VOORNE AAN ZEE

Inwonersbelang Voorne de grootste na gemeenteraadsverkiezingen Voorne aan Zee

Een van de stembureaus in Voorne aan Zee
Een van de stembureaus in Voorne aan Zee © Rijnmond
Inwonersbelang Voorne (IBV) is als winnaar uit de bus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Voorne aan Zee. De partij kan waarschijnlijk rekenen op tien zetels. De inwoners van Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne moesten naar de stembus omdat hun drie gemeenten gaan fuseren vanaf 1 januari.
Met nagenoeg dertig procent van de stemmen wordt IBV nagenoeg tweemaal zo groot als de nummer twee. Dat is de VVD, met vijf of zes zetels. Daarna volgt de gezamenlijke fractie van GroenLinks en de PvdA met drie of vier zetels. Vervolgens zijn er vijf partijen die twee of drie zetels in de gemeenteraad zullen krijgen: CDA, D66, Voorne aan Zee, BVNL en ONS Brielle. Forum voor Democratie en Vrij Voorne maken beide aanspraak op één of twee zetels.
Wat de precieze zetelverdeling in de gemeenteraad van Voorne aan Zee wordt is nog niet bekend, omdat nog niet duidelijk is hoe de restzetels verdeeld gaan worden. Vrijdag wordt duidelijk hoeveel plekken iedere partij definitief krijgt de aanstaande raadsperiode. Aan de gemeenteraadsverkiezingen deden in totaal tien partijen mee, die allemaal minimaal een zetel te krijgen.
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was niet bijzonder hoog: zo'n veertig procent. Landelijk gezien was het opkomstpercentage voor gemeenteraadsverkiezingen zo'n vijftig procent. De gemeente Voorne aan Zee hield rekening met een dergelijke opkomst, omdat het om een herindelingsverkiezing gaat. Er is dan geen landelijke campagne of aanloop, waardoor er minder mensen gaan stemmen.
Wie de burgemeester van de fusiegemeente wordt, is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl