HOCKEY

Hoe de Hockeyclub Rotterdam na een dramatisch seizoen een wederopstanding heeft

De spelers van Hockeyclub Rotterdam
De spelers van Hockeyclub Rotterdam © Rijnmond
Vorig seizoen is er één geweest om snel te vergeten. De Hockeyclub Rotterdam eindigt op een teleurstellende negende plaats in de Hoofdklasse. Met een nieuwe trainer, maar grotendeels dezelfde spelersgroep, gaat het dit seizoen een stuk beter. Halverwege de competitie staat Rotterdam op de vierde plaats.
De spelers en trainer van Hockeyclub Rotterdam zullen er heel wat voor over hebben om aan het eind van het seizoen ook op die vierde positie te staan. De top-4 speelt na de reguliere competitie in de play-offs om de landstitel. Dat is waar Rotterdam eigenlijk altijd bij wil zijn.
Hoe komt het dat Rotterdam dit seizoen zoveel succesvoller is dan in de vorige competitie? Één van de wijzigingen ten opzichte van dat jaar is het feit dat er nu een andere trainer is: Robin Rösch.
Bekijk hieronder een reportage over de stand van zaken bij Hockeyclub Rotterdam. Het verhaal gaat verder na de video.
Hoe de Hockeyclub Rotterdam na een dramatisch seizoen een wederopstanding heeft

Op en neer vanuit Mönchengladbach

Robin Rösch woont en werkt nog altijd in Duitsland en pendelt regelmatig op en neer vanuit Mönchengladbach naar Rotterdam. Hij werkt tot dit seizoen nog niet eerder in de Hoofdklasse, maar heeft wel het Nederlandse zaalteam negen jaar onder zijn hoede gehad. Daardoor kent hij dus al veel mensen in Rotterdam.
“Dat helpt, dat geeft vertrouwen,” zegt Rösch. “Ik rij op dinsdag vaak naar Rotterdam en blijf hier dan een paar nachten. Mijn werkgever in Duitsland is er ook akkoord mee, dus dat is geen enkele moeite.”
Rösch komt over als een rustige man. En zijn spelers beamen dat dit klopt. Maar rustig betekent niet dat het er op het trainingsveld ook kalm aan toe gaat. In tegendeel. Rösch verlangt het maximale van zijn spelers. “We trainen echt hard,” zegt Jeroen Hertzberger.”Hij is daarin niet genadevol. Niet zeiken en gaan. Ik vind dat wel goed. Maar niet als een drillsergant, wat je misschien zou denken. Hij is rustig maar eist wel het maximale.”

Hertzberger tot 2024 de leider van Rotterdam

Ondanks het teleurstellende vorige seizoen heeft Jeroen Hertzberger zijn verblijf in Rotterdam nog eens verlengd. Hij heeft recent een contract tot de zomer van 2024 getekend. “Waarom zou ik na een teleurstellend jaar het schip verlaten? Zo zit ik totaal niet in elkaar, dit is geen seconde door mijn hoofd gegaan.”
Jeroen Hertzberger in een duel van HC Rotterdam vorig seizoen
Jeroen Hertzberger in een duel van HC Rotterdam vorig seizoen © Wessel Dekker/Orange Pictures
Hertzberger maakte al veel mee in Rotterdam. Successen maar ook dalen, zoals vorig seizoen. Hoewel er in de spelersgroep weinig mutaties zijn, ziet hij toch een verschil. “Deze club staat voor strijd, passie, hockeykwaliteit en focus. Als één van die vier ontbreekt, dan werkt het niet.”
“Nu zie je dat we het op veel vlakken wel doen, maar het is wel dun. Dat zie je in heel de Hoofdklasse terug. Ook bij topclubs zoals Kampong, die winnen soms pas vlak voor tijd. Dus je moet zorgen dat je goede focus hebt om te zorgen dat de wedstrijd jouw kant op valt.”

Thijs van Dam en de ambities van Rotterdam

Hertzberger is de onbetwiste leider van Rotterdam, maar Thijs van Dam is inmiddels ook een zeer bepalende speler en cultuurbewaker. “Dit is mijn negende seizoen in het eerste. Ik ben niet oud, maar heb wel een hoop seizoenen achter mijn naam. Er hebben oudere jongens afscheid genomen en ik groei langzaam door, op een natuurlijke manier.”
“Vorig jaar lukte ongeveer niks dus het was ook makkelijk dat het dit seizoen iets beter zou gaan,” blikt hij nog één keer terug op vorig jaar. “We hebben een aantal mooie wedstrijden gespeeld. We zijn de meest scorende ploeg in de Hoofdklasse, dat is positief. Maar we krijgen ook veel te veel goals om onze oren.”
Het sportcomplex van Hockeyclub Rotterdam
Het sportcomplex van Hockeyclub Rotterdam © Wessel Dekker/Orange Pictures
Rotterdam staat nu vierde en als het aan Van Dam ligt blijft de club daar staan. Of stijgt het nog verder. “Ik heb heel veel vertrouwen in het team en de club. Als je ziet wat voor een Nederlandse talentvolle groep en hier langzaam komt te staan, dan zit het er zeker in. De komende jaren zal blijken of we het waar kunnen maken.”

De top-4 aanvallen

Na het dramatische vorige seizoen wil Rotterdam doorpakken, nu het er halverwege de competitie zo goed voor staat. De top-4 aanvallen en de play-offs halen, dat wil Van Dam.
“Dat is zeker het doel. Je kan niet jaren blijven roepen dat er potentie is, je moet het ook laten zien. Vorig jaar hebben we een slecht jaar gehad dus als we dit jaar lang in de race blijven voor de play-offs doen we het al een stuk beter. Maar we zijn een topploeg met vijf, zes internationals. Er is geen reden waarom we niet zouden kunnen zeggen dat we voor de play-offs gaan. Daar gaan we gewoon voor.”
Hertzberger heeft die ambities als geen ander, maar trapt wel op de rem. “Dat is allemaal praat waar je niet veel mee opschiet. Het heeft ook niet zoveel zin om te zeggen dat we dat kunnen. We spelen ook gelijk tegen de nummer 9. Dus we zien het aan het eind van de rit.”