POLITIE

Aboutaleb 'walgt' van agenten die proces-verbaal verzonnen, maar verdedigt de Rotterdamse politie

Beeld van de beveiligingscamera die cruciaal bleek in het valse proces verbaal
Beeld van de beveiligingscamera die cruciaal bleek in het valse proces verbaal © Rijnmond
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft in de gemeenteraad uitgehaald naar de twee agenten die een proces-verbaal uit hun duim zogen. Aboutaleb noemt de zaak 'ernstig' en 'onverteerbaar', maar waarschuwt om niet het gehele korps over één kam te scheren.
"Ik sluit mij gemakshalve aan bij de woorden van de rechter", zo begint Aboutaleb zijn relaas in de gemeenteraad. "Wat hier gebeurd is vervult mij met ontzetting, walging. Zo niet professioneel, zo niet des politie."
Aboutaleb doelt op de Rotterdamse garagehouder Atik Samur tegen wie een vals proces-verbaal werd gemaakt door twee agenten. Hij zou zich hebben verzet bij zijn aanhouding, maar dat was niet zo. Uiteindelijk kwam de waarheid dankzij bewakingsbeelden boven water. Op de beelden is ook te zien hoe Samur een kopstoot van een agent krijgt.

'Incident als deze is onverteerbaar'

De rechter was eerder deze week vernietigend in zijn oordeel over het proces-verbaal. "Alle procespartijen moeten er immers op kunnen vertrouwen dat een proces-verbaal van de politie (...) waarheidsgetrouw wordt opgemaakt en dat dit proces-verbaal de werkelijke gang van zaken weergeeft. Dat is het fundament waarop het Nederlandse strafproces is gebouwd." De rechter stipte meermaals aan dat een vals proces-verbaal (zeer) 'ernstig' is.
Aboutaleb noemt het voorval 'destructief'. Hij, de raad en politiechef Westerbeke hebben er, volgens hem, de afgelopen raadsperiode alles aan gedaan om het vertrouwen in de politie te herstellen en te vergroten. "Ik kan het niet anders zeggen, dit zet ons in deze wedstrijd 3, 4, 5-0 achter. Elk incident in deze categorie is onverteerbaar."
Maar Aboutaleb waarschuwt ook dat niet alle agenten over één kam geschoren moeten worden. “Er werken elke dag 3000 agenten in onze stad. Ze beschermden u toen u wilde vergaderen over Feyenoord City en er hier Feyenoord-hooligans voor de deur van het stadhuis stonden, zij waren er tijdens de rellen op de Beijerlandselaan en op de Coolsingel. Ik sta achter de politie. Maar we moeten optreden tegen elke rotte appel. Dat moeten we blijven doen. Hier is iets mis gegaan. Dat behoeft bijsturen en die is in de maak.” Aboutaleb doelt daarmee op het rechercheonderzoek naar de agenten dat nu wordt gedaan.
Dat de politiechef ‘rotte appels’ beschermt, zoals een aantal partijen suggereert, gaat hem te ver. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de politiechef het goede doet. Bij elk incident in onze stad zien we misschien het liefste dat een persoon ontslagen wordt, maar zo werkt dat niet in ons politiesysteem.”

'Geen rotte appels, maar systeemrot'

Natasha Mohamed-Hoesein van Denk gaat niet mee in de woorden van de burgemeester: “Het is onvoorstelbaar dat dit gebeurt binnen het korps Rotterdam. Het is nu wel duidelijk dat het korps de rotte appels beschermt. Er worden wel excuses gemaakt, maar er wordt niet opgetreden en gehandeld. "
Harde woorden zijn er ook van Mieke Megawati Vlasblom van BIJ1. “Hoe kunnen wij de politie nu nog vertrouwen dat ze er voor ons is? Wij hebben geen vertrouwen meer in deze politie en deze politiechef. Het zijn structurele problemen, het zijn geen rotte appels. Het gebeurt te vaak, er is sprake van systeemrot. Wij zijn bang voor de politie. De politie die ons zou moeten beschermen doet ons pijn en liegt daarover.”
Debat over het valse proces-verbaal in de Rotterdamse gemeenteraad: 'Dit is systeemrot'

Steun vanuit de raad voor de politie komt er van Leefbaar Rotterdam. “We moeten geen hetze tegen de politie voeren. Het is schandalig hoe deze mensen compleet als een foute groep worden weggezet. Deze mensen beschermen onze stad, dag en nacht”, zei raadslid Ingrid Coenradie.
Toch zijn er uiteindelijk niet veel warme woorden voor het politiekorps. Judith Bokhove van GoenLinks: "Het vertrouwen in de politie is heel ernstig beschaamd. Dit is geen incident. Het korps had zelf reflectie moeten tonen en zelf onderzoek moeten doen. Nu is het wachten op het Openbaar Ministerie. Het had de organisatie gesierd als ze zelf meteen actief onderzoek had gedaan. Dit is een incident, één rotte appel, maar het zelfreinigend vermogen van de politie heeft hier ook gefaald."
Garagehouder Samur over het valse proces-verbaal