CULTUUR

Na Pleinbioscoopdrama wil Rotterdam toch meer ruimte maken voor kleinere evenementen

De Pleinbioscoop in Rotterdam in 2020
De Pleinbioscoop in Rotterdam in 2020 © Jan de Groen
Het bleek toch geen goed idee: dezelfde regels voor alle evenementen in de stad. Toen de relatief kleine maar geliefde Pleinbioscoop afgelopen zomer vrij plots werd afgelast, was de teleurstelling bij veel Rotterdammers groot. Niet alleen vanwege het gemis van met een paar honderd mensen buiten film kijken, maar ook omdat Rotterdam kennelijk zulke strenge regels heeft, dat het wel erg lastig blijkt om iets te organiseren. Dat moet volgend jaar anders, vindt een werkgroep van Rotterdamse raadsleden.
Dit jaar golden voor alle evenementen in de stad dezelfde, wat strengere regels en daarbij ook dezelfde eindtijden. Om in de zomer buiten film te kunnen kijken, moet het donker zijn. De Pleinbioscoop kwam in de knel, want als het pas rond 22:00 uur donker wordt, kan niet al om 23:00 uur het spreekwoordelijke licht uit. De onvrede laaide op. Want hoewel organisatoren van grotere festivals blij waren met de duidelijkheid van de nieuwe regels, bleek het voor kleinere evenementen lastig om mee te kunnen zonder de flexibiliteit van voorheen.
Dus moeten er meer flexibele eindtijden komen voor festivals en meer ruimte voor kleinere evenementen. En grotere festivals moeten met de gemeente investeren in parken en festivalterreinen. Dat zijn de drie belangrijkste aanbevelingen van een werkgroep die de afgelopen maanden het evenementenbeleid van Rotterdam bekeek.
De werkgroep sprak met wijkraden, evenementenorganisatoren, Rotterdam Festivals en met omwonenden. "Als er geen geluidsoverlast is en de buurt vindt het leuk en zegt: laat maar tot 12 of 1 uur doorgaan, dan moet dat kunnen", zegt werkgroeplid Marike Abrahamse (VVD) op Radio Rijnmond. Voor de grote festivals worden de regels niet opgerekt, die zijn al best goed, vindt de werkgroep.

Liever meer evenementen

Rotterdammers klagen graag over overlast, zeker over evenementen die ze zelf niet bezoeken. Afgelopen september regende het bijvoorbeeld nog klachten tijdens een dancefestival in het Kralingse Bos. Toch willen bewoners, zeker op Zuid, liever nog meer evenementen, niet minder, weet Abrahamse.
Als de gemeenteraad en de wethouder de ideeën van de werkgroep overnemen, wordt 2023 meteen een pilotjaar met flexibelere regels. De strikte eindtijd van 23:00 uur wordt dan aangepast. Voor evenementen met weinig geluid, moet dat worden opgerekt tot 00:00 uur of later, als de buurt akkoord is.
De gemeente werkt met zogenaamde locatieprofielen. Daarin ligt vast hoeveel en wat voor soort evenementen in een gebied mogen worden georganiseerd. Die bieden nu te weinig ruimte voor kleinere evenementen die weinig geluidsoverlast veroorzaken en voor buurtevenementen, vindt de werkgroep.

Festivalparken

Grotere organisatoren blijken samen met de gemeente bereid om in festivalparken te investeren. Bijvoorbeeld om de ondergrond van parken steviger te maken, om schade aan het gras te beperken.
De werkgroep, onder leiding van Marike Abrahamse (VVD) en met Judith Bokhove (GroenLinks), Joan Nunnely (D66) en Donatella Schalm-Civile (Volt), presenteert haar ideeën woensdag aan burgemeester Ahmed Aboutaleb en evenementenwethouder Saïd Kasmi.