Mossou de video's aan waarin 'nep-fans' te zien zijn. "Het is écht zo dat supporters uit India oprecht fan van Argentinië en Duitsland zijn. Er lopen veel mensen uit Bangladesh in een shirt van Duitsland rond. Ze weten dan alles van dat land. Ze zijn echt geen nep-fans."

Bloed, geld en tranen

Mossou vertelt dat de faciliteiten en de logistiek in Qatar fantatsisch zijn. Overal waar je in dit land loopt, merk je iets van het WK. Het logo voor dit eindtoernooi is overal terug te vinden in het straatbeeld. "Het is verpletterend om hier te lopen. Alsof je in een pretpark loopt. Je wordt overweldigd door licht. Alles is nieuw", omschrijft Mossou, die benadrukt hoeveel bloed, geld en tranen dit wereldkampioenschap heeft gekost. "Uiteraard kennen we de keerzijde en kijk je hier sceptisch naar, maar het is niet te vergelijken met eerdere toernooien."
Luister hieronder naar het interview met AD-journalist Sjoerd Mossou, die ook de sportieve aspecten van het WK sprak:
De Qatarezen beleven de ophef anders dan de Europeanen, merkt Mossou. "Zij hebben een totaal andere wereldbeeld dan wij. Zo vinden we het een schande hoe er met arbeidsmigranten is omgegaan. Die discussie leeft totaal niet in het Midden-Oosten. Het is een onderdeel van de alledaagse cultuur."
Ook hoort Mossou in Qatar dat er Europese bedrijven zijn die van dit WK hebben geprofiteerd. "De Qatarezen beleven dat het toernooi wordt aangegrepen om hen in een kwaad daglicht te zetten. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar zo wordt het hier gezien."
De politie is overal in Qatar. "Dat heb je op alle toernooien", nuanceert Mossou. "Maar je wordt hier natuurlijk in de gaten gehouden. Dat geldt trouwens niet alleen voor journalisten, maar voor iedereen. Qatar is een soort politiestaat. Overal hangen camera's. Zo kun je hier al een boete van ongeveer 1500 euro krijgen als je door rood licht rijdt. Dat zijn extreme dingen."
Verder valt Mossou nog iets op: "Je kunt je trouwens ook niet voorstellen hoe schoon het hier is. Je kunt nergens een papiertje vinden. Alles is een soort van smetteloos."

'Een interessant toernooi'

Mossou benadrukt dat ook van dit WK verslag gedaan moet worden, ondanks alle ophef rondom het toernooi in Qatar. Als het wereldkampioenschap in Rusland of Yemen had plaatsgevonden, dan was hij er ook geweest. "Journalistiek gezien is het een fascinerend toernooi. Het is totaal krankzinnig geweest dat het toernooi is aangewezen aan Qatar." Daarom is dit WK volgens Mossou ook interessant.
"Er is nog nooit een toernooi geweest dat in deze context werd gespeeld. Ook niet in dit deel van de wereld. Soms moet je je als journalist blijven verwonderen. Je moet ook af en toe blijven luisteren naar mensen uit culturen die je normaal gesproken nooit zou spreken. Dat maakt het intrigerend", zegt de AD-journalist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl