GEZONDHEID

Zit er lood in jouw Rotterdamse tuin?

Een van de 1500 gemeentelijke speeltuinen
Een van de 1500 gemeentelijke speeltuinen © Rijnmond
Hoe loodvrij is jouw tuin of buurt? Rotterdammers kunnen dat bekijken op een speciale website van de gemeente. Als de bodem te vervuild is, dan adviseert de gemeente om eventueel maatregelen te treffen.
Tussen 2016 en 2018 heeft de gemeente ongeveer 30 duizend achtertuinen in zo'n 1400 woonblokken, waar vermoedens waren van verontreiniging, onderzocht.
Via Let op Lood kunnen de inwoners van de gemeente Rotterdam onderzoeken of er (te veel) lood in de grond zit. Zo zijn er in Kralingen aanzienlijke hoeveelheden lood in de bodems van tuinen en woonblokken aangetroffen. Niet alle Rotterdamse wijken zijn onderzocht.
De rode kleur en de oranje kleur geven lood in de grond in Rotterdam-Kralingen aan
De rode kleur en de oranje kleur geven lood in de grond in Rotterdam-Kralingen aan © Gemeente Rotterdam
Bij een groene kleur hoeft er niets te gebeuren. Zowel bij oranje als rood adviseert de gemeente de tuineigenaar om na te gaan of deze maatregelen moet nemen. Dat hangt al van de inrichting van de tuin, het gebruik van de tuin en de gezinssituatie.
Rotterdammers, wiens tuinen zijn onderzocht, ontvangen woensdag nogmaals een brief van de gemeente met de onderzoeksresultaten. Die zijn ook verwerkt op de website Let op Lood.

Buitenspelen en groente kweken

Aanleiding is een onderzoek van het RIVM uit 2015 waaruit blijkt dat jonge kinderen meer gezondheidsrisico's lopen door lood. De gemeente waarschuwt dat zij tijdens het buitenspelen hun handen in de mond kunnen stoppen, waarna kinderen vervuilde grond inslikken. Ook kunnen mensen lood binnen krijgen als ze gewassen uit vervuilde grond eten.
Vooral ongeboren baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn volgens het onderzoek kwetsbaar. "Lood in de grond is geen probleem, als het maar niet in het lichaam komt", schrijft de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl