VOORNE AAN ZEE

Stembussen dicht: op dit moment worden de stemmen voor de gemeente Voorne aan Zee geteld

Minister Hanke Bruins Slot in gesprek met de burgemeesters van Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle
Minister Hanke Bruins Slot in gesprek met de burgemeesters van Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle © Rijnmond
De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Voorne aan Zee zijn sinds woensdagavond 21:00 uur dicht. Vanaf dat moment worden de stemmen geteld. In de loop van de avond worden de voorlopige uitslagen bekend. Vrijdag om 10:00 uur zijn de uitslagen definitief.
Gedurende de dag waren er zorgen over de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Halverwege de middag was er een opkomst van 18 procent, drie uur later was dat 28 procent. In totaal heeft de fusiegemeente 60 duizend stemgerechtigden.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het in de avond nog behoorlijk druk werd bij de stembureaus. Het is vrijwel zeker dat er een opkomst is geweest van 30 procent. "Maar we hopen dat het 40 procent is geweest."
In Theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis is de uitslagenavond. Bekijk hier de livestream waarop de uitslagen live te volgen zijn.
Presentator Suzanne Mulder in gesprek met de burgemeesters van Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle
Presentator Suzanne Mulder in gesprek met de burgemeesters van Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle © Wil van Balen

Lege stembureaus in de ochtend

In de vroege ochtend was het bij het Stadskantoor in Brielle ook behoorlijk leeg. Rond 07:45 uur hadden pas dertien personen hun stem uitgebracht. Wel waren ze vastberaden: "Ik ga zeker stemmen", vertelde een man 's morgens. "Ik denk dat het hartstikke goed is als de gemeenten bij elkaar komen. Dan hebben ze volgens mij meer slagkracht en kunnen die beter georganiseerd zijn."
Hoewel het in de vroege ochtend behoorlijk leeg was, had een medewerker van het stembureau het gevoel dat dit wel goed zou komen. "Ik hoop dat we vandaag een opkomst van 55 tot 60 procent gaan halen."
Een uur later is het ook rustig bij het gemeentehuis in Rockanje. Een man en een vrouw komen net het stembureau uit rond 08:45 uur. "Wij zijn hier ondernemers op Rockanje. Dan wil je graag alles hier houden", zegt het echtpaar uit het dorp, dat op een lokale partij heeft gestemd. "We willen het dorps houden in Rockanje. Dat vinden we heel belangrijk."

Inwoners over de fusie

Zorgen van de inwoners zijn er ook. "We zijn altijd een redelijk zelfstandige gemeente geweest, met Tinte en Oostvoorne erbij. Dat had van mij mogen blijven zo", zegt een van hen. Een andere inwoner zegt: "Ik maak me zorgen over de bereikbaarheid. Nu kan je vanuit Brielle of Hellevoetsluis naar de gemeente toe. Nu moet je maar uitvogelen waar je heen moet."
Een derde gelooft dat de fusie veel voordelen heeft. "De gemeente heeft er zo veel taken bijgekregen. Die hele kleine gemeentes kunnen dat niet goed", vindt ze. "Ik hoop alleen dat het contact met de bewoners goed blijft."
Verkiezingsdag in Voorne aan Zee

'Stemmen heel belangrijk'

Hoewel er weinig animo lijkt te zijn om te gaan stemmen, roept burgemeester Peter de Jong van Westvoorne alle inwoners op om hun stembiljet te gebruiken. "Dit is wel de gemeenteraad die de toon gaat zetten en gaat bouwen aan de nieuwe gemeente", reageert hij. "En dus is het heel belangrijk."
Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken kwam in de avond langs bij het stembureau in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. Ook zij was op de hoogte van de lage opkomst. "Wel zie ik langs mij nu een enorme stoet kiezers voorbijkomen", zei de minister. "Laten we hopen dat het de komende uren bijtrekt."
Minister Hanke Bruins Slot

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl