Shell Pernis hoopt eind augustus weer in bedrijf te zijn

Shell hoopt het merendeel van het raffinaderijcomplex in Pernis eind deze maand weer operationeel te hebben. Dat meldde een woordvoerder van het olie- en gasbedrijf.

Shell was deze week al begonnen met het herstarten van een aantal fabrieken. Het opstarten van de installaties gaat mogelijk opnieuw gepaard met affakkelen en kan hoorbaar zijn in de omgeving.

Na een stroomstoring brak er eind vorige maand brand uit bij Shell Pernis. Het overgrote deel van de zestig fabrieken op het terrein werd daarop stilgelegd, waarna er veel gas werd afgefakkeld.

Een paar dagen later ontstond een lekkage van fluorwaterstof. Ondanks snel ingrijpen van Shell, hadden mensen in Hoogvliet toch stankoverlast.

Woensdagavond gaven de directie van Shell en de hulpdiensten tekst en uitleg aan omwonenden tijdens een informatiebijeenkomst. Er werd vooral stilgestaan bij de gebrekkige communicatie na de brand en lekkage.

Zo gaf de DCMR Milieudienst Rijnmond op Twitter aan dat er een gaswolk zou zijn ontsnapt, maar dat werd al snel tegengesproken door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Agenten die in Hoogvliet een vreemde geur roken riepen op eigen houtje met hun luidspreker bewoners op ramen en deuren dicht te houden. Ondanks meerdere klachten uit de wijk werd er geen NL Alert verstuurd om de mensen te informeren. Tijdens de informatiebijeenkomst was veel kritiek op die beslissing.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Brand Shell 2017 Shell Pernis Pernis
Deel dit artikel: