WINKELEN

Winkels in Barendrecht mogen gelijk met de kerken op zondag open (en daar is niet iedereen blij mee)

Gesloten winkels tijdens een koopzondag in Barendrecht in 2014
Gesloten winkels tijdens een koopzondag in Barendrecht in 2014 © Rijnmond
Vanaf december mogen Barendrechters op zondag twee uur eerder naar de winkels. De meerderheid in de gemeenteraad heeft dinsdagavond gestemd voor een uitgebreidere openstelling op deze dag. Om 10:00 uur, tijdens de kerkdiensten, mogen ondernemers winkelend publiek ontvangen.
De winkels mochten op zondag al tussen 12:00 uur en 18:00 uur de deuren openen. Wel moet de winkeltijdenverordening nog worden aangepast.
Het initiatief van Echt voor Barendrecht, de grootste politieke partij in de gemeenteraad, krijgt de brede steun van de lokale fracties van D66, PvdA en VVD. "Ik ben zeker blij verrast", zegt raadslid Cicilia Rijsdijk van Echt voor Barendrecht. "De supermarkten en bouwmarkten merkten dat hier behoefte aan is. Ook de inwoners van Barendrecht hebben die behoefte."

'Winkeliers hebben rust nodig'

De fractie van SGP/ChristenUnie is tegen het voorstel. Volgens raadslid Arjan Stolk heeft dat niet alleen met de christelijke achtergrond te maken. "Alleen grootwinkelbedrijven willen het, maar de kleine ondernemers en familiebedrijven hebben hier last van", legt Stolk uit, die met een aantal kleine winkeliers heeft gesproken. "Ze hebben gewoon rust nodig." Ook wijst hij op een enquête uit 2015, waarin 38 procent van de respondenten aangaf dat de winkels niet open zouden hoeven op zondag.
Gemeentehuis Barendrecht
Gemeentehuis Barendrecht © Rick Huijzer
Echt voor Barendrecht-raadslid Rijsdijk verwacht geen problemen vanuit de christelijke gemeenschap: "Het kan heel goed naast elkaar bestaan. We moeten tolereren dat iedereen naar de kerk kan, maar we moeten ook tolereren dat mensen boodschappen willen doen. Om welke reden dan ook. Al was het maar omdat zij bijvoorbeeld in de afgelopen zes dagen hebben gewerkt."
Het besluit van de raad doet Stolk pijn. Hij vraagt zich af waarom de winkels op zondag langer open moeten zijn. "We hebben opgeroepen om ook andere belangen mee te nemen, zoals dat van de duurzaamheid. Op zondag zie je veel autobewegingen. Dat is ook niet goed voor natuur en milieu", benadrukt Stolk.