MUZIEK

Naakt voor de deur en gestolen versterker terugkopen; een terugblik op 22 jaar Scotch

© RTV Dordrecht
Wereldberoemd in Dordrecht: Scotch! De afgelopen twee decennia hebben ze voor flinke aantallen mensen in Dordt, maar ook in Schotland en Oost-Europa, de zalen plat gespeeld. Ze stoppen er echter mee. Op 24 en 25 november staan ze voor de allerlaatste keer op het podium in Bibelot. Voordat de stekker eruit gaat, sprak Dennis Koorevaar van RTV Dordrecht over het wel en wee van de band in de afgelopen 22 jaar.
Eén van de bandleden Wouter Sieuwerts weet nog goed hoe het allemaal begon. “Na het zien van een bandje bij een optreden dacht ik: ‘Hoe vet zou het zijn als me dat lukt’?” Na een paar maanden ontstond uiteindelijk Scotch. Een heel andere band dan hoe we ze nu kennen met de typische streepjesbroeken. “In de beginperiode hadden we bij ieder optreden een andere outfit.”
Sjoerd van Lee bij het zien van één van de fragmenten
Sjoerd van Lee bij het zien van één van de fragmenten © RTV Dordrecht
Al snel volgde een eerste album in 2005 en trokken ze Oost-Europa in: “We stapten gewoon in de bus”, vertelt Sjoerd van Lee. “Het voelde als vakantie met een groep vrienden en daar waar we konden, traden we op.” Optredens hier en daar. Geen slaapplekken. Niets was geregeld. Daardoor sliep de band ook vaak langs de weg of bij mensen die ze bij optredens waren tegengekomen. “Aan het eind van een optreden vroegen we vaak wie ons mee naar huis wilden nemen.”
| Foto:
| Foto:
Scotch heeft nog meer verhalen. Onder andere over de gestolen versterker die de band later kon terugkopen voor 10 pond of een naakte Sjoerd voor een dichte hoteldeur. Aan de hand van zes fragmenten hebben de bandleden nog meer bijzondere en soms ook grappige anekdotes.
Het grote afscheidsinterview met Scotch is woensdag na het nieuws van 18:00 uur te zien bij onze mediapartner RTV Dordrecht.