FEYENOORD

Feyenoorders Jahanbakhsh en Szymanski actief op WK: 'Hij speelt hier omdat hij naar Feyenoord is gegaan'

Alireza Jahanbakhsh en Sebastian Szymanski in actie tegen respectievelijk Engeland en Mexico
Alireza Jahanbakhsh en Sebastian Szymanski in actie tegen respectievelijk Engeland en Mexico © Jean Catuffe/DPPI - Pablo Morano/BSR Agency
Het WK in Qatar is in volle gang en het Nederlands elftal heeft de eerste punten binnen. Feyenoord-keeper Justin Bijlow kreeg in de wedstrijd tegen Senegal geen basisplaats, maar twee van zijn teamgenoten stonden elders wel in de basis: Alireza Jahanbakhsh en Sebastian Szymanski.
Rijnmond sprak met oud-Feyenoorder Ebi Smolarek, tegenwoordig actief als voorzitter van de Poolse spelersvakbond, en Ernie Brandts, voormalig trainer van FC Dordrecht en het Iraanse Rah Aran FC, om hun licht te laten schijnen op de prestaties van Jahanbakhsh bij Iran en Szymanski bij Polen.
Het WK van Jahanbakhsh begon met flink wat onrust vanwege de politieke situatie in Iran. Die onrust begon nadat een 22-jarige vrouw overleed na te zijn gearresteerd. De spelers van het nationale elftal van Iran weigerden voor de wedstrijd tegen Engeland, die met 6-2 verloren ging, mee te zingen met het volkslied.
Sportief gezien was de start van het WK voor Jahanbakhsh dus allerminst hoopgevend. Iran stond in de rust al met 3-0 achter en die achterstand bleek onomkeerbaar. Jahanbakhsh werd door bondscoach Carlos Queiroz in de rust gewisseld en kon in die 45 minuten niet echt overtuigen. Ernie Brandts is oud-trainer van FC Dordrecht en werkte een jaar bij Rah Aran FC in Iran en zou graag meer type spelers als Jahanbakhsh zien bij Iran.
"Jahanbakhsh is een goede speler. Als Iran meer van die spelers zou hebben, dan kunnen ze wellicht hoger eindigen. Maar ze hebben nu gewoon een zwak elftal en ik denk dan ook niet dat ze de poulefase overleven", zegt Brandts. De oud-trainer van FC Dordrecht weet ook hoe het is om in politieke onrust te moeten voetballen. Hij speelde in 1978 als 22-jarige speler mee in de WK-finale in en tegen Argentinië, dat werd geteisterd door de junta onder leiding van Jorge Videla. Toch denkt hij dat je dit als speler van je afzet als het eerste fluitsignaal klinkt.
"Op dat moment stop je alle energie in het voetballen. Ik was destijds 22 jaar en werd constant gebeld over politiek. Toen zei ik dat ik wilde presteren en me een WK niet af liet nemen. Dan moet je politiek en sport scheiden, hoewel dat heel moeilijk is", zegt Brandts.
Het moment van het statement van Iran vindt hij goed gekozen. "Voetbal is voor het volk en er kijken miljoenen mensen naar de tv, dus het is juist goed om dan zo'n statement tegen het schenden van de mensenrechten te maken." Na afloop van het duel met Engeland wilde Jahanbakhsh niet ingaan op het gemaakte statement en gaf aan zich tijdens zijn tijd bij de nationale ploeg te willen focussen op het voetballen.

Szymanski

Polen pakte met Sebastian Szymanski in de basis een punt tegen Mexico, het werd 0-0. De gemiste penalty van superster Robert Lewandowski was de grootste kans voor Polen om deze wedstrijd open te breken. In dezelfde poule verloor topfavoriet Argentinië zeer verrassend van Saudi-Arabië, wat poule C een spannende groep maakt. Szymanski en zijn ploeggenoten zijn gewaarschuwd, want in de volgende wedstrijd is Sadi-Arabië de tegenstander.
Oud-Feyenoorder Ebi Smolarek zag dat er kansen waren voor Polen. "Polen speelde bij vlagen goed, maar heeft pech gehad dat ze niet wonnen. Ik had meer verwacht van Mexico, maar misschien is dat ook wel de verdienste van Polen." Over Feyenoorder Szymanski is Smolarek ook positief. "Ik vond hem wel een aanspeelpunt. Hij hield de bal goed vast en was op veel plekken. Ik denk ook echt dat hij nu speelt op het WK omdat hij naar Feyenoord is gegaan", zegt Smolarek.
"Het afgelopen halve seizoen heeft hij het goed gedaan", gaat Smolarek verder. "Men was misschien wat sceptisch omdat hij vanuit Rusland kwam, maar hij wilde spelen en koos voor Feyenoord. Ik denk dat de club goed bij hem past en zijn karakter past goed bij Feyenoord. Hij heeft een goede keuze gemaakt door naar Feyenoord te gaan, want hij heeft het wèl laten zien."
Over de kwaliteiten van Szymanski is Smolarek duidelijk. "Hij heeft doorzettingsvermogen, een goed schot, is balvast en kan een goede steekpass geven. Wat ik nu zag is dat hij het initiatief durfde te nemen". Ook ziet de oud-international van Polen wat er beter kan. "Wel zou ik graag zien dat hij als middenvelder zich vaker in het zestienmetergebied laat zien, maar dat is wel lastig als je op de counter speelt."
De komende twee wedstrijden op het WK kan Polen aan de bak, want er moet gewonnen worden van Saudi-Arabië en Argentinië. "Jammer dat Polen niet van Mexico heeft gewonnen, want dan had het makkelijker geweest. Saudi-Arabië is echt niet makkelijk, maar dat hadden we wel gedacht hè. Tegen Argentinië weet je dat het moeilijk wordt, al vond ik hen ook niet goed."
Bij Smolarek leeft het WK niet. "Je ziet in winkels en de supermarkt wel reclame van het WK, maar bij mij leeft het niet. Normaal zit je in de zomer met zijn allen bij elkaar en is het lekker weer. Nu sneeuwt het hier in Polen. Wat moet je dan? Met z'n allen onder een tent gaan zitten? Op de televisie leeft het, maar bij mij gaat het wel een beetje voorbij."
Smolarek heeft na het optreden van Szymanski geen reden om aan te nemen dat hij zaterdag in de volgende wedstrijd, wanneer Polen het opneemt tegen Saudi-Arabië, op de bank begint. Voor Jahanbakhsh is dat wel het geval. Bondscoach Carlos Quieroz heeft de Feyenoorder gepasseerd voor het duel met Wales, dat vrijdag om 11:00 uur van start gaat.