SCHIETPARTIJ

Zuidlanders geschokt door dodelijke schietpartij: 'Eerst de vergismoord in Berkel, nu dit'

Experts van de politie onderzoeken de plaats delict
Experts van de politie onderzoeken de plaats delict © MediaTV
Het is hét gesprek in Zuidland vandaag: de dodelijke schietpartij van zondagavond, waarbij een 41-jarige inwoner om het leven kwam. Voor een van de buurtbewoners is het al de tweede moordaanslag die ze van dichtbij meemaakt.
Ben en Romana lopen met hun hondje Ari door de nieuwbouwwijk, waar de schietpartij zondagavond plaatsvond. De schoten? Die hebben ze niet gehoord. De sirenes, die kort daarna klonken, wel. Ze lagen al in bed.
"Ik dacht aan brand", vertelt Ben.
"Ja", vult Romana aan. "Ik dacht nog: heb ik de kaarsjes wel uitgedaan?"
"Maar ze reden ons huis voorbij", zegt Ben.
Buurtbewoners is geschrokken na schietpartij in Zuidland
Dichter in de buurt van de plaats delict zit zondagavond een man, die liever anoniem wil blijven, op de bank. Hij hoort de knallen wél. "Ik dacht dat het vuurwerk was", zegt hij. "Maar toen ik daarna sirenes hoorde loeien en ging googelen, zag ik dat er een schietpartij was geweest en dat hulpverleners bezig waren met een reanimatie. Ik ben naar buiten gegaan en zag dat de plek van de schietpartij afgezet was. Iemand uit de buurt kwam naar me toe en vertelde dat hij het slachtoffer had zien liggen. 'Het is niet best', zei hij. 'Zijn hoofd ligt helemaal open.' Even later zag ik ambulancebroeders naar een huis gaan. Ze gingen slecht nieuws brengen. Ik hoorde een vrouw gillen, roepen en huilen."

Vergismoord

De man woont sinds 2018 in het dorp. "We zijn uit Spijkenisse naar Zuidland gekomen voor de rust", vertelt hij. "Maar ik heb hier meer gekkigheid meegemaakt dan in Spijkenisse."
Van slag door de schietpartij? Dat is hij niet. "Maar mijn vrouw wel. Zij woonde eerst in Berkel en Rodenrijs, waar in 2014 een vergismoord was, naast haar huis. En nu dit..."
Bij de vergismoord in Berkel en Rodenrijs komt op 1 januari 2014 Rob Zweekhorst om het leven. Het eigenlijke doelwit was een man, die betrokken was bij een conflict in de drugswereld. Hij woonde twee straten verderop en zit inmiddels een celstraf uit voor de invoer van 300 kilo cocaïne.
Het slachtoffer? Dat kennen de buurtbewoners niet. De politie heeft bekendgemaakt dat het om een 41-jarige Zuidlander gaat. De vermeende schutter, die er met hoge snelheid vandoor ging en later crashte, is een 35-jarige man uit Weert. In zijn auto is een vuurwapen gevonden. Over de achtergrond van de schietpartij kan de politie nog niets zeggen.
"Het wordt steeds stadser hier", zeggen Ben en Romana voordat ze verder aan de wandel gaan met Ari. "Het lieflijke van Zuidland is er wel vanaf. Dat is jammer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl