FEYENOORD

Rijnmond-analisten zien nog geen wereldtitelpotentie, maar wel foutloze Noppert: 'Wederopstanding Bijlow kwam te laat'

Justin Bijlow feliciteert Andries Noppert met zijn eerste clean sheet voor Oranje
Justin Bijlow feliciteert Andries Noppert met zijn eerste clean sheet voor Oranje © BSR Agency
Het Nederlands elftal won maandagavond zonder Justin Bijlow met 2-0 van Senegal. Een goed begin voor Oranje, dat hiermee de misschien op papier sterkste tegenstander van de poule al heeft geklopt. Rijnmond ging langs bij analisten Geert den Ouden en Harry van der Laan, die nog niet echt te spreken waren van de wijze waarop Oranje maandagavond voor de dag kwam.
Een volmondig 'nee' klinkt het uit de mond van Den Ouden en Van der Laan, op de vraag of Oranje maandag de wereldtitelpotentie tentoonstelde waar bondscoach Louis van Gaal zo graag over spreekt. De wedstrijd werd dan wel gewonnen, maar het matige spel kon de heren maar weinig bekoren. "Ik zie echt een aantal landen dat simpelweg meer kwaliteit heeft dan het team waar we gisteren naar hebben zitten kijken", is de conclusie van Den Ouden de ochtend na de wedstrijd tegen Senegal.
De analist heeft daarom ook niet genoten gisteren: "Het was totaal niet aantrekkelijk en veel spelers bleken totaal uit vorm", spreekt hij voor de Rijnmond-camera. Hij benoemt Matthijs de Ligt als een van de uitschieters aan de onderkant. De verdediger was regelmatig wat onstuimig in de duels en bracht hiermee Oranje een aantal keren in benarde situaties.
Tekst gaat verder onder de video.
Geert den Ouden genoot nog niet van Oranje: 'Het kan niet veel slechter'
"Hij kan geen duel meer aangaan zonder een overtreding te maken", stipt Van der Laan aan. Ook Frenkie de Jong, die de assist gaf bij de 1-0 van Cody Gakpo, maakte nog geen geweldige indruk. Hij liep zichzelf regelmatig vast op het middenveld en dit zorgde voor de nodige onrust.

Bijlow en Malacia

Bondscoach Louis van Gaal koos voor Andries Noppert onder de lat, waar velen toch op Justin Bijlow hadden gerekend. Beide analisten verwachten dat Bijlow niet op al te veel speeltijd hoeft te rekenen, omdat Noppert zich goed staande hield tegen Senegal. Van der Laan tempert wel de hosannastemming die rondom de Friese keeper is ontstaan: "Hij kreeg één redelijk moeilijke bal in de korte hoek en die pakte hij, maar we moeten niet doen of hij een wereldprestatie heeft geleverd."
Dat de bondscoach voor Noppert koos, kan Van der Laan wel begrijpen. "Bijlow heeft de afgelopen anderhalve maand zijn vorm pas echt weer hersteld, maar dat is voor hem eigenlijk net te laat gekomen", onderbouwt hij zijn constatering. Ook over de toekomst van Bijlow onder de lat bij Oranje is de analist nog niet helemaal zeker, omdat hij er in de lange Fries, die ook 'pas' 28 is, nu echt een goede concurrent bij heeft.
Tekst gaat verder onder de video.
Harry van der Laan ziet Noppert foutloos keepen bij Oranje: 'Wederopstanding Bijlow kwam te laat'
Ondanks dat Daley Blind recentelijk zijn basisplaats bij Ajax kwijtraakte, stond hij maandag bij Oranje wel gewoon aan de aftrap. Dit betekende een plek op de bank voor oud-Feyenoorder Tyrell Malacia. Beide Rijnmond-analisten achten de kans aanzienlijk dat hij zijn minuten dit toernooi zeker nog wel gaat maken. "Blind heeft de snelheid niet meer, dus tegen sterkere tegenstanders zou het zomaar kunnen dat Van Gaal met Malacia begint", concludeert Van der Laan.

Oppassen voor Ecuador

Van der Laan zag een Senegal dat duidelijk Sadio Mané miste: "Hij is echt een beetje hun Messi, zonder hem is het een elftal zonder enige creativiteit." De Afrikanen stelden hem teleur, en tegelijkertijd waarschuwt hij voor het gevaar van Ecuador, wat volgens hem een sterkere ploeg is dan de tegenstander van maandag. Maar ook bij Ecuador is er twijfel ontstaan over de beschikbaarheid van de belangrijkste speler. Enner Valencia, die tweemaal scoorde tegen Qatar, raakte in de openingswedstrijd geblesseerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl