MUZIEK

Rotterdamse student draagt muzieknummer op aan vermoorde Sarah Papenheim: 'Haar dood was zo onwerkelijk'

Sarah Papenheim en Bonno Geerse | Foto:
Sarah Papenheim en Bonno Geerse
De dood van de Rotterdamse studente Sarah Papenheim in december 2018 maakte veel los. De Amerikaanse werd in haar studentenhuis in Kralingen met 27 messteken vermoord door Joël S. Binnen en buiten de Erasmus Universiteit hakte die brute daad er stevig in. Bonno Geerse maakte muziek met Sarah en vond in het schrijven van een nummer de manier om zijn gevoel na die dag van zich af te spelen.
Bonno (nu 23), artiestennaam Bonno Getz, ontmoette Sarah in september 2018, drie maanden voor haar dood. "We speelden als collectief op de universiteit. We zochten nog een drummer. Sarah was in kringen een bekende drummer, zo kwamen we met elkaar in contact. Ik heb haar niet lang mogen kennen, maar we hadden wel dezelfde gedachten en de liefde voor muziek. Zo gingen we samen optreden."
Een week voor haar overlijden speelden ze nog samen op de EUR. "Het was open podium. We hadden nog nooit live voor publiek gespeeld. Maar ze speelde direct goed mee. Ze had echt talent. Fly me to the moon en Let it be hebben we toen gespeeld. Dat laatste nummer hoort nu ook bij haar. We hebben het tijdens de herdenking na haar overlijden gespeeld en later ook met haar vrienden in Amerika."
De dood van de psychologiestudente kwam voor Bonno als een mokerslag, al wist hij wel van de problemen. "Ze vertelde over haar huisgenoot (Joël S., red.), dat hij kwade plannen had. Ik geloofde niet dat het zover zou komen. Anders had ik wel gezegd dat ze daar weg moest gaan."
"Haar dood was heftig", vervolgt de student filosofie. "Ze was van mijn leeftijd. Je verwacht niet dat zoiets gebeurt met iemand die je kent. Ik heb het eerste halfjaar niet kunnen huilen om haar dood. Het was zo onwerkelijk. Als iemand overlijdt als gevolg van een ziekte of een ongeluk, dan kun je het nog begrijpen. Dit niet."
Na de dood van Sarah Papenheim ontmoette Bonno Geerse haar moeder, Donee Odegard. Die kwam voor de rechtszaken naar Nederland. "Voor haar was het een heftige tijd. Ik wist van Sarah al dat haar broertje zelfmoord had gepleegd. Die moeder had nu geen kinderen meer."
Bonno kwam ook in contact met de Amerikaanse muziekvrienden van Sarah. Die nodigden hem uit om in de Verenigde Staten muziek te komen maken. De eerste keer was tijdens een blueskamp in 2019. De derde en laatste keer was van november 2021 tot eind januari 2022. Toen verbleef Geerse wederom in Minnesota. "Ik ben door hen uitgenodigd. Ze hebben ook de reis betaald via een of ander bluesvereniging."
Muziek maken verbroedert, ontdekte ook Bonno. "Het bijzondere is dat haar vrienden nu ook mijn vrienden zijn, zonder dat we elkaar ooit hebben gezien met Sarah erbij. Dat is heel speciaal."
De drie broers Campbell vormen The Shackletons. Met hen maakte Bonno ook de tocht naar Graceland, het landgoed van zijn in 1977 overleden muziekheld Elvis Presley.
Bonno (derde van rechts) met The Shackletons
Bonno (derde van rechts) met The Shackletons © privé
"De muziek van Elvis heeft mij altijd door moeilijke tijden geholpen. Ook nu. Zo kwam ik op het idee om een nummer te schrijven, dat ik opdraag aan Sarah. 'Elvis, take the wheel' is een denkbeeldige ontmoeting met Elvis. Ik ontmoet hem. Ik heb verwachtingen en hoop dat hij mij door deze tijd wil leiden. Maar dan blijkt dat hij ook niet de antwoorden heeft. Ook Elvis is maar een mens."
Hij had in Rochester één dag de studio om het op te nemen met The Shackletons. Bonno: "Dat was best spannend. Het nummer heb ik uiteindelijk afgemix thuis in onze garage in Ypenburg. Ik heb inmiddels veel positieve reacties. Ook op de universiteit, waar ik onlangs het nummer live heb gespeeld. Ik heb daar ook het verhaal van Sarah verteld. Ik denk nog veel aan haar. Dat maakt het best lastig om dit nummer te zingen."

Aangehouden en teruggestuurd

Optreden met The Shackletons zit er even niet meer in. De laatste keer dat Bonno het probeerde werd hij op het vliegveld in de VS aangehouden en teruggestuurd. "Ik mag niet meer Amerika in. Mijn papieren waren niet goed, omdat ze het meespelen met The Shackletons zien als werken. Ook al zou ik niks verdienen. Zo'n avond levert de band 50 tot 100 dollar op."
Hij onderhoudt nog wel het contact met de moeder van Sarah Papenheim. Zij gaf aan dat Bonno voor haar een grote emotionele steunpilaar is geweest. Donee Odegard woont inmiddels in Texas met haar nieuwe partner.
Bonno Geerse (23) studeert filosofie aan de Erasmus Universiteit. Hij woont nu tijdelijk bij zijn ouders in de wijk Ypenburg bij Den Haag. Zijn ouders zijn ook muzikaal, daarom heeft de familie een oefenruimte annex studio in de garage. Hij treedt op als Bonno Getz in verpleeghuizen op als Elvis. Deze week nog bij Laurens in Rotterdam-Delfshaven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl