CRIMINALITEIT

Voor de gouden tip over deze 5 cold cases uit de regio wordt een flinke beloning uitgeloofd

Jaïr en Johan de Waal
Jaïr en Johan de Waal © Rijnmond
Een doodgeschoten kroongetuige in Schiedam, een verzwaard lichaam in het Kanaal van Steenenhoek en een verdwijning van een Rotterdams jongetje op het strand van Monster. Al jarenlang zijn deze zaken onopgelost, maar dat wil niet zeggen dat de politie stopt met het onderzoek. Bij die zoektocht roepen het Cold Case Team van de politie en de Peter R. de Vries Foundation graag de hulp in van mensen met tips. De gouden tip leidt in de volgende vijf zaken zelfs tot een riant geldbedrag.

1. Jaïr Soares, €250.000,-

Ruim 27 jaar geleden verdween de destijds 7-jarige Jaïr Soares op het strand van Monster. Het was 4 augustus 1995 toen het jongetje uit Rotterdam tijdens een stranddag met zijn familie plots verdween. Het ene moment speelde hij tikkertje met een vriendinnetje, terwijl zijn vader een patatje kocht bij een strandtent. Het volgende moment was Jaïr weg. Tot op de dag van vandaag is er geen duidelijkheid over wat er gebeurd is. Jaïr werd nooit meer gevonden.
Om de cold case toch nog op te lossen, heeft de Peter R. de Vries Foundation een kwart miljoen euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de vindplaats van Jaïr. De beloning verloopt op 4 februari 2023.
Jaïr Soares
Jaïr Soares © Archief

2. Sedar Soares, €40.000,-

De 13-jarige Sedar kwam negentien jaar geleden om het leven door vuurwapengeweld bij metrostation Slinge. Op 1 februari 2003 was hij daar met een groepje vrienden sneeuwballen aan het gooien vanaf het parkeerdek. Opeens klonken, in het donkere winterlandschap, vier knallen. Sedar werd geraakt in zijn voorhoofd en overleed de volgende dag in het ziekenhuis.
Jarenlang werd ervan uitgegaan dat de Kaapverdiaanse tiener was omgebracht door een boze automobilist, die vanwege een of meerdere sneeuwballen op zijn wagen een pistool had getrokken. Maar bij het Cold Case Team van de politie is negentien jaar na dato een nieuw scenario komen bovendrijven. Dat van een ripdeal, oftewel: een beroving, waarbij de ene criminele partij er zowel met het geld als de koopwaar (meestal drugs) vandoor gaat. "Het team kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geweest."
In mei 2022 deed Sedar in een deepfake-animatie 'zelf' een oproep aan getuigen om zich te melden. De beloning voor de gouden tip is inmiddels verhoogd naar 40 duizend euro.
Sedar Soares met kerst 2002
Sedar Soares met kerst 2002 © Politie Rotterdam

3. Johan van den Bosch, €20.000,-

Na drie mislukte aanslagen wordt de 26-jarige Johan van den Bosch bij de vierde poging doodgeschoten. Johan is dan al extra op zijn hoede en draagt geregeld een kogelwerend vest. Ook als hij op 24 augustus 1993 rond 1:00 uur bij de woning van zijn broer in Rotterdam wegrijdt. Er vallen kort daarna twee schoten. Johan wordt geraakt in zijn hals en probeert nog het Sint Franciscus Gasthuis te bereiken, maar hij rijdt bij de molen aan de Overschiese Kleiweg de sloot in en overlijdt.
Hoewel er sterke vermoedens zijn over waar de dader gezocht moet worden, heeft de politie tot nu toe onvoldoende bewijs gevonden. Gehoopt wordt op die ene tip, die de zaak rond maakt. Er is 20 duizend euro voor uitgeloofd.
| Foto:
| Foto:

4. Helio Stewart, €20.000,-

Helio Stewart was kroongetuige in een grote drugszaak. Hij werd in Schiedam doodgeschoten nadat hij samen met een vriend terugkwam van het badmintonnen. De vriend stapte uit en Helio parkeerde nog even zijn auto. Vlak daarna hoorde de vriend knallen en zag hij de moordenaar in een auto wegvluchten.
Voor de gouden tip in deze tot nu toe onopgeloste zaak wordt 20 duizend euro uitgeloofd.
Helio Stewart
Helio Stewart © Rijnmond

5. Johan de Waal, €15.000,-

Johan de Waal (54) uit Hardinxveld-Giessendam werd in 2012 dood gevonden in een sloot. De Waal verdween toen hij in januari 2012 na een bezoek aan een kennis naar huis wandelde. Zijn lichaam werd maanden later gevonden in het Kanaal van Steenenhoek, vlak bij zijn huis. Zijn dood is nooit opgelost en hield de gemoederen in het dorp lang bezig. In 2014 sloot de politie de zaak, maar begin 2022 werd het onderzoek heropend.
De politie denkt dat er niet twee, maar minimaal drie mensen moeten hebben geholpen met het tillen van het lichaam van Johan de Waal. Het lichaam, het betonblok en de ketting waar zijn lichaam mee werd verzwaard, moeten bij elkaar zo zwaar zijn geweest dat twee mensen dat niet, lopend, hebben kunnen tillen.
Justitie looft 15 duizend euro uit voor de gouden tip.
Johan de Waal
Johan de Waal © privé

Wat doet de politie met tips?

"We ontvangen graag altijd alle tips", legt een politiewoordvoerder uit. "Soms kan iets wat klein lijkt juist heel groot zijn voor een onderzoek." Na het ontvangen van de tip wordt deze bestudeerd. Als het een bruikbare tip is, wordt verder onderzoek ingesteld.
Of de tipgever recht heeft op de beloning, wordt uiteindelijk bepaald door het Openbaar Ministerie. In het geval van Jaïr Soares wordt de beloning uitgeloofd door de Peter R. de Vries Foundation. De voorwaarden voor het ontvangen van het geldbedrag vind je op de website van de stichting.
Benieuwd naar meer cold cases? Op dit kaartje vind je alle cold cases waar de politie zich mee bezig houdt. Ook staat daar vermeld of er een beloning wordt uitgeloofd voor die ene, gouden tip.
Heb je een tip over een van bovenstaande zaken of over een van de andere cold cases die de politie onderzoekt? Bel dan met de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Het Team Criminele Inlichtingen is te bereiken op 088-6617734. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Je hebt bij het anoniem doorgeven van tips geen recht op de beloning. Tips over Jaïr Soares kunnen ook gestuurd worden naar tip@peterrdevries.nl.