VERNIELINGEN

Bandenprikker in Capelle weet van geen ophouden: al meer dan 100 kapotte banden gemeld

Een van de lek geprikte banden in de wijk 's Gravenland in Capelle aan den IJssel
Een van de lek geprikte banden in de wijk 's Gravenland in Capelle aan den IJssel © Radio Capelle
De Capelse wijk 's Gravenland wordt geteisterd door iemand die banden van auto's lek prikt. De ene na de andere inwoner treft 's ochtends een auto met lekke banden aan. De politie is hard op zoek naar de dader, die eerder al toesloeg in Krimpen aan de Lek en andere plaatsen in de Krimpenerwaard. Inmiddels is het totale aantal autobanden dat in Capelle is vernield opgelopen tot boven de honderd.
Sinds de nacht van vrijdag op zaterdag komen er bij de politie-eenheid Rotterdam-Oost meerdere meldingen binnen van een actieve bandenprikker. Die kiest in de wijk 's Gravenland willekeurig auto's uit om de banden lek te steken. Dennis de Lange, voorzitter van het Wijkoverlegplatform (WOP) 's Gravenland, heeft er geen goed woord voor over. "Je blijft met je tengels van andermans spullen af", zegt hij gefrustreerd tegen Radio Capelle.

Kat- en muisspel

Volgens De Lange heeft de politie er alles aan gedaan om de bandenprikker te pakken: "Een aantal mensen heeft zich de afgelopen nachten aangemeld om samen met de politie uit te kijken naar iemand in zwarte kleding. Daarbij liepen agenten van 20:00 uur tot diep in de nacht rond in de wijk en werd de bandenprikker meerdere keren gespot door bewoners. Het was een soort kat- en muisspel waarbij agenten hem of haar probeerden in te sluiten, maar niet te pakken konden krijgen."
Vooral de nacht van zondag op maandag was volgens de Lange 'ontzettend bizar om mee te maken'. Zo zouden er die nacht tientallen banden in 's Gravenland en wat verderop rondom de Chopinbuurt zijn lek geprikt. "Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij. Wie doet nou zoiets?", zegt hij vol ongeloof. "Zelfs al staat je auto voor je deur, je kunt niet constant je auto in de gaten houden. Sommige mensen zitten nu het liefst de hele dag voor het raam."

'Bel 112 en doe aangifte bij schade'

De politie bevestigt aan Radio Capelle dat er inderdaad meer dan honderd meldingen van lekke banden binnen zijn gekomen. Volgens een woordvoerder gaat het waarschijnlijk om iemand met een donkerblauwe 'bubbeljas', die afgelopen week is begonnen met het vernielen van autobanden in Krimpen aan de Lek en in andere plaatsen in de Krimpenerwaard. Vervolgens is de bandenprikker overgestoken naar Capelle en ook de Rotterdamse wijk Kralingse Veer.
De politie zegt actief op zoek te zijn naar de dader. "Wij hebben de bandenprikker zelf nog niet gezien, bewoners wel. Mochten mensen iets zien dan is ons verzoek om meteen 112 te bellen. Ook als je zelf slachtoffer bent geworden van de bandenprikker raden we aan om altijd aangifte te doen."
Dit is een bericht van onze mediapartner Radio Capelle