VANDALISME

Slapeloze nachten en een vermogen aan nieuwe autobanden door bandenprikker in Capelle, politie gaat preventief fouilleren

Bert Kasbergen bij zijn lekke band
Bert Kasbergen bij zijn lekke band © Rijnmond
Het zijn onrustige dagen in Capelle aan den IJssel. Woensdagnacht zijn opnieuw tientallen autobanden lekgestoken. De beruchte bandenprikker heeft al ruim honderd auto's te grazen genomen. Zelfs een paar politiewagens waren doelwit. De burgemeester heeft drie wijken aangewezen waar preventief gefouilleerd mag worden.
De bandenprikker is een ware plaag in Capelle aan den IJssel. In de nacht van woensdag op donderdag zijn tientallen autobanden lekgestoken aan de Bermweg, de Slotlaan en de Merellaan. Eerder deze week waren zeven auto's aan het Valeriusrondeel aan de beurt.
Voordat de bandenprikker zijn zinnen op auto's in Capelle aan den IJssel zette, was hij actief in Krimpen aan de Lek en de Krimpenerwaard. De teller staat nu op ruim honderd aangiftes van geperforeerde banden.
Grijp niet zelf in. De dader loopt mogelijk rond met een mes en dat kan weer zorgen voor levensgevaarlijke situaties.
Burgemeester Oskam van Capelle aan den IJssel
Burgemeester Oskam heeft donderdagavond delen van de wijken ’s-Gravenland, Capelle-West en Middelwatering tot veiligheidsrisicogebied verklaard. De politie mag daar de komende nachten tussen 19.00 en 07.00 uur preventief fouilleren. Oskam noemt het een 'zwaar middel, maar nu noodzakelijk'. Hij roept inwoners op om bruikbare beelden van bewakingscamera's te delen met de politie. Mensen die denken dat ze de bandenprikker zien, moeten niet zelf ingrijpen, zegt hij. "De dader loopt mogelijk rond met een mes en dat kan weer zorgen voor levensgevaarlijke situaties."
Beelden van de bandenprikker in actie
In het tv-programma Bureau Rijnmond zijn beelden van de bandenprikker te zien. Daarop is te zien dat hij een donkerblauwe bubbelcoat draagt en een beetje aparte manier van lopen heeft.
De onrust in Capelle is intussen groot. Bijvoorbeeld bij mevrouw Versteeg. Voordat zij met de auto wegrijdt, controleert ze nu haar banden. "Het is heel vervelend, ik heb meerdere auto's weggesleept zien worden hier. Achter mijn flat ook. Er wordt veel over gesproken. Zeker als ik mijn kleinkinderen naar school breng, daar hebben ze het er veel over."
Haar eigen auto is nog niet getroffen door de bandenprikker. Haar dochter had laatst wel een lekke band, maar die was over een schroefje heen gereden.
Een vermogen aan nieuwe autobanden en slapeloze nachten door bandenprikker in Capelle

Hurken, steken, doorlopen

Andere Capellenaren hebben minder geluk dan mevrouw Versteeg. Zoals Isabel Gomez, die boodschappen wilde gaan doen en haar zoontje later vandaag met de auto moet ophalen. Dat kan niet, omdat de bandenprikker ook haar auto te grazen heeft genomen. "Mijn buurman is zo lief om mijn band te vervangen. Ik hoop dat de dader snel wordt opgepakt. Eén keer is leuk, maar twee keer wordt écht vervelend." Voor de dader heeft ze een boodschap: "Zoek een leven!"
Of Bert Kasbergen, die zich afvraagt of de verzekering de schade wel vergoedt. "Ik heb flatrunbanden dus ik kan nog wel naar de garage rijden. Maar ik weet niet of de verzekering de kosten dekt, het is namelijk vandalisme. Ik ga wel bellen, maar het is heel vervelend. Welk doel dient het nou? Wat bezielt je?" Het is gissen voor Bert. Op bewakingsbeelden van zijn buurman heeft hij gezien hoe de dader te werk gaat. Hij loopt langs een auto, hurkt, steekt tweemaal hard in de band en gaat door naar de volgende.
Agenten bij de getroffen auto van Bert Kasbergen
Agenten bij de getroffen auto van Bert Kasbergen © Rijnmond
Trudy heeft de bandenprikken in het echt gezien. Vlak voordat ze ging slapen, zag ze iemand langsrijden op een scooter die aan het signalement voldeed - 'een lange jongen, met een muts' - waarna ze de politie belde. Ze raadt iedereen aan om binnen te blijven en niet het heft in eigen hand te nemen, maar de politie te bellen als de jongen wordt gespot. Ze hoopt dat hij snel wordt opgepakt. "Het kost een vermogen aan banden." Haar eigen auto is nog geen doelwit geweest.

Zieke geest

De auto van een man uit Krimpen, die zijn naam niet wil zeggen, is wél getroffen. "En die van mijn buurman. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Ik zat de hele tijd te denken: als-ie mijn band maar niet leksteekt. Dan kan ik namelijk niet werken. Vreselijk, wie doet nou zoiets? Een ziek iemand lijkt me."
Maar de een zijn dood is de ander zijn brood. Garagehouder Piet Wim Hak heeft de afgelopen dagen liefst zestien auto's met lekke banden binnengekregen. "Werk is werk, maar op deze manier... Dat geeft een dubbel gevoel."
Mensen worden hard getroffen, merkt hij. "Er kwam een klant met drie auto's binnen, allemaal een lekke band. Zo'n bedrijf is dan direct onthand. Ik verkoop liever een paar banden bij een beurt dan aan gedupeerde automobilisten."
Garagehouder Piet Wim Hak heeft zijn handen vol aan autobanden vervangen
Garagehouder Piet Wim Hak heeft zijn handen vol aan autobanden vervangen © Rijnmond
Donderdagochtend kreeg Hak een rijschoolhouder in de garage. Hij wilde met een cursist op pad, maar de lesauto had een lekke band. Het betekent gemiste inkomsten voor burgers én kleine ondernemers. "Het is ook een beetje de vraag wie zoiets doet. De dader moet toch wel een bepaalde zieke geest in zijn hoofd hebben om honderden banden lek te steken."