POLITIE

Na twee jaar komt de aap uit de mouw: Rotterdamse agenten verzonnen proces-verbaal

Politiebureau aan het Doelwater in Rotterdam
Politiebureau aan het Doelwater in Rotterdam © Archieffoto
Twee Rotterdamse politiemensen hebben een grotendeels verzonnen proces-verbaal opgesteld over een aanhouding. Dat blijkt uit de strafzaak tegen de man die was gearresteerd. Uit camerabeelden blijkt dat niet de verdachte, maar de politie geweld heeft gebruikt.
Het incident deed zich voor op 19 juni 2020 in Rotterdam. De politie kwam bij een garagebedrijf aan de Persoonshaven, volgens eigen zeggen om een man op straat preventief te fouilleren. Daarbij zou de 41-jarige Rotterdammer zich hebben verzet door zich agressief te gedragen. Hij zou zich hebben losgerukt en een politieman hebben vastgepakt. Die zou daardoor genoodzaakt zijn geweest een kopstoot uit te delen.
De agent is voor de kopstoot al veroordeeld, maar uit de nieuwe strafzaak blijkt dat hij heeft gelogen over de precieze gebeurtenissen. De verdachte kwam op 9 september van dit jaar naar de rechter in Rotterdam en liet camerabeelden zien van zijn bedrijf. De officier van justitie vroeg zich af waarom hij die beelden niet eerder had overhandigd. Wat blijkt? De beelden waren destijds door de technische recherche opgehaald, voor onderzoek naar de kopstoot, maar niet aan dit dossier toegevoegd. In het dossier zat alleen het proces-verbaal van de agent en zijn collega.
De rechtszaak is toen aangehouden voor nader onderzoek naar de beelden. Daarop is te zien dat de verdachte één hand in het gips en een mitella heeft. De agent rukt aan de mitella, duwt de man tegen de muur, geeft hem een kopstoot en pakt hem later bij de nek beet, voordat de verdachte wordt geboeid. De rechter merkt op dat de verdachte juist degene lijkt te zijn die de boel wil sussen. Ook constateert hij dat de agent niet bezig is met een fouilleeractie.

Doelbewust gelogen

Volgens de rechter zijn de verschillen tussen de beelden en het proces-verbaal zo groot dat niet van een vergissing of andere interpretatie sprake kan zijn. "De enige conclusie die getrokken kan worden is dat de verbalisanten (delen van) dit proces-verbaal doelbewust in strijd met de waarheid hebben opgemaakt."
De rechter noemt dit een ernstige zaak. Rechters moeten voor de waarheidsvinding vertrouwen op de inhoud van een proces-verbaal, dat ambtsedig wordt opgemaakt. "Dat is het fundament waarop het Nederlandse strafproces is gebouwd. Het is slechts aan de beveiligingscamera’s van de verdachte te danken dat hij zijn onschuld heeft kunnen aantonen."
Het gevolg voor deze strafzaak is dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard in de vervolging en dat de verdachte vrijuit gaat. "De rechten van de verdachte op een eerlijk proces zijn op grove wijze geschonden."

Aangifte tegen agenten

De verdachte die nu vrijuit gaat is Atik Samur, eigenaar van Aticars in Rotterdam. Hij gaat aangifte doen tegen de agenten voor het valse proces verbaal. "Weet u hoeveel klanten ik kwijt ben geraakt door deze actie? Dan kreeg ik mailtjes van klanten die hier al jaren komen en die schrijven 'ik voel me niet zo veilig bij jullie'. Die zijn ook nooit meer teruggekomen."
Samur zegt de arrestatie niet los te kunnen zien van zijn Turkse komaf. "Honderd procent. Waarom zou je de eigenaar van een autobedrijf nou fouilleren? Maar gelukkig hebben we rechters met gevoel. De rechter zei tegen mij dat hij met deze zaak in zijn maag had gezeten. Ik ben heel blij, hier heb ik twee jaar voor gevochten."
De Politie Eenheid Rotterdam geeft in een reactie een andere lezing van het verhaal. "Er was en is geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van de collega of daarin kwade opzet te vermoeden. "

'Geweld was proportioneel'

Volgens de politie is het al langer bekend dat er verschil zit tussen het proces-verbaal en de beelden. Dat kwam naar boven tijdens het onderzoek naar de kopstoot, die de agent zelf had gemeld. De politie heeft die kopstoot beoordeeld als "proportioneel maar niet professioneel."
De rechter heeft de kopstoot gekwalificeerd als mishandeling en in mei van dit jaar een boete opgelegd van 250 euro. Het Rotterdamse korps heeft daarna geen disciplinaire maatregelen getroffen tegen de agent en ook niet voor het verkeerd opmaken van het proces-verbaal.
"De collega heeft in alle gesprekken aangegeven dat hij naar eer en geweten het PV (proces-verbaal, red) van bevindingen heeft opgetekend. Hij erkent bij het terugkijken van de beelden dat er een verschil zit tussen wat hij heeft opgeschreven en wat er is te zien. Dat maakt zijn beleving van het incident en zijn beslissing dat een kopstoot op dat moment het juiste was, niet anders." Voor de Rotterdamse politiechef was daarmee de kous af.
Het OM in Rotterdam had zelf al vrijspraak gevraagd in de 'fouilleringszaak' en gaat dus niet in hoger beroep. Intern wordt bekeken waarom de beelden uit de 'kopstootzaak' niet in dat dossier zijn gekomen. Dan zal ook worden bekeken of de agenten worden vervolgd voor het valselijk opmaken van een proces-verbaal.
De volledige uitspraak is hier te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl