WONEN

Woningen vol schimmel zorgen voor gezondheidsproblemen: gemeente en Woonplus wijzen naar elkaar

Schimmel en rottende kozijnen in het huis van Sonja
Schimmel en rottende kozijnen in het huis van Sonja © SCHIE
Rottende kozijnen, lekkende plafonds en schimmels aan de muur. De bewoners van de Staatsliedenbuurt in Schiedam zijn het zat. Meerdere malen trokken zij de afgelopen jaren bij woningcorporatie Woonplus aan de bel, maar een goede oplossing blijft uit. Woonplus en de gemeente Schiedam wijzen naar elkaar.
Voor Sonja Rietkerken is de maat vol. "Het zijn eigenlijk hele fijne woningen, maar er is nooit onderhoud gedaan. Waardoor wij nu met vocht en schimmel in onze woning zitten", vertelt ze aan SCHIE. Volgens Sonja is er de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor de Staatsliedenbuurt. “Zowel vanuit de politiek en maatschappelijke instanties, maar het heeft niks opgeleverd.”
De woningen staan vol met schimmels en er moet flink gestookt worden om de huizen te verwarmen. Volgens Rietkerken is er sinds 2021 weinig veranderd. Toen zijn er afspraken gemaakt tussen de gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus en de huurdersvereniging om de problemen aan te pakken. "De situatie wordt eigenlijk alleen maar erger. Je hebt nu een energiecrisis, dus we kunnen minder stoken. Ik denk dat wij nu extra hard worden geraakt. Ik kan mijn kachel niet de hele dag aanhouden, want dat is niet te betalen."
Toch heeft woningcorporatie Woonplus, verantwoordelijk voor de woningen, niet helemaal stil gezeten. De corporatie heeft in de woningen verschillende ventilatiesystemen laten aanbrengen, maar dat werkt volgens Rietkerken onvoldoende. "Mijn ramen zijn nog steeds beslagen, je kunt het zien: het water druppelt gewoon van mijn hand af”, zegt Sonja terwijl ze haar hand over het raam haalt. “Dat terwijl de geleverde ventilatie van Woonplus aan staat. Het kost geld want het werkt op elektriciteit. En het is niet afdoende voor het vochtprobleem. We zijn nog verder van huis dan dat we al waren.”
"De wethouders zouden eens moeten komen kijken en moeten komen voelen, hoe mijn handen voelen als ik de ramen aanraak. Ik leef hier met twee kleine kinderen en dit is om te janken."
Schimmel en rottende kozijnen in het huis van Sonja
Schimmel en rottende kozijnen in het huis van Sonja © SCHIE

Schimmel en verkoudheid

Volgens Rietkerken moet er nu echt iets gebeuren, want ook de gezondheid van haar dochtertje staat op het spel. "De laatste keer dat ik geïnterviewd werd stond ik met een baby op mijn arm. Zij is geboren met een verkoudheid, dat is op haar longen geslagen. Het is erkend door de kinderarts en het consultatiebureau dat de schimmel heel slecht is. Wanneer zij verkouden is, slaat het nog meer op haar longen, waardoor zijn een puffer moet gebruiken.”
Ook op deze noodkreet wordt volgens Rietkerken niet gereageerd. "De kinderarts heeft een brief geschreven naar Woonplus", zegt Rietkerken. “Daar is eigenlijk nooit antwoord op gekomen. Ik heb het gevoel alsof ze doen alsof we hier in de wijk een geestelijke achterstand hebben. We worden totaal niet serieus worden genomen. Mooie verhalen zijn geen mooie prestaties."

‘Er wordt hard gewerkt’

De schimmelproblematiek leidde al tot raadsvragen. DENK-raadslid Furkan Kondu vroeg wethouder Antoinette Laan wat de gemeente doet aan de problemen. Laan: "Er wordt hard aan gewerkt op dit moment. Achter de schermen worden veel gesprekken gevoerd. Helaas kost dat veel tijd. Het is onzichtbaar, maar er wordt wel veel aan gedaan. Er is ook in de kwaliteit van de woningen door Woonplus geïnvesteerd." Laans betoog werd afgesloten met een reactie vanaf de publieke tribune. “Onzin”, was duidelijk hoorbaar.

In de startblokken

SCHIE vroeg de gemeente om een uitgebreidere reactie op de problemen. “Woningen als die in de Staatsliedenbuurt staan in heel Nederland. In veel gevallen doen zich gelijksoortige problemen voor”, zegt de gemeente in het algemeen over de woningen, die op de nominatie staan om gesloopt te gaan worden. Over de leefbaarheid wordt ondertussen flink gesteggeld. Woonplus laat in een reactie weten al sinds juli 2021 in de startblokken te staan om iets aan de problemen te doen.
De gemeente noemt de sloopplannen voor de Staatsliedenbuurt een ‘in veel opzichten ingrijpende operatie’. "Zeker ook voor de huidige bewoners. De gemeente en Woonplus moeten daarom over veel onderwerpen afspraken maken, die uiteindelijk worden vastgelegd in een overeenkomst. Het uitverhuizen van de huidige bewoners hoort daar ook bij."

‘Zonder overeenkomst, niet uitverhuizen’

Die overeenkomst is er nog niet. "We hebben nog steeds geen overeenkomst met de gemeente”, laat een woordvoerder van Woonplus weten. “Wat ons betreft beginnen we morgen met uitverhuizen, maar zonder overeenkomst kunnen wij dit niet doen. Sinds maart vragen we nadrukkelijker aandacht hiervoor bij de politiek.”
De gemeente Schiedam stelt dat uitverhuizing wél al eerder kan. “Dit kan al uitgevoerd vóórdat alle afspraken definitief zijn. De gemeente heeft daarom al eerder aangegeven, dat Woonplus kan besluiten al met uitverhuizen te beginnen.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.