DUPONT

DuPont neemt afscheid van Dordrecht: fabriek staat te koop

Een vlag bij de chemiefabriek Dupont in Dordrecht
Een vlag bij de chemiefabriek Dupont in Dordrecht © Rijnmond
De omstreden naam DuPont verdwijnt voorgoed uit Dordrecht. De laatste fabriek van het bedrijf staat volgens RTV Dordrecht te koop. Daarmee komt voor Dordrecht en omgeving een einde aan een tijdperk. De deal, waardoor de fabriek in andere handen komt, moet in de loop van 2023 rond zijn, aldus het chemiebedrijf.
De chemische fabriek werd sinds de jaren 60 lang als goede werkgever de hemel in geprezen, maar vanaf 2016 verguisd vanwege schade voor de gezondheid en de torenhoge vervuiling die de fabriek achterliet in de grond en het oppervlaktewater.
Tot 2013 was op het industrieterrein alleen het bedrijf DuPont gevestigd. In de jaren daarna zijn onderdelen afgesplitst en verder gegaan onder de namen Dow en Chemours.

Delrin

Alleen de Delrin-fabriek aan de Baanhoekweg in Dordrecht bleef nog in handen van DuPont, schrijft RTV Dordrecht. Daar worden sterke kunststoffen gemaakt voor de auto-industrie en voor elektrische tandenborstels. Iconisch is het rode knopje van de autogordel, waarvan de oorsprong in Dordrecht ligt.
Een woordvoerder van de gemeente zegt verrast te zijn door het nieuws. Het stadsbestuur voert op dit moment een rechtszaak tegen DuPont en Chemours vanwege de vervuiling door DuPont en de eis dat Dupont en Chemours opdraaien voor de kosten.

Vergrootglas

DuPont lag enkele jaren geleden onder een vergrootglas van de Tweede Kamer, nadat bleek dat de fabriek jarenlang had gezwegen over de gevaarlijke stof C8, die werd gebruikt bij de productie van Teflon (de antiaanbaklaag in pannen).
De Sliedrechtse oud-burgemeester Martin Boevee, die het bedrijf jarenlang vroeg om informatie over de uitstoot, zei destijds diep teleurgesteld te zijn in DuPont. Milieudeskundige Johan Vollenbroek noemde de zaak 'een grote misleiding van de autoriteiteiten'.

GenX

C8 is inmiddels vervangen door GenX, wat nu gebruikt wordt door Chemours. Maar ook die stof is inmiddels aangemerkt als verdacht kankerverwekkend. Bij DuPont in Dordrecht werken op dit moment 250 mensen. DuPont meldt nog niet met welke kopers zij praat.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl