DORDRECHT

Barbara wordt in 16 weken opgeleid tot basisverzorgende om werkdruk in de zorg te verlagen

Barbara is een van de deelnemers aan het nieuwe opleidingsprogramma
Barbara is een van de deelnemers aan het nieuwe opleidingsprogramma © RTV Dordrecht
Het tekort aan personeel is in veel sectoren, waaronder de zorg, nog altijd aan de orde van de dag. Het nieuwe opleidingsprogramma 'Zorgtalent' moet mensen inspireren en enthousiasmeren om in de zorg te gaan werken. En dat al binnen zestien weken, want in die tijd halen de 'zorgtalenten' een mbo-certificaat en kunnen ze aan de slag als basisverzorgende.
Veertiger Barbara Wijnstein uit Vlaardingen is één van de mensen die het opleidingsprogramma volgt. Barbara en de andere zorgtalenten volgen één keer in de week lessen op het Dordtse Leerpark en werken daarnaast in een verzorgingshuis om ervaring op te doen. Barbara doet dat bij het Spectrum, in Dordrecht.
Barbara werkte in het verleden al eens in een verzorgingshuis in Maassluis. "Ik werkte daar als zorgondersteuner en hielp mee met het ontbijt. Ik haalde bijvoorbeeld geen mensen uit bed", legt ze uit aan RTV Dordrecht. Door privé-omstandigheden kon Barbara nooit een diploma halen, waardoor ze haar werkzaamheden moest neerleggen. "Wettelijk is het op een gegeven moment veranderd. Je kon nog zo veel ervaring hebben, maar als je geen papiertje had dan mocht het niet meer." Zorgtalent kwam voor haar dan ook op een goed moment. "Je bent nooit te oud om te leren."
Carla Stam is projectleider binnen dit programma, dat zich nu nog vooral richt op de ouderenzorg. "Met zo'n mbo-certificaat ben je ook inzetbaar in de zorg. Het is helemaal gericht op de persoonlijke verzorging en het welzijn van ouderen en ze zijn ook ondersteunend aan de mensen die al werken in de zorg." Het programma is niet alleen voor mensen met een zorgachtergrond, maar ook voor zij-instromers. "We hebben mensen die uit de horeca komen of mensen die in een creatief vak hebben gezeten", vertelt Carla. "Uiteindelijk willen we dit project ook uitbreiden naar bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg of de kinderopvang."

'Dit is mijn ding'

Voor de positieve en vrolijke Barbara is dit misschien wel het begin van een volledige opleiding tot verpleegkundige. Stapje voor stapje weliswaar, maar ergens voelt ze die kriebel. "Ik merk gewoon dat zorg, liefde en aandacht geven aan de bewoners mijn ding is. Als ik maar een kleine twinkeling zie, dan heeft dat mijn dag gemaakt."
In december wordt er naar een nieuwe groep 'zorgtalenten' gekeken. "Het maakt niet uit wat je achtergrond is. Zodra jij het gevoel hebt dat je een zorghart hebt en je hart zit op de goede plek, dan moet je er gewoon voor gaan", besluit Barbara.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.