HORECA

'Meer mensen dan verwacht' kijken in Rotterdamse cafés naar eerste wedstrijd van Oranje op het WK

Binnen en buiten café Van Zanten puilt het uit van de cafégangers die naar het WK Voetbal kijken
Binnen en buiten café Van Zanten puilt het uit van de cafégangers die naar het WK Voetbal kijken © Herman Hell
Hoewel de oranjekoorts niet echt in Nederland heerst, heeft de Rotterdamse horeca over de animo voorlopig weinig te klagen. De cafés waren maandag redelijk tot goed gevuld tijdens de eerste WK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Senegal.
"We zitten binnen én buiten helemaal vol. Ik ben enorm verrast. Dit zijn veel meer bezoekers dan ik had verwacht", geeft Herman Hell toe. Zo'n driehonderd mensen zijn naar Café Van Zanten op de Meent gekomen.
Het Oranjepubliek kijkt in Van Zanten naar Senegal-Nederland
Het Oranjepubliek kijkt in Van Zanten naar Senegal-Nederland © Herman Hell
Hell heeft ook buiten het café een scherm geplaatst, waar het dringen is voor een goed plekje. Negatieve reacties heeft hij niet gekregen. Sterker nog, de mensen kwamen tijdens het duel naar zijn zaak. "Ik heb geen idee hoe het kan dat het zo druk is", zegt Hell.
Een kleine kilometer verderop is het een stuk rustiger bij Café De Beurs aan de Kruiskade. Ongeveer zestig personen proberen daar Nederland tegen Senegal naar de overwinning te schreeuwen. "In een ideale wereld hadden we het anders gezien qua drukte, maar het valt niet tegen", vertelt Anuschka Bozo van het management. Volgens haar heeft het ermee te maken dat het duel op maandagmiddag wordt gespeeld. Ook sluit ze haar ogen niet voor de kritiek die rondom dit WK in Qatar heerst.
In het café is een dj en tijdens de rust van de WK-wedstrijd wordt een quiz gehouden. "Het sfeertje is gezellig, maar het is niet zoals het normaal bij een EK of WK is", vertelt Bozo. Ze hoopt dat de drukte nog toeneemt. "Maar dat hangt er vanaf hoe Nederland het op het WK gaat doen", denkt ze.

Verbazing

Op ongeveer vijf minuten lopen kijken een kleine honderd mensen in de Biergarten naar Senegal-Nederland. "Het is drukker dan verwacht", laat bedrijfsleider Quinten Simon weten.
De bezoekers bij de Biergarten tijdens de tweede helft van Senegal-Nederland
De bezoekers bij de Biergarten tijdens de tweede helft van Senegal-Nederland © Quinten Simon
Simon krijgt geen negatieve reacties over de schermen die worden neergezet. Op social media kreeg de horecaonderneming in de Schiestraat regelmatig de vraag of de voetbalwedstrijden daar uitgezonden zouden worden. "Dat wordt bij ons sowieso verwacht rondom een EK of WK."
Het mindere weer hielp maandag alleen niet mee, merkt Simon op. Met haardvuren en kleine houtkorfjes probeert de horecatent de boel warm te krijgen. "Het verbaast me daarom dat er toch animo is, ondanks dat het weer niet zo goed is", zegt de bedrijfsleider.
De cafégangers konden na afloop van Senegal-Nederland een feestje vieren. Oranje won van het Afrikaanse land met 2-0.